Esiintyjät 2015

 

SöndörgöByOrbitalStrangerProjects

Söndörgö (valokuva: Orbital Stranger Projects)

YouTube
Spotify

 ”Nopeaa ja lennokasta, suuria itsevarmoja liikkeitä, Söndörgö on yksi Euroopan mielenkiintoisimmista bändeistä.”

Ryhmä perustettiin vuonna 1995 Szentendressä, pienessä unkarilaisessa kylässä, jolla on syvät serbialaiset juuret. Eredicsin veljet tutustuivat Attila Buzásiniin (basisti), jonka kanssa he alkoivat soittaa musiikkia jo kouluaikoinaan. Kaikilla ryhmän jäsenillä on osittain perhesyistä eteläinen slaavilaismusiikki lähellä sydäntä. Söndörgö on ottanut tehtäväkseen tutkia, sovittaa ja esittää tätä tyyliä lavalla. Tällä hetkellä ryhmään kuuluvat Áron Eredics, Benjamin Eredics, Dávid Eredics, Salamon Eredics sekä Attila Buzás.

www.sondorgo.hu

HelsinkiCotonouEnsemble

Helsinki-Cotonou ensemble

YouTube
Spotify

 

 Helsinki-Cotonou Ensemblen ensitahdit kajahtivat ilmoille Beninissä vuonna 2012, kun kitaristi Janne Halonen, basisti Sampo Riskilä ja rumpali Juha Räsänen työstivät uutta musiikkia suomalais-afrikkalaisessa taidekeskus Villa Karossa. Mukaan liittyi vielä bändin toinen liideri, lyömäsoittaja, laulaja ja saksofonisti Noël Saïzonou. Kun ydinporukkaa saatiin jatkettua vielä neljällä beniniläismuusikolla, oli alkuperäinen oktetti valmis kohti keikkailua ja oman albumin äänittämistä.

Suomalaisten perisynnistä, melankoliasta, ei ole tietoakaan, kun perkussiot paukkuvat, rytmikitarat säksättävät, basso pomppii ja puhallinsektio töräyttää. Tervetuloa Afr…siis Suomeen!

www.helsinkicotonouensemble.com

ERIK&LUMISUDET

Erik Hokkanen ja Lumisudet

YouTube

 Teksasin Tornadoksikin tituleerattu Erik villitsee Austinin yleisöä säännöllisesti korkeaoktaanisilla esiintymisillään.

1987 kohtalo kuljetti Erikin alkukotiinsa Suomeen, jossa hänestä tuli sensaatio yhdessä yössä. Hän keikkaili festivaaleilla ja klubeissa ympäri maata paikallisten huippumuusikoiden kanssa soittaen kaikkia mahdollisia musiikkityylejä. Monille kesä 1987 on yhä suomalaisen musiikkihistorian taianomaisimpia hetkiä!
Uudet kiertueet vuosina 1988-89 tutustuttivat Erikin yhä laajemmille muusikkopiireille ja johtivat Lumisudet-yhtyeen syntymiseen. Lumisusissa soittavat Petri Hakala (mandoliini, kitara), Arto Järvelä (viulu, rumpu) ja Tapani Varis (basso, munniharppu).

www.facebook.com/Lumisudet

navarraNettisivuiltaHaraldNilsson

Navarra

YouTube
Spotify

 Vuodesta 2009 asti Navarra on saavuttanut paljon suosiota vastustamattoman energiansa sekä aidosti pohjoismaisen musiikkinsa avulla. Heidän ensimmäinen albuminsa, Nya Fönster (”Uudet Ikkunat”) oli ehdolla Manifestpriset palkinnolle Vuoden Folk Albumi kilpailussa, kuin myös paras tulokas palkinnolle Folk ja Maailman Musiikin Gaalassa vuonna 2012.

Musiikki on sekä monimutkaista sekä yksinkertaista, nopeatempoista sekä hellää, ja uudelleen kirjoitetut sanoitukset ovat saaneet monet kuuntelijat löytämään tiensä genreen missä perinteiset lyriikat usein näyttävät kummalliselta.

www.facebook.com/navarramusic

 

Choros Limoneros 2

Choros Limoneros

YouTube

 Choros Limoneros on kansainvälinen kvartetti joka soittaa brasiliaisvaikutteista instrumentaalimusiikkia. Yhtyeen musiikki on iloista ja mukaansatempaavaa, yksityiskohtaista ja vaihtelevaa, virtuoottista ja tunnelmallista.

Yhtye käyttää kansainvälisiä vaikutteitaan hyväksi, luoden omintakeisia sovituksia tunnetuista kappaleista ja säveltäen samalla omaa ohjelmistoaan. Eri tyylipiirteitä joita voi kuulla yhtyeen soitossa ovat muun muassa  samba, funk, kansanmusiikki, afro, blue, sekä jazz.

sites.google.com/site/choroslimoneros3/

 

Sattuma

Sattuma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sattuma on Venäjän Karjalan tunnetuimpia folk-yhtyeitä, jonka musiikissa perinne ja nykyaika yhdistyvät. Vuonna 2003 Petroskoissa perustettu bändi on kiertänyt paljon maailmaa ja herättänyt positiivisia tunteita musiikillaan Venäjän eri puolilla, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Suomessa, Ruotsissa, Alankomaissa,Virossa ja Saksassa esiintymispaikkoina konserttisalit, klubit ja festarit.
Sattuma soittaa uutta folkkia – sekä perinteisiä säveliä ja lauluja että omaakin musiikkia. Laulukielinä suomen, karjalan ja venäjän eri murteet.
Sattuma on julkaissut kuusi albumia ja kaksi konsertti DVD-tä.

