logo

Haapavesi Folk Music Festival
26.6. – 1.7.2017

 

Kurssit – Kesä

Haapavesi Folk Music Festival

31. Haapaveden Folk–kurssi 26.6. – 30.6.2017

Kurssit

Suomalaisten balladit laulaen ja liikkuen ja itse sepittäen (Maija Karhinen-Ilo)

Maija Karhinen-Ilo on kansanmusiikin ammattilainen; muusikko ja opettaja. Toiminut paljon myös tanssin ja lastenkulttuurin parissa. Työskentelee Käpylän musiikkiopistossa Kansanmusiikkilinjasta vastaavana apulaisrehtorina. Tekee taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä aiheenaan balladit ja monitaiteinen muusikkous. Keikkailee Freija-yhtyeen riveissä sekä omilla sooloprojekteillaan.

Vanhoja virsiä Eestistä ja Ruotsista, keskiaikaisia lauluja Italiasta ( Veikko Kiiver )

Laulu, yhtyeet
Äänenhuoltoa, opi luonnollinen äänenkäyttö. Miten huomioidaan eri kielten ja tyylien vaatimukset laulutekniikassa? Kurssilaiset esiintyvät kirkkokonsertissa.

Veikko Kiiver syntyi vuonna 1961 Itä-Viron Mäetagusessa ja muutti 15-vuotiaana Tallinnaan opiskelemaan huilunsoittoa. Päätti vuonna 1987 kuoron konserttimatkalla jäädä asumaan Tukholmaan.
Suorittanut solistin ja laulupedagogin tutkinnot Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa
Konsertoi ja opettaa laulua kursseilla eri maissa.
On laulanut muun muassa Eric Ericsonin kamarikuorossa, Ruotsin Radiokuorossa ja Vox Archangeli -yhtyeessä.
Kiinnostunut erityisesti varhaisesta kirkkomusiikista.
Asuu Tukholman keskustassa.
Nauttii klassisen arkkitehtuurin kauneudesta.

Folk- ja pop/jazz-laulu ( Selina Sillanpää )

Laulu, viulu
Laulutekniikoiden ja laulujen opiskelua.

Selina Sillanpää  ja hänen siskonsa Jemina  ovat viimeisten 20 vuoden ajan tehneet yhteistyötä huippumuusikoiden kanssa sekä esiintyneet paljon Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa. Sillanpäät laulavat sekä soittavat viulua ja kitaraa. He ovat julkaisseet useita levyjä, joista viimeisin eli Rajamailla-albumi tehtiin yhteistyössä The Rolling Stones -yhtyeen saksofonisti/kosketinsoittaja Tim Riesin kanssa. Projektin myötä heidät kutsuttiin esiintymään Kanadaan ja Yhdysvaltoihin yhdessä The Rolling Stones -yhtyeen muusikoiden Charlie Wattsin, Darryl Jonesin, Lisa Fischerin ja Bernard Fowlerin kanssa.

Selina on valmistunut Sibelius-Akatemiasta.

Suomiviulu (Lassi Logren)

viulu,nyckelharpa,jouhikko,yhtyeet

Ruotsiviulu,polskaa ja sottiisia (Emma Ahlberg)

viulu, yhtyeet

Polskaa ja Quebecin reeliä (Esko Järvelä)

viulu,yhtyeet

Ameriikan tyylit, bluegrass/oldtime (Grant Gordy/USA)

kitara,yhtyeet

Ameriikan tyylit bluegrass/oldtime (Joe K. Walsh/USA)

mandoliini,laulu

Brasilian rytmit ja jazzit, (Daniel Marques kitara & Gabriel Grossi )

improvisointi (kaikki soittimet käy), huuliharppu, puhaltimet yhtyeet. Kurssilla luodaan yhtye, johon kaikki soittimet käyvät

Oldtime ( Seppo Sillanpää )

Oldtime-banjo, mandoliini, viulu, yhtyeet

Vasta-alkajat ja edistyneemmät

Sillanpää on 70-luvun alusta lähtien folkin ja kansanmusiikin parissa  työskennellyt multi-instrumentalisti, joka on pitkällä yhtyeurallaan soittanut mm. yhtyeissä Vanha Isäntä, Pihasoittajat, Cumulus ja Band’o. Hän on kirjoittanut soitto-oppaat mandoliinille ja viululle ja toiminut   musiikinopettajana, musiikkituottajana ja toimittajana eri yhteyksissä.

Tällä hetkellä hän työskentelee päätoimisesti Yle Radio Suomen musiikkiosastolla. Seppo Sillanpään pääsoittimet ovat vaihdelleet vuosien mittaan yhtyekuvioiden myötä.

