Esiintyjät 2015

Ohjelma julkistetaan tällä sivulla kevään 2015 aikana!

 

SöndörgöByOrbitalStrangerProjects

Söndörgö (valokuva: Orbital Stranger Projects)

 

 ”Nopeaa ja lennokasta, suuria itsevarmoja liikkeitä, Söndörgö on yksi Euroopan mielekiintoisimmista bändeistä.”

Ryhmä perustettiin vuonna 1995 Szentendressä, pienessä unkarilaisessa kylässä, jolla on syvät serbialaiset juuret. Eredicsin veljet tutustuivat Attila Buzásiniin (basisti), jonka kanssa he alkoivat soittaa musiikkia jo kouluaikoinaan. Kaikilla ryhmän jäsenillä on osittain perhesyistä eteläinen slaavilaismusiikki lähellä sydäntä. Söndörgö on ottanut tehtäväkseen tutkia, sovittaa ja esittää tätä tyyliä lavalla. Tällä hetkellä ryhmään kuuluvat Áron Eredics, Benjamin Eredics, Dávid Eredics, Salamon Eredics sekä Attila Buzás.

HelsinkiCotonouEnsemble

Helsinki-Cotonou ensemble

 

 

Helsinki-Cotonou Ensemblen ensitahdit kajahtivat ilmoille Beninissä vuonna 2012, kun kitaristi Janne Halonen, basisti Sampo Riskilä ja rumpali Juha Räsänen työstivät uutta musiikkia suomalais-afrikkalaisessa taidekeskus Villa Karossa. Mukaan liittyi vielä bändin toinen liideri, lyömäsoittaja, laulaja ja saksofonisti Noël Saïzonou. Kun ydinporukkaa saatiin jatkettua vielä neljällä beniniläismuusikolla, oli alkuperäinen oktetti valmis kohti keikkailua ja oman albumin äänittämistä.

Suomalaisten perisynnistä, melankoliasta, ei ole tietoakaan, kun perkussiot paukkuvat, rytmikitarat säksättävät, basso pomppii ja puhallinsektio töräyttää. Tervetuloa Afr…siis Suomeen!

ERIK&LUMISUDET

Erik Hokkanen ja Lumisudet

  Teksasin Tornadoksikin tituleerattu Erik villitsee Austinin yleisöä säännöllisesti korkeaoktaanisilla esiintymisillään.

1987 kohtalo kuljetti Erikin alkukotiinsa Suomeen, jossa hänestä tuli sensaatio yhdessä yössä. Hän keikkaili festivaaleilla ja klubeissa ympäri maata paikallisten huippumuusikoiden kanssa soittaen kaikkia mahdollisia musiikkityylejä. Monille kesä 1987 on yhä suomalaisen musiikkihistorian taianomaisimpia hetkiä!
Uudet kiertueet vuosina 1988-89 tutustuttivat Erikin yhä laajemmille muusikkopiireille ja johtivat Lumisudet-yhtyeen syntymiseen. Lumisusissa soittavat Petri Hakala (mandoliini, kitara), Arto Järvelä (viulu, rumpu) ja Tapani Varis (basso, munniharppu).

Bazurov Boris

Boris Bazurov

 

 

 Moderni Venäläinen säveltäjä sekä etno-muusikko, Boris Bazurov. Kotimaassaan nimetty ”Neuvostoliiton ja uuden Venäjän etno-progressiivisen musiikin patriarkaksi”. Maailman parhaiden Chapman Stickin soittajien liigassa esiintyvä muusikko itsensä Chapman Stick soittimen luojan, Emmet Chapman, mukaan!

Luovuusprosessissaan Bazurov yhdistelee kotimaisiaan keskiaikaisia perinteitä sekä kehittynyttä elektro-akustista teknologiaa.

Omia projekteja Bazurovilla takanaan on ”Folk Opera” (1987-2008), sekä tällä hetkellä hän kiertelee soittamassa ”Boris Bazurov [experience]” tuotostaan. Ennen hän toimi sooloistina maailman laajuisesti tunnetussa Dmitry Pokrovsky ensemble (1979-81) yhtyeessä.

navarraNettisivuiltaHaraldNilsson

Navarra

 Vuodesta 2009 asti Navarra on saavuttanut paljon suosiota vastustamattoman energiansa sekä aidosti pohjoismaisen musiikkinsa avulla. Heidän ensimmäinen albuminsa, Nya Fönster (”Uudet Ikkunat”) oli ehdolla Manifestpriset palkinnolle Vuoden Folk Albumi kilpailussa, kuin myös paras tulokas palkinnolle Folk ja Maailman Musiikin Gaalassa vuonna 2012.