Soitinarsenaali on laaja – kielisoittimina viulut, buzuki, kantele ja jouhikko, basso, puhaltimina klarinetti, säkkipilli, paimenhuilut ja pillit, tsipsanit, mänkeri ja didgeridoo, lyömäsoittimina djembe ja cajon. Lisäksi pianoharmonikka ja huuliharppu. Koska soittajia on huomattavasti vähemmän, voi arvata että vaihtelua showssa riittää!
Osaamista, tunnetta ja draivia löytyy!

Sattuma oli perustettu alunperin perhekvartettina, jossa isät ja lapset soittavat sopusoinnussa.

www.facebook.com/Sattuma

23-Mar.ukulelezaza.6x8

Remco Houtman-Janssen

YouTube

 Ukulelezaza eli Remco Houtman-Janssen luetaan yhdeksi Euroopan hienoimmista ukulelen soittajista. Hänen soittotyylinsä on pehmeää ja teknisesti korkeatasoista. Hän oli mukana perustamassa Belgian Ukulele Festivaalia.

Vuonna 2011 Zaza julkaisi soololevynsä Painting The Clouds With Sunshine. Opettajana hän on kokenut ja arvostettu. Mies vierailee nyt viidettä kertaa haapavedellä.

www.facebook.com/remcohoutmanjanssen

SvangKarjalaPromoImage1

Sväng

 Youtube

 Sväng on suomalaisen nykymusiikin huikeimpia ilmentymiä. Kvartetti on raivannut tiensä kansainväliseksi varteenotettavaksi toimijaksi. Yhtyeen tuotanto on laaja Sibeliuksesta omiin sävellyksiin, kansanmusiikista jatsiin. Yhtyeen viides albumi ”KARJA-LA” (2014) ammentaa voimansa karjalaisesta hevonhännän hankauksesta, jepualaisesta hyppymenuetista ja romanialaisten katusoittajien pakkasen kovettamista sormista, mutta loihtii myös esiin kaikuja Sibeliukselta, Merikannolta ja muilta kansallisromanttisilta säveltäjiltä. Karja-La on paikoin tummasävyisempi ja henkilökohtaisempi kuin yhtyeen aiemmat levyt, mutta tuttu rytminen ilotulitus on silti mukana. Folkeilla Sibeliuskonsertti ja mukana on myös Haapaveden kamariorkesteri. Liekö koskaan Sibeliusta kuultu huuliharppukvartetin tulkitsemana?

www.svang.fi

VerneriPohjola1eitietoakuvaajasta

 Verneri Pohjola

YouTube
Spotify

 Palkittu ja kiitetty Verneri Pohjola on kuulunut yli vuosikymmenen suomalaisen nykyjazzin omaleimaisimpiin taiteilijoihin. Keväällä 2015 julkaistu, odotettu kolmas Bullhorn-albumi vakiinnuttaa trumpetistin aseman voimakkaana ja visionäärisenä jazzartistina myös kansainvälisellä musiikkikentällä. Albumi on jo ehtinyt kerätä ylistäviä arvioita niin kotimaassa kuin kansainvälisissä medioissa.

Uudistuneessa kvartetissa soittavat Suomen jazzkentän arvostetuimpiin nimiin kuluuvat pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen sekä rumpali Teppo Mäkynen. Neljä samanmielistä taiteilijaa tuovat Pohjolan tunnelmaltaan vahvoihin ja melodisiin sävellyksiin oman leimansa peittämättä musiikin vahvaa ja tunnistettavaa sointia.

www.verneripohjola.com

EvajaManurWarnerilta1

Eva & Manu

YouTube
Spotify

 Suomalais-ranskalainen duo Eva & Manu tuli tutuksi vuonna 2012 ylistetyllä esikoisalbumillaan. Levyltä julkaistu single Feet in the Water nosti yhtyeen nopeasti niin suuren yleisön kuin kriitikoidenkin suosikiksi ja kaksikko komeili ehdokkaana mm. Vuoden tulokas –kategoriassa Emma gaalassa.

Levy sisältää Cinnamon Hearts -singlen tavoin tarttuvia popmelodioita elektronisiin elementteihin taitavasti yhdistettynä. Albumilla kuullaan myös kauniita akustisia lauluja. Eva ja Manu ovat kirjoittaneet ja säveltäneet kappaleet pääosin kotistudiossaan Nurmijärvellä.

Livenä Eva & Manua vahvistaa rumpali Jooel Jons.

evamanu.com

TuomasLogrénJaSavuavaKirnu2ByCvijetaMlljak

Tuomas Logrén & Savuava kirnu

 

 Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikkikoulutuksen saaneet yhtyeen jäsenet tunnetaan ennakkoluulottomuudestaan ja monipuolisuudestaan: heidän meriiteistään löytyy mm. folkhenkistä räppiä, konemusiikkia, glamrockia ja kalevalaista runonlaulua.