Kansanmusiikin pariin hän tuli viulistina ja fingerpicking- kitaristina. Vanhan Isännän riveissä mukaan tuli yhtyetoverien painostuksesta 5-kielinen bluegrass banjo ja Pihasoittajien Hannu Karlssonin ansiosta myös clawhammer banjo.
Ensimmäisen soololevynsä aikoihin Seppo keskittyi erilaisiin  mandoliinisoittimiin ja Band’o-yhtyeessä hän toimi pääosin kitaristina omien tyttärien vallatessa viulistin paikat. Nykyään aikaa kuluu eniten clawhammer banjon parissa.

Seppo kirjoittaa säännönmukaisesti omaa opetuspalstaa amerikkalaiseen Banjo Newsletter-lehteen ja on kotimaassakin kysytty banjonsoiton opettaja.

Sepon oppilaiden soittoa YouTubessa

Kielisoittimet ( Petri Hakala )

Mandoliini, kitara, yhtyeet

Petri Hakala (s. 1962) on suomalainen kansanmuusikko, joka on ollut mukana Suomen kansanmusiikkielämässä 1980-luvun puolivälistä lähtien. Soittiminaan mandoliini, oktaavimandoliini, kitara ja viulu hän on ollut mukana mm. seuraavissa yhtyeissä: Korkkijalka, Speed limit, Ottopasuuna, Maria Kalaniemi & Aldargaz, Helsinki Mandoliners, Erik Hokkanen & Lumisudet, Markku Lepistön yhtye sekä duo, Freshet, Tango Orkesteri Unto sekä Grupo Choramba.

Hakala on toiminut 1990-luvun alusta kielisoitinten tuntiopettajana Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla, Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa ja erilaisilla kansanmusiikkikursseilla sekä konsertoinut edellä mainittujen yhtyeiden kanssa Euroopassa ja Yhdysvalloissa säännöllisesti.

Hakalalta on ilmestynyt kaksi soolo-cd:tä : Kirjo (1999) sekä Trad. (2007). Trad. on levy, jossa erilaiset, mm. irlantilaiset ja amerikkalaiset vaikutteet, yhdistyvät suomalaiseen perinnemateriaaliin. Levystä ilmestyi myös nuottikirja keväällä 2008

Haitarit, koskettimet (Olli Kari)

haitarit, piano, harmooni, yhtyeet

Ukulele ( Remco Houtman-Janssen )

Kaikentasoisille soittajille, tasoryhmät

Ukulelezaza alkaa olla tuttu suomalaiselle yleisölle. Hän on esiintynyt Helsingin Ukulelefestivaaleilla vuodesta 2007 – ja Haapavesi Folkissa vuodesta 2013 lähtien.

Hänen tyylinsä on sekoitus 20-luvun synkopoituja rytmejä, silkinpehmeätä ukulelestrummausta ja romanttisia melodioita. Hän on arvostettu muusikko maailmanlaajuisessa ukuleleyhteisössä ja on ollut koko ukulele revivalin eturintamassa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Sadat ihmiset ympäri eurooppaa ovat osallistuneet hänen kursseilleen. Tulevan kesänä hän saapuu jälleen myös Haapaveden Folk-kursseille opettamaan. Festivaalilla hän jatkaa traditiota esiintyen kaikkien oppilaidensa kanssa perjantai iltana.

Koskettimilla komiasti ( Timo Alakotila )

Harmooni, piano

Timo Alakotila on suomalainen muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja. Hän on taiteilijaprofessori viisivuotiskaudella 2012–2016.

Alakotila kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1978 Nurmjärven yhteiskoulusta ja suoritti vuonna 1992 musiikkiteorian opettajan tutkinnon Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa pääaineenaan sävellys. Hän opetti vuosina 1983–2014 Pop & Jazz Konservatoriossa musiikin teoriaa, säveltapailua ja pianonsoittoa ja sivutoimisena Sibelius-Akatemiassa vuosina 1989–2013 improvisointia, vapaasäestystä, pianon- ja harmooninsoittoa, säveltapailua, sovitusta, nuotintamista ja yhtyesoittoa.[3]

Vuonna 1996 Alakotila sai yhdessä Maria Kalaniemen ja Aldargaz-yhtyeen kanssa Nuoren taiteen Suomi -palkinnon. Valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan hän on saanut vuosina 2000, 2006 ja 2011 sekä platinalevyn Kyllä tukkipoika tunnetaan -levystä.[1]

Alakotila on tehnyt runsaasti levytyksiä tuottajan, säveltäjän, sovittajan ja muusikon ominaisuudessa. JPP-yhtyeen kanssa hän on tehnyt 12 levyä vuosina 1986–2014 ja Maria Kalaniemen kanssa seitsemän levyä vuosina 1990–2014. Hän on levyttänyt myös Trokan, Tango-orkesteri Unton, Karen Tweedin, Nordik Treen, Johanna Juholan, T for Threen, Luna Novan ja Terhi Puronahon kanssa.