Musiikki on sekä monimutkaista sekä yksinkertaista, nopeatempoista sekä hellää, ja uudelleen kirjoitetut sanoitukset ovat saaneet monet kuuntelijat löytämään tiensä genreen missä perinteiset lyriikat usein näyttävät kummalliselta.

Choros Limoneros 2

Choros Limoneros

Choros Limoneros on kansainvälinen kvartetti joka soittaa brasiliaisvaikutteista instrumentaalimusiikkia. Yhtyeen musiikki on iloista ja mukaansatempaavaa, yksityiskohtaista ja vaihtelevaa, virtuoottista ja tunnelmallista.

Yhtye käyttää kansainvälisiä vaikutteitaan hyväksi, luoden omintakeisia sovituksia tunnetuista kappaleista ja säveltäen samalla omaa ohjelmistoaan. Eri tyylipiirteitä joita voi kuulla yhtyeen soitossa ovat muun muassa  samba, funk, kansanmusiikki, afro, blue, sekä jazz.

Sattuma

Remco Houtman-Janssen

 Ukulelezaza eli Remco Houtman-Janssen luetaan yhdeksi Euroopan hienoimmista ukulelen soittajista. Hänen soittotyylinsä on pehmeää ja teknisesti korkeatasoista. Hän oli mukana perustamassa Belgian Ukulele Festivaalia.

Vuonna 2011 Zaza julkaisi soololevynsä Painting The Clouds With Sunshine. Opettajana hän on kokenut ja arvostettu. Mies vierailee nyt viidettä kertaa haapavedellä.

Sväng

VerneriPohjola1eitietoakuvaajasta

 Verneri Pohjola

Palkittu ja kiitetty Verneri Pohjola on kuulunut yli vuosikymmenen suomalaisen nykyjazzin omaleimaisimpiin taiteilijoihin. Keväällä 2015 julkaistu, odotettu kolmas Bullhorn-albumi vakiinnuttaa trumpetistin aseman voimakkaana ja visionäärisenä jazzartistina myös kansainvälisellä musiikkikentällä. Albumi on jo ehtinyt kerätä ylistäviä arvioita niin kotimaassa kuin kansainvälisissä medioissa.

Uudistuneessa kvartetissa soittavat Suomen jazzkentän arvostetuimpiin nimiin kuluuvat pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen sekä rumpali Teppo Mäkynen. Neljä samanmielistä taiteilijaa tuovat Pohjolan tunnelmaltaan vahvoihin ja melodisiin sävellyksiin oman leimansa peittämättä musiikin vahvaa ja tunnistettavaa sointia.

EvajaManurWarnerilta1

Eva & Manu

 

 

Suomalais-ranskalainen duo Eva & Manu tuli tutuksi vuonna 2012 ylistetyllä esikoisalbumillaan. Levyltä julkaistu single Feet in the Water nosti yhtyeen nopeasti niin suuren yleisön kuin kriitikoidenkin suosikiksi ja kaksikko komeili ehdokkaana mm. Vuoden tulokas –kategoriassa Emma gaalassa.

Levy sisältää Cinnamon Hearts -singlen tavoin tarttuvia popmelodioita elektronisiin elementteihin taitavasti yhdistettynä. Albumilla kuullaan myös kauniita akustisia lauluja. Eva ja Manu ovat kirjoittaneet ja säveltäneet kappaleet pääosin kotistudiossaan Nurmijärvellä.

Livenä Eva & Manua vahvistaa rumpali Jooel Jons.

TuomasLogrénJaSavuavaKirnu2ByCvijetaMlljak

Tuomas Logrén & Savuava kirnu

 

 

Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikkikoulutuksen saaneet yhtyeen jäsenet tunnetaan ennakkoluulottomuudestaan ja monipuolisuudestaan: heidän meriiteistään löytyy mm. folkhenkistä räppiä, konemusiikkia, glamrockia ja kalevalaista runonlaulua.