Logrén itse toimii yhtyeen laulusolistina ja soittaa kitaraa sekä dobroa eli resonaattorikitaraa. Yhtye esiintyi tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla v. 2014.

Vuonna 2015 esiintymisiä on mm. Suomen kansanmusiikkiliiton kiertueella, Haapavesi Folkissa, Rääkkylän Kihaus Folkissa ja Kaustisella.

www.facebook.com/tuomaslogrenmusician

IsmoAlankoKimmoPohjonen

Ismo Alanko & Kimmo Pohjonen

 YouTube

 Pohjonen alanko on Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen yhteinen musiikillinen maisema, jossa miehet tutkivat ihmisäänen erilaisia ulottuvuuksia. Ääni-improvisaatioista liikkelle lähtenyt musiikki liikkuu alkukantaisista tunteenpurkauksista hallitun kaaoksen kautta lyyriseen melodisuuteen. Tuomas Norvion samplemaailma sekä Alangon ja Pohjosen omat instrumentit värittävät maisemaa jyrkillä sävyillään.

Ismo Alanko: laulu, kitara
Kimmo Pohjonen: laulu, haitari
Tuomas Norvio: samplet, äänisuunnittelu

ismoalanko.com

kimmopohjonen.com

Anna Dantchev Band Photo Mona Taponen

Anna Dantchev Band

YouTube

 Suomalais-bulgarialaisen laulajan Anna Dantchevin luotsaama helsinkiläinen maailmanmusiikkiyhtye vie kuulijansa vanhojen bulgarialaisten tarinoiden äärelle – ruusulaaksoihin, vuortenhuipuille, kehtojen ja hautojen luo.

Anna uudistaa yhtyeen kanssa rohkeasti omaa bulgarailaista perinnettään, ja ammentaa molemmista kulttuuri-identiteeteistään sekä monipuolisesta musiikillisesta kokemuksestaan aineksia ainutlaatuiseen musiikilliseen sekoitukseen. Perinteinen bulgarialainen laulu, blues, postrock ja itämaiset rytmit  sulautuvat yhdeksi ääneksi – ja kaiken keskellä on tarina.

www.facebook.com/annadantchevofficial

SenniValtonen&TimoAlakotila kuva_KimmoTähtinen

Senni Valtonen & Timo Alakotila

 

 

 Psalttamus – pelimannivirsiä!Raikasta ja innovatiivista musiikkia yli rajojen!

Kansanmuusikot yhdistelevät pelimannimusiikkia ja virsiä omintakeisesti leveällä soitinarsenaalilla omin sovituksin ja sävellyksin.Mielikuvitusrikas lopputulos vie kuulijan uuteen mielenkiintoiseen maailmaan.

Senni Valtonen, kantele, urut, puhaltimetTimo Alakotila. piano, harmooni

www.facebook.com/timoalakotilaofficial

BajoCero7

Bajo Cero

YouTube
Spotify

 

 World-fuusion uusi sukupolvi Bajo Cero yhdistelee flamencoa ja maailman elektroakustista perintöä urbaanilla etnoasenteella.

Bändin omaleimainen soundi on hioutunut kymmenvuotisen yhteistaipaleen aikana espanjakieliseksi maailmanmusiikiksi, jossa on vaikutteita elektronisesta musiikista raskaampaan melodiseen tykitykseen, unohtamatta tarttuvia pop-vaikutteita.

Keikoillaan Bajo Cero tuo lavalle flamencotanssilla rikastetun, genrerajattoman ja energisen show’n.

fi.bajoceroband.com

emilia_hires2

Emilia Lajunen & Kare Eskola

YouTube 

 

 Pyöräilevä viulupelimanni Emilia Lajunen polkee Helsingistä Haapavedelle mukanaan viulu, avainviulu ja koko ohjelmistonsa, jossa yhdistyvät suomalainen ja pohjoismainen pelimanniperinne, arkaaiset kantele- ja jouhikkosävelmät, arkkiveisut ja balladit. Mukana polkee myös musiikkitoimittaja Kare Eskola, joka konsertissa puhuu vähän ja soittaa vielä vähemmän siitä, mitä tapahtuu kun kansanmusiikki kohtaa klassisen.

Emilia Lajunen (s. 1979, Suolahti) on arvostettu ja palkittu ammattikansanmuusikko, joka tunnetaan syvästä perinteentuntemuksesta, omaäänisestä sovitustyylistä ja intensiivistä läsnäolosta lavalla.

