logo

Haapavesi Folk Music Festival
28.6. – 30.6.2018

 

Kurssit – Kesä

Haapavesi Folk Music Festival

32. Haapaveden FOLK –KURSSI 25.6. – 29.6.2018

Kurssit

Vanhoja virsiä Eestistä ja Ruotsista, keskiaikaisia lauluja Italiasta ( Veikko Kiiver )

Laulu, yhtyeet
Äänenhuoltoa, opi luonnollinen äänenkäyttö. Miten huomioidaan eri kielten ja tyylien vaatimukset laulutekniikassa? Kurssilaiset esiintyvät kirkkokonsertissa.

Veikko Kiiver syntyi vuonna 1961 Itä-Viron Mäetagusessa ja muutti 15-vuotiaana Tallinnaan opiskelemaan huilunsoittoa. Päätti vuonna 1987 kuoron konserttimatkalla jäädä asumaan Tukholmaan.
Suorittanut solistin ja laulupedagogin tutkinnot Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa
Konsertoi ja opettaa laulua kursseilla eri maissa.
On laulanut muun muassa Eric Ericsonin kamarikuorossa, Ruotsin Radiokuorossa ja Vox Archangeli -yhtyeessä.
Kiinnostunut erityisesti varhaisesta kirkkomusiikista.
Asuu Tukholman keskustassa.
Nauttii klassisen arkkitehtuurin kauneudesta.

Lauluja multa, meiltä ja muualta (Soila Sariola)

Soila Sariola ohjaa sisäisen soivan äänen matkaa laulun kautta. Kurssilla havainnoidaan keskittymisen eri asteita, sukelletaan improvisaation maailmaan, tarkastellaan äänentuottamiseen liittyviä tärkeitä kehon osia, opitaan tunnistamaan rento ja vapaa oma ääni, mutta tehdään myös spesifejä soundiharjoituksia nojaten vahvasti kansanomaisiin laulutyyleihin (kulning, kelkettely, jodlaus, kurkkulaulu) sekä rakennetaan ja laajennetaan edellä mainittujen aiheiden avulla taiteilijaidentiteettiä. Kurssin aikana luodaan omaa musiikkia, uusia aihioita ja lauletaan moniäänisesti niin harmonioissa kuin harmoniatta (esim. SOTM ja Circle Song- tekniikka). Opetus tapahtuu pääosin ryhmässä, mutta kurssin koosta riippuen jokainen saa myös yksityisopetusta.

Kurssi on tarkoitettu kaikentasoisille laulajille ja kurssille saa tuoda mukanaan instrumentin.
Kurssi tähtää vapaaehtoiseen Flash-Mob-esiintymiseen Haapavesi Folkin aikaan.

HUOM! Kurssi on mahdollista toteuttaa mestarikurssimaistesti, jos ohjattava valitsee työstää ja syventää jo olemassa olevaa materiaalia, esim. tulevia konsertteja tai tutkintoja varten.

Unkarin ja Transylvanian lauluja (Ágnes Herczku)

Ágnes Herczku,  laulu (Unkari)

Bulgarialainen kansanmusiikki (Nikola Parov)

Kaikille soittimille

Nikola Parov (Unkari/Bulgaria): busuki, kitara, viulu, klarinetti, Bulgarian perinnesoittimet: gaida, gadulka, kaval

Suomiviulun tyylikoulu (Piia Kleemola)

viulu, jouhikko, yhtyeet

tanssilajit,koristelu,muuntelu  ja säestys viululla

Ameriikan tyylit (Laurel Premo, Michael Beauchamp/USA)

Laurel Premo  USA :  viulu & clawhammer banjo, laulu,
Michael Beauchamp  USA :  kitara, mandoliini

Kielisoittimet musiikkia Skandinaviasta,Amerikasta ja kelttitrad. (Petri Prauda)

mandoliini, kitara, cittern, säkkipilli ja yhtyeet

Haitarit (Teija Niku)

haitarit, 2- ja 5-riviset, yhtyeet

Amerikan tyylit, oldtime ( Seppo Sillanpää )

Oldtime-banjo, mandoliini, viulu, yhtyeet

Vasta-alkajat ja edistyneemmät

Sillanpää on 70-luvun alusta lähtien folkin ja kansanmusiikin parissa  työskennellyt multi-instrumentalisti, joka on pitkällä yhtyeurallaan soittanut mm. yhtyeissä Vanha Isäntä, Pihasoittajat, Cumulus ja Band’o. Hän on kirjoittanut soitto-oppaat mandoliinille ja viululle ja toiminut   musiikinopettajana, musiikkituottajana ja toimittajana eri yhteyksissä.

Tällä hetkellä hän työskentelee päätoimisesti Yle Radio Suomen musiikkiosastolla. Seppo Sillanpään pääsoittimet ovat vaihdelleet vuosien mittaan yhtyekuvioiden myötä.