Logrén itse toimii yhtyeen laulusolistina ja soittaa kitaraa sekä dobroa eli resonaattorikitaraa. Yhtye esiintyi tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla v. 2014.

Vuonna 2015 esiintymisiä on mm. Suomen kansanmusiikkiliiton kiertueella, Haapavesi Folkissa, Rääkkylän Kihaus Folkissa ja Kaustisella.

IsmoAlankoKimmoPohjonen

Ismo Alanko & Kimmo Pohjonen

 

 

Anna Dantchev Band Photo Mona Taponen

Anna Dantchev Band

 

 

 Suomalais-bulgarialaisen laulajan Anna Dantchevin luotsaama helsinkiläinen maailmanmusiikkiyhtye vie kuulijansa vanhojen bulgarialaisten tarinoiden äärelle – ruusulaaksoihin, vuortenhuipuille, kehtojen ja hautojen luo.

Anna uudistaa yhtyeen kanssa rohkeasti omaa bulgarailaista perinnettään, ja ammentaa molemmista kulttuuri-identiteeteistään sekä monipuolisesta musiikillisesta kokemuksestaan aineksia ainutlaatuiseen musiikilliseen sekoitukseen. Perinteinen bulgarialainen laulu, blues, postrock ja itämaiset rytmit  sulautuvat yhdeksi ääneksi – ja kaiken keskellä on tarina.

www.facebook.com/annadantchevofficial

SenniValtonen&TimoAlakotila kuva_KimmoTähtinen

Senni Valtonen & Timo Alakotila

 

 

 Psalttamus – pelimannivirsiä!Raikasta ja innovatiivista musiikkia yli rajojen!

Kansanmuusikot yhdistelevät pelimannimusiikkia ja virsiä omintakeisesti leveällä soitinarsenaalilla omin sovituksin ja sävellyksin.Mielikuvitusrikas lopputulos vie kuulijan uuteen mielenkiintoiseen maailmaan.

Senni Valtonen, kantele, urut, puhaltimetTimo Alakotila. piano, harmooni

BajoCero7

Bajo Cero

 

 

World-fuusion uusi sukupolvi Bajo Cero yhdistelee flamencoa ja maailman elektroakustista perintöä urbaanilla etnoasenteella.

Bändin omaleimainen soundi on hioutunut kymmenvuotisen yhteistaipaleen aikana espanjakieliseksi maailmanmusiikiksi, jossa on vaikutteita elektronisesta musiikista raskaampaan melodiseen tykitykseen, unohtamatta tarttuvia pop-vaikutteita.

Keikoillaan Bajo Cero tuo lavalle flamencotanssilla rikastetun, genrerajattoman ja energisen show’n.

emilia_hires2

Emilia Lajunen & Kare Eskola

 

 

Pyöräilevä viulupelimanni Emilia Lajunen polkee Helsingistä Haapavedelle mukanaan viulu, avainviulu ja koko ohjelmistonsa, jossa yhdistyvät suomalainen ja pohjoismainen pelimanniperinne, arkaaiset kantele- ja jouhikkosävelmät, arkkiveisut ja balladit. Mukana polkee myös musiikkitoimittaja Kare Eskola, joka konsertissa puhuu vähän ja soittaa vielä vähemmän siitä, mitä tapahtuu kun kansanmusiikki kohtaa klassisen.

Emilia Lajunen (s. 1979, Suolahti) on arvostettu ja palkittu ammattikansanmuusikko, joka tunnetaan syvästä perinteentuntemuksesta, omaäänisestä sovitustyylistä ja intensiivistä läsnäolosta lavalla.

Emilia Lajunen, viisikielinen viulu, avainviulu, laulu
Kare Eskola, juonto

Jonne_promokuva

Jonne (Korpiklaani)

 

 

 Kansainvälistä mainetta nauttivan folk metal -yhtye Korpiklaanin johtohahmon Jonne Järvelän ensimmäinen sooloalbumi julkaistiin syyskuussa 2014. Järvelä ottaa ytimekkäästi nimetyllä Jonne-albumillaan etäisyyttä Korpiklaanin metallisempaan ilmaisuun, luottaen raa’an ja riisutumman folk-tulkinnan voimaan. Jonnen sooloprojektin live-kokoonpano koostuu 11 muusikosta, joiden taustoihin vaikuttavat lukuisat muut yhtyeet.
JoonasWideniusTrio

Joonas Widenius trio

 