Emilia Lajunen, viisikielinen viulu, avainviulu, laulu
Kare Eskola, juonto

www.emilialajunen.com

Jonne_promokuva

Jonne 

YouTube
Spotify

 

 Kansainvälistä mainetta nauttivan folk metal -yhtye Korpiklaanin johtohahmon Jonne Järvelän ensimmäinen sooloalbumi julkaistiin syyskuussa 2014. Järvelä ottaa ytimekkäästi nimetyllä Jonne-albumillaan etäisyyttä Korpiklaanin metallisempaan ilmaisuun, luottaen raa’an ja riisutumman folk-tulkinnan voimaan. Jonnen sooloprojektin live-kokoonpano koostuu 11 muusikosta, joiden taustoihin vaikuttavat lukuisat muut yhtyeet.

www.facebook.com/JonneMusic

JoonasWideniusTrio

Joonas Widenius trio

YouTube
Spotify

 

 Joonas Widenius Trio julkaisi keväällä 2014 ensilevynsä kiittävin arvioiden saattelemana. Tämä erilaisia musiikillisia elementtejä suvereenisti yhdistelevä kokoonpano on soittanut yhdessä jo usean vuoden ajan, mutta aktiiviseksi trioksi se muodostui juuri uuden Guitarra – Utopia – Musica -levyn myötä. Trion jokainen muusikko on arvostettu virtuoosi alallaan ja yhdessä lavalla se näkyy ja kuuluu. Trion keulahahmo, Joonas Widenius on yksi Suomen tunnetuimmista flamencokitaristeista. Hänen soittonsa on kerännyt kiitosta niin yleisöltä kuin kriitikoilta kautta maan. Trion musiikki svengaa sulavasti jättäen kuulijansa hyvän mielen tunnelmiin vielä pitkäksi aikaa konsertin jälkeen. Kun nämä soittajat yhdistävät voimansa, lavalla kyytiä saavat flamenco, jazz, rock ja moni muu tyyli!

www.joonaswidenius.org/fi/trio

Justimus1ByJiffelMusicGroup

Justimus

YouTube
Spotify

 Haapavetiset Justimuksen pojat saavuttivat megasuosion kolmisen vuotta sitten Youtubessa. Tähän mennessä heidän sketsivideoitaan on katsottu kohta 70 miljoonaa kertaa. Justimuksella on ollut oma sarja TV5:llä ja YLEn tv-kanavalla nyt talvella. Haapaveden ylpeys yhdistelee nerokkaasti ja ennakkoluulottomasti haapavetistä sielunmaisemaa kaikenlaisiin ärsykkeisiin. Pojat myös keikkailevat ahkerasti, keikat ympäri Suomen ovat lähes jatkuvasti loppuunmyytyjä. ”Kukapa ei tahtoisi olla Michael Bolton?”

www.facebook.com/Justimusfilms

Karjasoitto_potretti

Karjasoitto

 

 

 Karjasoitto-yhtyettä innoittavat vanhakantaiset puhallinsoittimet sekä niillä soitettu musiikki. Suomesta ja Karjalasta puhallinsävelmiä on tallennettu vain hyvin vähän, joten tämä inkeriläinen kokoelma on arvokas ikkuna vanhakantaiseen paimenmusiikkiin. Se luo meille välähdyksiä myös siitä, mitä tuo tallentamatta jäänyt paimenmusiikki oli Suomessa.

Karjasoitto Soi! -konsertti kiinnittää nykykansanmusiikista kuin perinnemusiikistakin kiinnostuneiden huomion ja luo katsauksen erilaisiin kansanpuhaltimiin ja niiden sävykkäisiin sointeihin.

karjasoitto.wordpress.com

otra neulasilla pieni

Otra

 

 

 ”Otran pellolla kukoistaa uusi kansanmusiikki, joka on kupsakkaa kuin mummon rieska ja väkevää kuin savolainen kaski.  Kaikkiruokaisesta yhtyeestä löytyy vankkaa kokemusta niin klassisesta musiikista, progressiivisesta rockista, lattarirytmeistä kuin pop-jazzistakin. Yhtyeen jäseniä yhdistää uteliaisuus, kokeilunhalu ja intohimo musiikkiin. Näistä aineksista syntyy elävää ja vahvaa uutta musiikkia, jossa perinnemusiikki toimii voimaa antavana juurena.”

Otra: Maarit Saarenkunnas (laulu), Jaana Herlevi-Hautala (viulu, alttoviulu, laulu), Heli Haapaniemi (harmoni, laulu), Lauri Marjakangas (kitara, laulu) ja Antti Ylönen (perkussiot, laulu).

https://www.facebook.com/otraorkesteri

webkuva2_edited-1

Tradikaali

Youtube

 

 Tradikaali on nykykansanmusiikkiyhtye, joka tarjoilee esityksissään kauniita säveliä ja räiskyviä sointuja hyvällä meiningillä höystettynä. Vuonna 2013 Tradikaali palkittiin Vuoden Nuori Pelimanni-tittelillä ja voitti samana vuonna pelimannien Suomen mestaruuden Mäntsälässä.

Ajatus yhteisestä projektista syntyi viime syksynä, kun Tradikaalin saksofonisti Sanna Salonen ja Joni Stein aloittivat Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opinnot samalla vuosikurssilla. Nyt luvassa on mielenkiintoinen musiikkikokonaisuus, jossa kuullaan sekä uutta että vanhaa ohjelmistoa aina hämmentävistä tangoista polskan riemullisiin poljentoihin asti.

tradikaali.com

RitaAndTheCrawlers

Rita And The Crawlers

Youtube

 Rita & The Crawlers on oululainen rockyhtye, jonka tavoite on tehdä yleisölle mieleen jääviä keikkoja ja omia valtavirrasta poikkeavia lauluja. Molemmissa on onnistuttu. Yhtyeessä on paljon musiikillista kokemusta niin rockista, kansanmusiikista kuin laulelmallisemmasta ilmaisusta.