Kansanmusiikin pariin hän tuli viulistina ja fingerpicking- kitaristina. Vanhan Isännän riveissä mukaan tuli yhtyetoverien painostuksesta 5-kielinen bluegrass banjo ja Pihasoittajien Hannu Karlssonin ansiosta myös clawhammer banjo.
Ensimmäisen soololevynsä aikoihin Seppo keskittyi erilaisiin  mandoliinisoittimiin ja Band’o-yhtyeessä hän toimi pääosin kitaristina omien tyttärien vallatessa viulistin paikat. Nykyään aikaa kuluu eniten clawhammer banjon parissa.

Seppo kirjoittaa säännönmukaisesti omaa opetuspalstaa amerikkalaiseen Banjo Newsletter-lehteen ja on kotimaassakin kysytty banjonsoiton opettaja.

Sepon oppilaiden soittoa YouTubessa

Ukulele ( Remco Houtman-Janssen )

Kaikentasoisille soittajille, tasoryhmät

Ukulelezaza alkaa olla tuttu suomalaiselle yleisölle. Hän on esiintynyt Helsingin Ukulelefestivaaleilla vuodesta 2007 – ja Haapavesi Folkissa vuodesta 2013 lähtien.

Hänen tyylinsä on sekoitus 20-luvun synkopoituja rytmejä, silkinpehmeätä ukulelestrummausta ja romanttisia melodioita. Hän on arvostettu muusikko maailmanlaajuisessa ukuleleyhteisössä ja on ollut koko ukulele revivalin eturintamassa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Sadat ihmiset ympäri eurooppaa ovat osallistuneet hänen kursseilleen. Tulevan kesänä hän saapuu jälleen myös Haapaveden Folk-kursseille opettamaan. Festivaalilla hän jatkaa traditiota esiintyen kaikkien oppilaidensa kanssa perjantai iltana.

Koskettimilla komiasti ( Timo Alakotila )

Harmooni, piano

Timo Alakotila on suomalainen muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja. Hän on taiteilijaprofessori viisivuotiskaudella 2012–2016.

Alakotila kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1978 Nurmjärven yhteiskoulusta ja suoritti vuonna 1992 musiikkiteorian opettajan tutkinnon Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa pääaineenaan sävellys. Hän opetti vuosina 1983–2014 Pop & Jazz Konservatoriossa musiikin teoriaa, säveltapailua ja pianonsoittoa ja sivutoimisena Sibelius-Akatemiassa vuosina 1989–2013 improvisointia, vapaasäestystä, pianon- ja harmooninsoittoa, säveltapailua, sovitusta, nuotintamista ja yhtyesoittoa.[3]

Vuonna 1996 Alakotila sai yhdessä Maria Kalaniemen ja Aldargaz-yhtyeen kanssa Nuoren taiteen Suomi -palkinnon. Valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan hän on saanut vuosina 2000, 2006 ja 2011 sekä platinalevyn Kyllä tukkipoika tunnetaan -levystä.[1]

Alakotila on tehnyt runsaasti levytyksiä tuottajan, säveltäjän, sovittajan ja muusikon ominaisuudessa. JPP-yhtyeen kanssa hän on tehnyt 12 levyä vuosina 1986–2014 ja Maria Kalaniemen kanssa seitsemän levyä vuosina 1990–2014. Hän on levyttänyt myös Trokan, Tango-orkesteri Unton, Karen Tweedin, Nordik Treen, Johanna Juholan, T for Threen, Luna Novan ja Terhi Puronahon kanssa.

Irlantilainen kansanmusiikki ( Samuli Karjalainen )

Paimensoittoa omasta päästä

Tinapilli, huilu, bodhran, kitara, yhtyeet.Kurssilla pyritään perustamaan yhtye, johon käyvät kaikki soittimet. Myös yksityistunnit!

 

Samuli Karjalainen on monipuolinen muusikko jolla on vahva irlantilaisen musiikin tausta. Hän on asunut ja opiskellut Irlannissa ja soittaa lukuisissa yhtyeissä sekä opettaa ympäri Suomea niin musiikkioppilaitoksissa kuin kursseillakin. Hänen luontainen uteliaisuutensa erilaisia ääniä ja kokeellisuutta kohtaan on saanut hänet laajentamaan osaamistaan myös skandinaavisen musiikin ja improvisoinnin sekä musiikkiterapian ja musiikin tuottamisen suuntaan

Irlantilainen kansanmusiikki (Niamh Ní Charra Irlanti)

Niamh Ní Charra: (Irlanti) viulu, concertina, Iirin kieli & laulut

Tanskalaista polkkaa ja hopsaa (Andreas Tophøj Tanska)

viulu (Tanska)

Kontrabasso ( Oskari Hannula )

kontrabasso  kaikentasoisille soittajille, lainabasso tarjolla.Melodian soitto kontralla, jousen käyttö eri tyyleissä ja normaalikompit.