Kotikantele, konserttikantele, yhtyeet ja laulu (Ida Elina)

Ida Elina on moderni popkanteletar ja kultaisella lauluäänellään hurmaava laulaja­‐lauluntekijä.
Hänen uniikki ja perkussiivinen kanteleensoittotyylinsä syntyi YouTube-kitaristien innoittamana ja nyt kanteleeseen yhdistyy sujuvasti niin räväkkä pop kuin arkaainen perinnemusiikkikin.
Ida Elina on saanut Kanteleliiton myöntämän Vuoden Kantele-palkinnon vuonna 2015 merkittävästä kanteleteosta lisäämällä kanteleen näkyvyyttä tiedotusvälineissä.

Opetus 80 €
Opetus ja täysihoito 395 €

Irlantilainen kansanmusiikki ( Samuli Karjalainen )

Tinapilli, huilu, bodhran, kitara, yhtyeet
Paimenmusiikkia Teodor”Teppo” Revon hengessä
Kurssilla perustetaan yhtye, johon voi osallistua kaikilla soittimilla sekä yksityistunteja.
Irkkujamit lauantaina iltapäivällä.

 

Samuli Karjalainen on monipuolinen muusikko jolla on vahva irlantilaisen musiikin tausta. Hän on asunut ja opiskellut Irlannissa ja soittaa lukuisissa yhtyeissä sekä opettaa ympäri Suomea niin musiikkioppilaitoksissa kuin kursseillakin. Hänen luontainen uteliaisuutensa erilaisia ääniä ja kokeellisuutta kohtaan on saanut hänet laajentamaan osaamistaan myös skandinaavisen musiikin ja improvisoinnin sekä musiikkiterapian ja musiikin tuottamisen suuntaan

Kontrabasso ( Oskari Hannula )

kontrabasso  kaikentasoisille soittajille, lainabasso tarjolla.Melodian soitto kontralla, jousen käyttö eri tyyleissä ja normaalikompit.

Lyömäsoittimet, jazz ja etno ( Okko Saastamoinen )

Rytmisoittimia  kaikentasoisille soittajille

Haapaveden kamariorkesteri ( Timo Hannula )

Konsertti perjantaina 1.7. klo 18.00 Haapaveden kirkko, Sibeliuksen 2.sinfonia

Mukaan voi tulla, jos selviää teoksista kunnialla. Palkkiona viikonlopun ranneke ja kevyt karonkka perjantaina. Harjoitukset päivittäin ma-pe klo n. 15.30-19.30. Soittajat voivat osallistua myös Folk-kursseille.

Timo Hannula on vaikuttanut vahvasti Jokilaaksojen alueen musiikkielämässä orkesterinjohtajana ja musiikkikasvattajana jo 30 vuoden ajan. Hän on ollut perustamassa mm. Haapavesi Folk -tapahtumaa sekä Wanhan Musiikin Tapahtumaa.

Erilliskurssit

Kurssien hinta normaali ellei toisin mainita, min. 7 kurssilaista

Nykytanssia ja nykykansantanssia (Anni Koponen)

Anni Koponen  ohjaa esityksen Folkeille

Kurssilla valmistetaan pieni esitys festivaalille perjantaina

Kurssimaksu 60€,vähintään 20 kurssilaista
9- 11- vuotiaat, 120 min/pv
yli 12 v. 180 min/pv
yhteinen 90 min./pv kaikille ja tässä rakennetaan esitystä

KiddieJam -lastentanssikurssi (Johanna Kajaala)

Opettaja: Johanna Kajaala, Tanssinopettaja (AMK)
Mäkirinteen koulun sali
Opetus: 50e

 

KiddieJam -lastentanssikurssi

Aikataulu:
3-4-v             klo 10.00-10.45                  Mukaan otetaan 12 lasta.

5-6-v             klo 11.00-11.45                  Mukaan otetaan 15 lasta.

 

Tuntisisältö:

Tutustutaan tanssin maailmaan leikin kautta harjoittaen perusliikuntataitoja ja kehonhallintaa, rytmiikkaa, helppoja askelikkoja ja lapsen omaa luovuutta.

Kursseilla valmistetaan pienet esitykset Folk-festivaalille perjantaina 30.6. klo 13.00.

Lisätietoa KiddieJamista:

http://www.oamk.fi/fi/tutkimus-ja-kehitys/hankkeet/kiddiejam/

Aikuisten paritanssin alkeet –kurssi (Johanna Kajaala)

Opetus: 50e

Aikataulu:

klo  18.-19.30 ma-to, pe klo 16.00-17.30

Tuntisisältö:

Opetellaan perinteisiä suomalaisia seuratansseja ja letkeitä lattareita. Lajeina mm. foxi, valssi, tango, fusku, cha cha, salsa ja tarpeen mukaan kansantansseja.