Ritva Korhonen: laulu, Harri Lahtinen: kitara, laulu, Petri Laukka; basso, Matti Mikkonen: kitara, laulu, Juha Seilonen: rummut.

www.facebook.com/RitaAndTheCrawlers

Trokaristiretki-01

Trokaristiretki

YouTube 

 

 Viisi kaverusta löysi vuonna 2012 viinakätköille mennessään pahasti hapertuneen vuodelle 1932 päivätyn nuottivihkosen. Vihkonen sisälsi julkaisemattomia alkuperäissovituksia aikakauden tunnetuista kappaleista. Vaikka hämmennystä herätti nuotteihin tägätyt tuplabasarin iskut sekä peuramaisen vilkkaasti isketyt sähkölankakitaran lirutukset ja basistin painovoimaa uhkaava takakeno, päätti kaverukset tarttua toimeen ja saattaa kappaleet kyläläisten kuultavaksi. Tästä syntyi Trokaristiretki.

Nuottivihkonen sisälsi aikakaudella sopimattomiksi tulkittuja, jopa eläimellisiä, esiintymisriittejä, jotka aikalaiset soittomiehet tukahduttivat puristavien liivipukujensa sisään. Trokaristiretkellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin palauttaa musiikin vaatima hiki, spiritti ja sprii.

www.facebook.com/Trokaristiretki

ventodiborea

Vento di Borèa

 


 Yhteinen taival alkoi Samulin ja Krishnan satunnaisesta kohtaamisesta irlantilaisen musiikin jami-illassa ja on vähitellen muotoutunut moniulotteiseksi erilaisten vaikutteiden pelikentäksi. Neljän muusikon folkbarokki -sekoitus tuo lavalle harvinaisia soittimia vielä harvinaisemmissa yhdistelmissä. Lähes unohduksiin painuneen perinnesoittimemme uuteen kukoistukseen nostanut jouhikkovelho Ilkka Heinonen soittaa myös barokin ajan bassosoitinta violonea; resonanssikielinen etelä-eurooppalainen viola d’amore kohtaa norjalaisen serkkunsa hardanger-viulun, arkaaiset pillit soivat ajattomia säveliään ja barokkijouset ja -suolet svengaavat polskan tahdissa.

folkbaroque.wordpress.com/projects/vento-di-borea

ArttuWiskari1

Arttu Wiskari

YouTube
Spotify 

 

 Sirpaleet-menestyslevyn tuorein single on Luokkakokous-elokuvassakin kuultava Kun me diskossa suudeltiin.

Arttu Wiskarin lokakuussa julkaistu pitkäsoitto Sirpaleet on myynyt kultaa eli yli 10 000 kappaletta. Sen lisäksi albumilta julkaistu hittisingle Sirpa on ylittänyt kultarajan.

Arttu lauloi itsensä suomalaisten sydämiin kolme vuotta sitten julkaistulla, platinaa myyneellä esikoisalbumillaan Arttu Wiskari. Levyltä jäivät elämään hitit Mökkitie ja Tuntematon potilas. Viime vuonna ilmestyneeltä kakkosalbumilta Tappavan hiljainen rivarinpätkä muistetaan kappale Ikuisesti kahdestaan.

www.arttuwiskari.com

PEKKO_PROMO_IINA_3

Pekko Käppi

Risto-II-promo-01

Risto

Leevi & the Leavings kaupungissa, Ville Leinonen käsiraudoissa, Kauko Röyhkä itsesäälissä, Kari Peitsamo fiksuna. Risto tuo takaisin sitä itsevarmuutta, naiiviutta ja aitoutta joka kuoli Gösta Sundgvistin mukana. Oletko kuullut mitä Tampereella kuiskitaan?
Tuhatvuotisen jouhikon soittaja ja lauluntekijä Pekko Käppi on erikoistunut kotoperäisen kirjoittamattoman lauluperinteen suttuisimpiin ja pölyisimpiin reunakirjoituksiin. Hänen rujon hypnoottiset esiintymisensä ovat hiljentäneet yleisöjä kotimaan kamaralla sekä Aasiasta Amerikkaan ulottuvalla kaistaleella. Käpin toinen albumi Vuonna ¹86 (Helmi Levyt /Singing Knives) palkittiin vuoden 2010 kansanmusiikkilevynä. Vuonna 2012 ilmestyi pitkäsoitto Mun paras ystävä (Helmi Levyt), ja vuonna 2013 Käppi julkaisi albumin Rammat jumalat (Helmi Levyt). Pekko Käppi & K.H.H.L.
-yhtyeen albumi Sanguis Meus, Mama! julkaistiin maaliskuussa 2015.www.facebook.com/ristoristopekkokappi.com
soivasiili12

Soiva Siili (kuva: Vesa Ranta)

YouTube

 

 Oululainen lastenmusiikkiduo Soiva Siili juhlistaa 20-vuotista taivaltaan tänä vuonna. Soivan Siilin musiikki on lämmintä ja folkhenkistä.  Duon muusikot Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela säveltävät ja sanoittavat
lähes kaikki Soivan Siilin laulut. Soiva Siili esiintyy päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa lasten- ja perhetapahtumissa n. 170 esiintymisen vuosivauhdilla. Soiva Siili on esiintynyt myös ulkomailla, Kiinassa, Englannissa, Norjassa, Virossa, Luxemburgissa, Unkarissa, Italiassa ja Vienan Karjalassa.Kyösti Salmijärvi – laulu ja kitara
Markus Lampela – laulu, tinapillit, huuliharppu, irlantilainen säkkipilliwww.soivasiili.fi
louhenkorpit1