 

Joonas Widenius Trio julkaisi keväällä 2014 ensilevynsä kiittävin arvioiden saattelemana. Tämä erilaisia musiikillisia elementtejä suvereenisti yhdistelevä kokoonpano on soittanut yhdessä jo usean vuoden ajan, mutta aktiiviseksi trioksi se muodostui juuri uuden Guitarra – Utopia – Musica -levyn myötä. Trion jokainen muusikko on arvostettu virtuoosi alallaan ja yhdessä lavalla se näkyy ja kuuluu. Trion keulahahmo, Joonas Widenius on yksi Suomen tunnetuimmista flamencokitaristeista. Hänen soittonsa on kerännyt kiitosta niin yleisöltä kuin kriitikoilta kautta maan. Trion musiikki svengaa sulavasti jättäen kuulijansa hyvän mielen tunnelmiin vielä pitkäksi aikaa konsertin jälkeen. Kun nämä soittajat yhdistävät voimansa, lavalla kyytiä saavat flamenco, jazz, rock ja moni muu tyyli!

Justimus1ByJiffelMusicGroup

Justimus

 

 

 Karjasoitto

Karjasoitto-yhtyettä innoittavat vanhakantaiset puhallinsoittimet sekä niillä soitettu musiikki. Suomesta ja Karjalasta puhallinsävelmiä on tallennettu vain hyvin vähän, joten tämä inkeriläinen kokoelma on arvokas ikkuna vanhakantaiseen paimenmusiikkiin. Se luo meille välähdyksiä myös siitä, mitä tuo tallentamatta jäänyt paimenmusiikki oli Suomessa.

Karjasoitto Soi! -konsertti kiinnittää nykykansanmusiikista kuin perinnemusiikistakin kiinnostuneiden huomion ja luo katsauksen erilaisiin kansanpuhaltimiin ja niiden sävykkäisiin sointeihin.

otra neulasilla pieni

Otra

 

 

”Otran pellolla kukoistaa uusi kansanmusiikki, joka on kupsakkaa kuin mummon rieska ja väkevää kuin savolainen kaski.  Kaikkiruokaisesta yhtyeestä löytyy vankkaa kokemusta niin klassisesta musiikista, progressiivisesta rockista, lattarirytmeistä kuin pop-jazzistakin. Yhtyeen jäseniä yhdistää uteliaisuus, kokeilunhalu ja intohimo musiikkiin. Näistä aineksista syntyy elävää ja vahvaa uutta musiikkia, jossa perinnemusiikki toimii voimaa antavana juurena.”

Otra: Maarit Saarenkunnas (laulu), Jaana Herlevi-Hautala (viulu, alttoviulu, laulu), Heli Haapaniemi (harmoni, laulu), Lauri Marjakangas (kitara, laulu) ja Antti Ylönen (perkussiot, laulu).

https://www.facebook.com/otraorkesteri

webkuva2_edited-1

Tradikaali

 

 

 Tradikaali on nykykansanmusiikkiyhtye, joka tarjoilee esityksissään kauniita säveliä ja räiskyviä sointuja hyvällä meiningillä höystettynä. Vuonna 2013 Tradikaali palkittiin Vuoden Nuori Pelimanni-tittelillä ja voitti samana vuonna pelimannien Suomen mestaruuden Mäntsälässä.

Ajatus yhteisestä projektista syntyi viime syksynä, kun Tradikaalin saksofonisti Sanna Salonen ja Joni Stein aloittivat Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opinnot samalla vuosikurssilla. Nyt luvassa on mielenkiintoinen musiikkikokonaisuus, jossa kuullaan sekä uutta että vanhaa ohjelmistoa aina hämmentävistä tangoista polskan riemullisiin poljentoihin asti.

RitaAndTheCrawlers

Rita And The Crawlers

 

 

Rita & The Crawlers on oululainen rockyhtye, jonka tavoite on tehdä yleisölle mieleen jääviä keikkoja ja omia valtavirrasta poikkeavia lauluja. Molemmissa on onnistuttu. Yhtyeessä on paljon musiikillista kokemusta niin rockista, kansanmusiikista kuin laulelmallisemmasta ilmaisusta.

Ritva Korhonen: laulu, Harri Lahtinen: kitara, laulu, Petri Laukka; basso, Matti Mikkonen: kitara, laulu, Juha Seilonen: rummut.