Perusaskelten lisäksi harjoitellaan rennolla otteella oman kehon kannatusta, parityöskentelyä ja tanssitekniikkaa.

Paritanssikurssille voit tulla yksin tai parin kanssa, tunneilla on jatkuva parinvaihto

Laulunkieli ( Susanna Haavisto ja Marianne Oivo )

Susanna Haavisto, näyttelijä, laulaja, ohjaaja
Marianne Oivo, piano, laulaja, säveltäjä
Hinta: pelkkä opetus 250 €, opetus ja täysihoito 525 €, väh. 10 kurssilaista.

 

Kurssin aikana on tarkoitus:

Etsiä ja löytää oma luonnollinen tapa laulaa
Hakea valittuun lauluun oma sisältö ja tarina
Oivaltaa, mistä laulujen TULKINNASSA pohjimmiltaan on kysymys
Irtautua laulun esteistä: turhasta pelosta ja jännittämisestä
Oppia tie laulusta konserttiin

Laulunkieli on kielitaitoa; rohkeutta  laulaa lauluja omana itsenään ja uskallusta kuunnella toista ihmistä ”lauluapuna”.
”Silmät on sielun peili, mutta ääni on itse sielu”.

 

Valitse 1 suomenkielinen ( ! ) kurssilaulu. Laulu, joka merkitsee sinulle jotain erityistä. Mielellään kappale, jota et ole aiemmin itse laulanut, mutta sen tarina kiinnostaa sinua. Tärkeää on, että (mistä syystä tahansa ) laulun teksti ja sen sanoma koskettavat juuri sinua.

Kurssi on intensiivikurssi, eli teemme töitä 10-17. Kaikki ovat  koko kurssin ajan läsnä, koska toisten oppimimisesta opit myös itse. Kurssi tähtää torstai-illan konserttiin, joka perinteisesti avaa Folkit.

 

Lähempänä saatte opettajiltanne kurssikirjeen, eli täsmäohjeita kurssiin valmistautumisesta.

Lasten kurssi (Nelli Ikola-Heiska ja Kirsi Vinkki)

viulu,laulu,kaikki soittimet käy

Hinta: 70€.

Pelimannimeininkiä yhdessä soittaen ja laulaen, myös vasta-alkajille.
Kurssilaiset esiintyvät päälavalla lauantaina klo 12.00.Opetus klo 09-12.30.
Iltapäivällä ohjattua ja  valvottua toimintaa opiston alueella klo 16.00 asti. Tarvittaessa myös yksityistunteja.

Kurssien aikataulu / opetus:

26.6. – 30.6.2017

Folkin lippujen hinnat:

Kurssilaisten viikonloppuranneke 35
Esiintyvien kurssilaisten ranneke 25

Rannekkeet myydään opistolla myöhemmin ilmoitettavana aikana

Lisätietoja:

Kurssit:


puh. 044 7591 298

Majoitus/ruokailut:

tai puh. 040 868 2290

Kurssien maksut:

Hinnat ennen 28.4. ilmoittautuneille / 2.5. – 9.6. ilmoittautuneille
– Pelkkä opetus 180 € / 200 €
– Opetus ja täyshoito 440 € / 475 €
– Ruoka ja majoitus 260 €

Majoitus ensisijaisesti 2-3 hengen huoneessa.

Aterioiden yksittäishinnat:

– Aamupala 7 € / lapset 5 €
– Lounas 9 € / lapset 7 €
– Päivällinen 9 € / lapset 7 €

Kurssilainen voi osallistu useammankin opettajan opetukseen samalla hinnalla, jos se on lukujärjestyksen kannalta mahdollista. Erilliskurssit ovat erikseen!

Esim. viulistien kannattaa osallistua useamman viuluopettajan opetukseen, samoin laulajien omassaan. Kitaristi voi ottaa maniskan tai vaikka jonkun laulukurssin  jne.

Yksittäiset majoitusvuorokaudet:

– 40 € / vrk/hlö (sis.aamupalan ja liinavaatteet)
– Asuntovaunupaikka 50 € / viikko
Huom. Täysihoito vain kurssin ajan. Mikäli haluat majoituksen myös pe-su, hinta on 40 € / vrk/hlö
(sis. aamupalan ja liinavaatteet)

Patjamajoitusta voi kysellä

numerosta 040 7198748

Ilmoittaudu kurssille täältä

Kaikki muutokset mahdollisia!

Ryhmät voivat valita opettajakseen myös jonkun muun opettajan listan ukopuolelta! Toimi pian!

})(jQuery)