Louhen Korpit

 

Louhen korpit on oululainen historiallisten tanssien harrastajaryhmä, joka toimii Oulun interaktiiviset eläytyjät ry:n alla. Ryhmä on perustettu vuonna 2010, mutta tanssitoimintaa Oulussa on ollut jo ennen sitä. Louhen korppeihin kuuluu kymmenkunta aktiivista harrastajaa ja useita satunnaisia kävijöitä.

Folkeilla tanssien repertuaari venyy varhaiskeskiajalta 1700-luvun kautta moderniin musiikkiin sovitettuihin historiallistyyppisiin koreografioihin.

djrbiter.wix.com/louhen-korpit

droichead_promo

Droichead

Youtube

Droichead (”silta” iiriksi) on energinen irkkubändi Oulusta. Yhtyeen ohjelmisto koostuu menevästä irlantilaisesta tanssimusiikista sekä englannin- ja iirinkielisistä lauluista. Droichead yhdistää irkkujamien meiningin raikkaisiin sovituksiin, ja lopputuloksesta nauttivat sekä kuuntelijat että tanssijat.

www.facebook.com/Droichead

Vannemaa&Yli-Kotila

Henna-Maija Vannemaa & Juha Yli-Kotila

 Henna-Maija Vannemaa ja Juha Yli-Kotila tarjoilevat palkeiden ja kitaran täydeltä uutta kansanmusiikkia jazz-vivahteella! Kappaleet ovat lähtöisin molempien pöytälaatikoista ja nyt on tullut aika tuoda sävellykset takaisin päivänvaloon. Luvassa monipuolinen kattaus argentiinalaisvaikutteisia tangoja, jazz-valsseja ja etno-henkisiä kappaleita improvisoinnilla höystettynä.Molemmat muusikot ovat Jokilaaksojen musiikkiopiston opettajia.

 

Experimental Gabbage

Experimental Cabbage

 Haapaveden nuori voima kokoontuu Rock-musan ääreen. Tulette kuulemaan klassikoita ja uudempaa hittikamaa yhtyeen versioina. Koukkua ja mutkaa, mättöä ja kuulasta tulkintaa!! Tulehan tutkimaan, mille on talven aikana alettu!! Ryhmä soittelee Jokilaaksojen musiikkiopiston hoivissa.
Doggerland

Doggerland

Youtube

Omaperäinen ja hienostunut Doggerland kokoaa yhteen oululaisten muusikoiden erilaiset taidot ja luonteet omintakeiseksi kokonaisuudeksi tunnelmallisella ja vaikuttavalla tavalla.

Vahva yhteinen sävel johdattaa polveillen kuulijansa maasta ja kulttuurista toiseen pysähtyen esittelemään tuttuja melodioita ja teemoja esimerkiksi Galiciasta, Ranskasta, Irlannista, Ruotsista ja Venäjältä, unohtamatta tietenkään kotoisaa Suomea. Doggerland lumoaa tunteikkaine lauluineen sekä energisine instrumentaaleineen.

www.facebook.com/Doggerlandband

Piia Kleemola

Piia Kleemola

Musiikin tohtori Piia Kleemolan juuret ovat Haapavedellä ja musiikilliset juuret pohjalaisessa polskassa. Sooloprojekteissaan hän on hakenut ja löytänyt uusia esitys- ja tulkintatapoja vanhan polskan soitossa.

Petri Tapio Mattson, Perry Mason Hard Folk Band

Suomen hulluimman barokkiviulistin luotsaama voimatrio palaa Haapavesi Folkiin. Kolmikon soitossa sekoittuvat barokkimusiikki, kansanperinteet ja näiden uustulkinnat; keikalla kuullaan ainakin vanhaa musiikkia Brittein saarilta sekä hieman vähemmän vanhaa musiikkia Suomen ja Ruotsin Pohjanmaalta. Kokoonpanossa soittavat Perry Mason alias Petri Tapio Mattson, John Matthew Curry alias Juha-Matti Kurra ja Oscar Hannoola alias Oskari Hannula . Trion vieraana esiintyy lisäksi heavy metal -maestro Timo Rautiainen.

Mattson on vanhan musiikin yhtye Opus X:n perustaja ja hän on toiminut Kuudennen kerroksen orkesterin (nyk. Suomalainen barokkiorkesteri) konserttimestarina. Hän on esiintynyt myös Helsingin Barokkiorkesterin, Suomalais-virolaisen barokkiorkesterin, Tallinnan barokkiorkesterin, Lappeenrannan kaupunginorkesterin ja Haapaveden kamariorkesterin konserttimestarina ja sooloviulistina. Viime vuonna ilmestynyt Solitary violin -soololevy sai runsaasti kiitosta ja huomiota.