Haapaveden kamariorkesteri ( Timo Hannula )

Konsertti perjantaina 29.6. klo 18.00 Haapaveden kirkko, Sibeliuksen 3.sinfonia

Mukaan voi tulla, jos selviää teoksista kunnialla. Palkkiona viikonlopun ranneke ja kevyt karonkka perjantaina. Harjoitukset päivittäin ma-pe klo n. 15.30-19.30. Soittajat voivat osallistua myös Folk-kursseille.

Timo Hannula on vaikuttanut vahvasti Jokilaaksojen alueen musiikkielämässä orkesterinjohtajana ja musiikkikasvattajana jo 30 vuoden ajan. Hän on ollut perustamassa mm. Haapavesi Folk -tapahtumaa sekä Wanhan Musiikin Tapahtumaa.

Lyömäsoittimet, jazz ja etno ( Okko Saastamoinen )

Rytmisoittimia  kaikentasoisille soittajille

Piano,harmooni ja haitarit (Olli Kari )

Erilliskurssit

Nykytanssia ja nykykansantanssia (Anni Koponen)

Anni Koponen ohjaa esityksen Folkeille

Kurssilla valmistetaan pieni esitys festivaalille perjantaina

Kurssimaksu 60€,vähintään 20 kurssilaista
9- 11- vuotiaat, 120 min/pv
yli 12 v. 180 min/pv
yhteinen 90 min./pv kaikille ja tässä rakennetaan esitystä

KiddieJam -lastentanssikurssi

Mäkirinteen koulun sali

Kurssimaksu: 50e

Aikataulu:
3-4-v klo 10.00-10.45 Max 12 lasta.
5-6-v klo 11.00-11.45 Max 15 lasta.

Tutustutaan tanssin maailmaan leikin kautta harjoittaen perusliikuntataitoja ja kehonhallintaa, rytmiikkaa, helppoja askelikkoja ja lapsen omaa luovuutta. Kursseilla valmistetaan pienet esitykset Folk-festivaalille perjantaina 30.6. klo 13.00.

Lisätietoa KiddieJamista:

http://www.oamk.fi/fi/tutkimus-ja-kehitys/hankkeet/kiddiejam/

Aikuisten paritanssin alkeet –kurssi

Mäkirinteen koulun sali

Kurssimaksu: 50e

Aikataulu: ma-to klo 18.-19.30

Opetellaan perinteisiä suomalaisia seuratansseja ja letkeitä lattareita.

Perusaskelten lisäksi harjoitellaan rennolla otteella oman kehon kannatusta, parityöskentelyä ja tanssitekniikkaa.

Paritanssikurssille voit tulla yksin tai parin kanssa, tunneilla on jatkuva parinvaihto.

Laulunkieli ( Susanna Haavisto ja Marianne Oivo )

Susanna Haavisto, näyttelijä, laulaja, ohjaaja
Marianne Oivo, piano, laulaja, säveltäjä
Hinta: pelkkä opetus 250 €, opetus ja täysihoito 525 €, väh. 10 kurssilaista.

 

Kurssin aikana on tarkoitus etsiä ja löytää oma luonnollinen tapa laulaa. Hakea valittuun lauluun oma sisältö ja tarina. Oivaltaa, mistä laulujen TULKINNASSA pohjimmiltaan on kysymys.

Irtautua laulun esteistä:turhasta pelosta ja jännittämisestä. Oppia tie laulusta konserttiin.

Laulunkieli on kielitaitoa; rohkeutta  laulaa lauluja omana itsenään ja uskallusta kuunnella toista ihmistä ”lauluapuna”.

”Silmät on sielun peili, mutta ääni on itse sielu”.

Valitse 1 suomenkielinen ( ! ) kurssilaulu. Laulu, joka merkitsee sinulle jotain erityistä.

Mielellään kappale, jota et ole aiemmin itse laulanut, mutta sen tarina kiinnostaa sinua.Tärkeää on, että (mistä syystä tahansa ) laulun teksti ja sen sanoma koskettavat juuri sinua.Kurssi on intensiivikurssi, eli teemme töitä 10-17. Kaikki ovat  koko kurssin ajan läsnä, koska toisten oppimimisesta opit myös itse. Kurssi tähtää torstai-illan konserttiin, joka perinteisesti avaa Folkit. Lähempänä saatte opettajiltanne kurssikirjeen, eli täsmäohjeita kurssiin valmistautumisesta.

Lasten kurssi (Nelli Ikola-Heiska, Päivi Hirvonen, Niina Hannula ja Okko Saastamoinen)

Hinta: 70€.