Trokaristiretki-01

Trokaristiretki

 

 

Viisi kaverusta löysi vuonna 2012 viinakätköille mennessään pahasti hapertuneen vuodelle 1932 päivätyn nuottivihkosen. Vihkonen sisälsi julkaisemattomia alkuperäissovituksia aikakauden tunnetuista kappaleista. Vaikka hämmennystä herätti nuotteihin tägätyt tuplabasarin iskut sekä peuramaisen vilkkaasti isketyt sähkölankakitaran lirutukset ja basistin painovoimaa uhkaava takakeno, päätti kaverukset tarttua toimeen ja saattaa kappaleet kyläläisten kuultavaksi. Tästä syntyi Trokaristiretki.

Nuottivihkonen sisälsi aikakaudella sopimattomiksi tulkittuja, jopa eläimellisiä, esiintymisriittejä, jotka aikalaiset soittomiehet tukahduttivat puristavien liivipukujensa sisään. Trokaristiretkellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin palauttaa musiikin vaatima hiki, spiritti ja sprii.

ventodiborea

Vento di Borèa

 


Yhteinen taival alkoi Samulin ja Krishnan satunnaisesta kohtaamisesta irlantilaisen musiikin jami-illassa ja on vähitellen muotoutunut moniulotteiseksi erilaisten vaikutteiden pelikentäksi. Neljän muusikon folkbarokki -sekoitus tuo lavalle harvinaisia soittimia vielä harvinaisemmissa yhdistelmissä. Lähes unohduksiin painuneen perinnesoittimemme uuteen kukoistukseen nostanut jouhikkovelho Ilkka Heinonen soittaa myös barokin ajan bassosoitinta violonea; resonanssikielinen etelä-eurooppalainen viola d’amore kohtaa norjalaisen serkkunsa hardanger-viulun, arkaaiset pillit soivat ajattomia säveliään ja barokkijouset ja -suolet svengaavat polskan tahdissa.

ArttuWiskari1

Arttu Wiskari

 

 

Sirpaleet-menestyslevyn tuorein single on Luokkakokous-elokuvassakin kuultava Kun me diskossa suudeltiin.

Arttu Wiskarin lokakuussa julkaistu pitkäsoitto Sirpaleet on myynyt kultaa eli yli 10 000 kappaletta. Sen lisäksi albumilta julkaistu hittisingle Sirpa on ylittänyt kultarajan.

Arttu lauloi itsensä suomalaisten sydämiin kolme vuotta sitten julkaistulla, platinaa myyneellä esikoisalbumillaan Arttu Wiskari. Levyltä jäivät elämään hitit Mökkitie ja Tuntematon potilas. Viime vuonna ilmestyneeltä kakkosalbumilta Tappavan hiljainen rivarinpätkä muistetaan kappale Ikuisesti kahdestaan.

Risto & Pekko Käppi
soivasiili12

Soiva Siili (kuva: Vesa Ranta)

 

 

 Oululainen lastenmusiikkiduo Soiva Siili juhlistaa 20-vuotista taivaltaan tänä vuonna. Soivan Siilin musiikki on lämmintä ja folkhenkistä.  Duon muusikot Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela säveltävät ja sanoittavat
lähes kaikki Soivan Siilin laulut. Soiva Siili esiintyy päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa lasten- ja perhetapahtumissa n. 170 esiintymisen vuosivauhdilla. Soiva Siili on esiintynyt myös ulkomailla, Kiinassa, Englannissa, Norjassa, Virossa, Luxemburgissa, Unkarissa, Italiassa ja Vienan Karjalassa.Kyösti Salmijärvi – laulu ja kitara
Markus Lampela – laulu, tinapillit, huuliharppu, irlantilainen säkkipilli
Kirjailijaseminaari: Juha Hurme & Tomi Alatalo: Veijo Meri
 Haapaveden Kamariorkesteri
 Laulunkielikurssin päätöskonsertti
 Droichead
 Doggerland
  Bortuna
 Henna-Maija Vannemaa & Juha Yli-Kotila
 Orivesi All Stars
 Timo Rautiainen
Louhen Korpit 
Botnia Oxetti -puhallinyhtye
Arto ja Antti Järvelä
Nelli Ikola co
 Rapparit 
 Tomteorkestern 
  Pikkupelimannit

(lisää…)