Kesanto

Kesanto

 Kesanto syntyi tarpeesta soittaa bluegrassia ja muuta mukavaa hyvällä fiiliksellä. Hynttyyt lyötiin yhteen keväällä 2015 eli sävel on tuore. Kyytiä saavat niin retrot suomihitit kuin bluegrass-standarditkin, joukossaan myös omia sävellyksiä. Tervetuloa kuulolle!
”Tauri on kyllä paras, koska se on kaikista nopein.” -Vili 7v.Haluan tuulensuojaan, sillä nyt on rokulipäivä. Kaktusviinaan en silti koske vaan herään aamuun hunajaiseen niin aikaisin. Loisti äsken vielä sininen kuu, mielessäni sinä kukapa muu. Ei pauhaa radiossa Elvis ei Beatles. Taidan sulle vähän laulella ja hypätä pitkään mustaan junaan. Äiti, kaikki on ok.

According to Rhythm

According to Rhythm

  Jokilaaksojen musiikkiopiston Viihdeorkesteri According to Rhythm (AtR) on aktiivisesti eri ohjelmistoilla konsertoiva ja menestystä valtakunnallisissa ja kansainvälisissä harmonikkaorkesterikilpailuissa saavuttanut 21-henkinen orkesteri. AtR saavutti jaetun ensimmäisen sijan Hämeenlinnassa järjestetyissä harmonikkaorkesterikilpailuissa keväällä 2014 ja toisen sijan Kroatian Pulassa järjestetyissä kansainvälisissä harmonikkaorkesterikilpailuissa keväällä 2015. Orkesterin soittimistoon kuuluvat harmonikoiden lisäksi viulut, huilu, piano, kitarat, basso, rummut ja perkussiot ­- laulua unohtamatta!  AtR:n ikähaitari on 14-21 vuotta, joten lava on täynnä nuoria lahjakkuuksia! Luvassa viihteellinen setti rytmikästä ja jalan vipatusta aiheuttavaa musiikkia!Haapavesi Folkien lavalla nähdään myös AtR Mini – ja AtR Juniors –orkesterit, joissa 6-13 –vuotiaat soittajat näyttävät parastaan lastenlaulujen ja pop/rock-klassikoiden muodossa!

Orkestereita johtaa Henna-Maija Vannemaa.

Jarmo Romppanen

Jarmo Romppanen

Jarmo Romppanen on porvoolainen freelance kansanmuusikko. Tällä hetkellä hän valmistelee äänityksiä Nordic Choro, Päre ja Rosenfink -kokoonpanojen kanssa sekä hioo suomenkielistä bluegrass-ohjelmistoa lovefolkyhtye Kouon Frouvan kera. Romppanen on julkaissut kaksi soololevyä (v. 2007 ja 2012), jotka sisältävät suomenruotsalaista perinnemusiikkia uusiosovituksina. Jälkimmäiseltä sooloäänitteeltä löytyy myös karjalaista tanssipoljentoa sekä improvisatoorista heittäytymistä. Soolokonserttiinsa hän on poiminut sävelmiä vuosien varrelta, joita hän esittää mandoliinisoitinten, kitaran, pitkähuilun ja laulun kera.
20140511 Helsinki. Timo Rautiainen ja Neljäs Sektori. Universal Music. Kuva: Terhi Ylimäinen

Timo Rautiainen (20140511 Helsinki, Universal Music. Kuva: Terhi Ylimäinen)

 

Youtube

 Raskaan suomenkielisen rockin parista paremmin tunnettu Timo Rautiainen koki kansanmusiikillisen heräämisen esiintyessään Kaustisen festivaaleilla 2010. Lopullinen takinkääntö tapahtui Ala-Könni kansanmusiikkilinjan opiskelijana lukuvuonna 2012-2013, jonka jälkeen kansanmusiikki ja akustinen musiikki ylipäätään ovat ottaneet aina vain voimistuvan otteen Timon musiikillisella uralla. Viime vuotiseen tapaan tarinoilla taustoitettu ohjelmisto sisältää oman tuotannon lisäksi suomalaista  perinnemusiikkia, Otto Hotakaista, Tiila Ilkkaa ja Kaustista unohtamatta.

www.facebook.com/timorautiainen.neljassektori

 

Arto & Antti Järvelä

Arto & Antti Järvelä

Youtube

Järvelän serkukset Kaustiselta musisoivat vaihteeksi duona. Suvussa kulkeva musikaalinen
virus on Johannes-faarin puolelta kulkeutunut jo hänen isoisänsä Juho Järvelän (1794-1837) pelimanniajoista.
Martta-mummun (os. Kentala) puolelta on musikaalisuusgeenejä yhtälailla, suvun ensimmäinen tunnettu pelimanni oli Juho Wirkkala joka sai viiden markan sakon soitettuaan viulullansa tansseja Kaustisella eräänä sunnuntai-iltana 1726.Kasvaminen perinteisen musiikin keskellä kasvattaa kunnioittamaan perinteitä ja historiaa.
Perinteen suuresta sammiosta ammentavat myös Arto ja Antti. Keskiössä on luonnollisesti Pohjanmaa ja sen lukuisien mestaripelimannien musiikki joka on ollut käytössä tanssi- ja hääseremonioissa aina näihin päiviin asti. Duon versiot Arton sävellyksistä ovat luontaista jatkumoa tämän päivän kansanmusiikkiin.
Serkusten esiintymismatkat ja jamittelut ulkomailla ovat maustaneet musiikkia mutta kuultavissa on selvästi heidän juurensa Järvelän kylän perinteikkäässä musiikissa.Arto ja Antti ovat tuttuja nimiä lukuisista yhtyeistään ja serkukset ovat myös kysyttyjä suomalaisen perinteen opettajia ulkomailla. Arton yhtyeitä ovat mm. JPP, Nordik Tree, Pinnin Pojat, Maria Kalaniemi, Erik Hokkanen & Lumisudet ja Arto esiintyy paljon myös soolona. Antti tunnetaan yhtyeistänsä Frigg, JPP, Baltic Crossing, Troka ja Kings of Polka.www.facebook.com/artoandantti