Kurssilla soitetaan yhdessä isona ryhmänä, mutta pienryhmillekin ja valmiille yhtyeille järjestyy opetusta. Yksityistunnit hoitavat Folk-kurssin opettajat . Vasta-alkajille on pienet yksityistunnit ja kaikki osallistuvat laulutunneille.

Kurssilaiset esiintyvät päälavalla lauantaina klo 12.00. Opetus klo 09.00-12.30.
Iltapäivällä ohjattua ja valvottua toimintaa opiston alueella klo 16.00 asti.

Musiikkileikkien piiri-kurssi (Soili Perkiö ja Hanna-Leena Tammiruusu)

ke-pe    27.6. – 29.6. / 18t

Kurssi on tarkoitettu päiväkotiväelle, alku- ja esiopetukseen sekä kaikille musiikkikasvatuksesta kiinnostuneille. Osallistuminen ei vaadi aiempia musiikkiopintoja.

Kurssi innostaa aktiiviseen musisointiin ja kutkuttelee mielikuvitusta keinoina laulut, tarinat, kuvat, lorut, äänimaisemat, rytmileikit ja musiikki eri aikakausilta ja eri puolilta maailmaa. Leikkien piirissä tehdään äänestä kuva, kuvasta tarina, tarinasta tanssi, tanssista loru… Ja leikitään yhdessä: taideintegraatiota monitaiteisessa musiikkikasvatuksessa

Kouluttajat:

Soili Perkiö, musiikkikasvattaja, lastenmusiikin säveltäjä
Hanna-Leena Tammiruusu, musiikkipedagogi, kouluttaja

Pelkkä opetus 150/170 €
Opetus ja täyshoito 330 € / 350 €

Kurkkulaulun tyylit ja tekniikat (Sauli Heikkilä)

ke-pe    27.6. – 29.6. / 18t

Laaja katsaus kurkkulaulun maailmaan lähinnä tuvalaisesta näkökulmasta kaikentasoisille kiinnostuneille, Kuusi tuntia päivässä antaa mahdollisuuden rauhalliseen etenemiseen ja myös yksilöohjaukseen. Opetellaan myös pari laulua.
Pelkkä opetus 150/170 €
Opetus ja täyshoito 330 € / 350 €

FolkJam (Pia Varuhin-Palo)

FolkJam Virtaamo ma-to klo 18-19.00 , max. 25 kurssilaista

5€/kerta, maksetaan paikan päällä käteisenä

Kurssien aikataulu / opetus:

25.6. – 29.6.2018

Open Stage

Festivaalin ohjelmassa on tänä kesänä Folk-kurssilaisten oma Open Stage Verstaassa pe 29.6. klo 20.45-22.00. Open Stagelle toivotaan kurssilaisten omia, jo olemassa olevia yhtyeitä. Mukaan mahtuu vielä 3-4 esitystä ilmoittautumisjärjestyksessä ja esiintymisaikaa on 15-20 min/yhtye. Ilmoitathan esiintymishalukkuudestasi heti sähköpostitse festivaalin taiteelliselle johtajalle Teija Nikulle

Lisätietoja:

Kurssit:


puh. 044 7591 298

Majoitus/ruokailut:

tai puh. 040 868 2290

Kurssien maksut:

Hinnat ennen 28.4. ilmoittautuneille / 2.5. – 9.6. ilmoittautuneille
– Pelkkä opetus 180 € / 200 €
– Opetus ja täyshoito 440 € / 475 €
– Ruoka ja majoitus 260 €

Majoitus ensisijaisesti 2-3 hengen huoneessa.

Aterioiden yksittäishinnat:

– Aamupala 7 € / lapset 5 €
– Lounas 8,90 € / lapset 7 €
– Päivällinen 8.90 € / lapset 7 €

Kurssilainen voi osallistu useammankin opettajan opetukseen samalla hinnalla, jos se on lukujärjestyksen kannalta mahdollista. Erilliskurssit ovat erikseen!

Esim. viulistien kannattaa osallistua useamman viuluopettajan opetukseen, samoin laulajien omassaan. Kitaristi voi ottaa maniskan tai vaikka jonkun laulukurssin  jne.

Yksittäiset majoitusvuorokaudet:

– 40 € / vrk/hlö (sis.aamupalan ja liinavaatteet)
– Asuntovaunupaikka 50 € / viikko
Huom. Täysihoito vain kurssin ajan. Mikäli haluat majoituksen myös pe-su, hinta on 40 € / vrk/hlö
(sis. aamupalan ja liinavaatteet)

Patjamajoitusta voi kysellä

numerosta 040 7198748

Ilmoittaudu kurssille täältä

Kaikki muutokset mahdollisia!

Ryhmät voivat valita opettajakseen myös jonkun muun opettajan listan ukopuolelta! Toimi pian!

})(jQuery)