Borduna

Borduna

 Kansanmusiikkia intohimoisesti täältä ja muualta soittava Borduna on Kamuksi hankkeen myötä syntynyt yhtye. Yhdeksän henkilöä käsittävässä yhtyeessä soivat niin viulut kuin haitaritkin laulua unohtamatta.

Haapaveden Kamariorkesteri

Haapaveden Kamariorkesteri

 Hako keskittyy konsertissaan Jean Sibeliuksen tuotantoon. Ohjelmassa on säveltäjämestarin Pelleas&Melissande, Belsazarin pidot ja tietysti Andante Festivo. Maailmalla vietetään Sibeliuksen syntymän 150-juhlavuotta ja Folk haluaa olla juhlassa mukana. Konsertissa esiintyvät myös Söndörgö ja Veikko Kiiverin kurssikuoro.

www.facebook.com/haapavedenkamariorkesteri

Reelinki  Päräyttävä suomalais-skotlantilainen kansanmusiikkiyhtye Reelinki polkee mutkat suoriksi ja huutaa “ÄÄÄ” joka kaarteessa. Trio syntyi kolmen intohimoisen kansanmuusikon polkiessa hiukan liian lujaa samaan risteykseen. Reelinki tarjoilee kepeitä ja omaleimaisia sävellyksiään unohtamatta kuitenkaan maaperän alimpia kerroksia.
Laulunkielikurssin päätöskonsertti 

 Susanna Haaviston ja Marianne Oivon Laulunkieli-kurssin päätöskonsertissa kuullaan kurssiviikon satoa. Konsertista on muotoutunut yksi festivaalien koskettavimmista elämyksistä. ”Silmät on sielun peili, mutta ääni on itse sielu”.

 

Orivesi All Stars

Youtube

 OAS eli Orivesi All Stars on periaatteessa kenelle tahansa soittamisen perustaidot omaavalle avoin pelimannikollektiivi, joka on perustettu musiikillisen ilon löytämisen, oppimisen, kokemisen ja jakamisen edistämiseksi. Ikähaitari OAS:ssa on n.10-85 vuoden välillä, maantieteellinen kattavuus on jo vähintäänkin akselilla Saksa-Oulu-USA ja ryhmässä ei tehdä eroa, oletko amatööri-, harrastaja- vai ammattisoittaja. Ainoa päämäärä on, että harjoitetaan mukavaa ja mielekästä musisointia yhdessä, hyvässä hengessä ja annetaan sen näkyä ja kuulua! Ryhmän sieluna ja vetäjänä toimii Super-Antti. Toiminta sen kuin laajenee.

orivesiallstars.fi

 

Kirjailijaseminaari: Juha Hurme & Tomi Alatalo: Veijo Meri

 Juha Hurme on merkittävimpiä teatteriohjaajiamme ja moneen kertaan palkittu kirjailija. Nyt Maaliskuussa hän sai Suomen pienimmän kirjallisuuspalkinnon Lause Finlandian lauseella: ”Aimo oli laittanut aamiaiseksi kasvisruokaa ja pekonia.” Keväällä 2015 Hurme vierailee Kansallisteatterissa ja syksyllä saa ensi-iltansa hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa näytelmä. Tomi Alatalo on näytellyt useissa suomalaisissa teattereissa ja televisiossa. Viimeisin kirja Nyljetyt ajatukset (teos 2014 oli sekä Finlandia -että Runeberg -ehdokas). Hurme on Volter Kilpi -tapahtuman taiteellinen johtaja ja yksi Hailuodon teatterikesän taiteellisista johtajista.

 

Oxetti1d

Botnia Oxetti

 Botnia Oxetti (muita ei niinkään) on kuuluisasta (tai ainakin olemassa olleesta) Oulaisten puhallinorkesterin seitsikosta ja  tunnetusta (tuskin tunnetusta) Quattri di Botnia -puhallinorkesterin jäännöksistä koostuva soittajisto. Oxetti on harjoitellut runsaasti (kerran) monipuolista (1-puolista) ja nuorekasta (ikivanhaa) tanssimusiikkia useiden sovittajien (yhden: Toivo Pyörteen) sovituksina, tanssimusiikkia, joka lienee nykyajan ihmisten (jo pois nukkuneiden) keskuudessa hyvin suosittua (muutakaan ei ollut tarjolla).

 

 Rapparit 
 Tomteorkestern 
  Pikkupelimannit
Kamarikonsertti

 

(lisää…)