Esiintyjät 2015

 

SöndörgöByOrbitalStrangerProjects

Söndörgö (valokuva: Orbital Stranger Projects)

YouTube
Spotify

 ”Nopeaa ja lennokasta, suuria itsevarmoja liikkeitä, Söndörgö on yksi Euroopan mielekiintoisimmista bändeistä.”

Ryhmä perustettiin vuonna 1995 Szentendressä, pienessä unkarilaisessa kylässä, jolla on syvät serbialaiset juuret. Eredicsin veljet tutustuivat Attila Buzásiniin (basisti), jonka kanssa he alkoivat soittaa musiikkia jo kouluaikoinaan. Kaikilla ryhmän jäsenillä on osittain perhesyistä eteläinen slaavilaismusiikki lähellä sydäntä. Söndörgö on ottanut tehtäväkseen tutkia, sovittaa ja esittää tätä tyyliä lavalla. Tällä hetkellä ryhmään kuuluvat Áron Eredics, Benjamin Eredics, Dávid Eredics, Salamon Eredics sekä Attila Buzás.

www.sondorgo.hu

HelsinkiCotonouEnsemble

Helsinki-Cotonou ensemble

YouTube
Spotify

 

 Helsinki-Cotonou Ensemblen ensitahdit kajahtivat ilmoille Beninissä vuonna 2012, kun kitaristi Janne Halonen, basisti Sampo Riskilä ja rumpali Juha Räsänen työstivät uutta musiikkia suomalais-afrikkalaisessa taidekeskus Villa Karossa. Mukaan liittyi vielä bändin toinen liideri, lyömäsoittaja, laulaja ja saksofonisti Noël Saïzonou. Kun ydinporukkaa saatiin jatkettua vielä neljällä beniniläismuusikolla, oli alkuperäinen oktetti valmis kohti keikkailua ja oman albumin äänittämistä.

Suomalaisten perisynnistä, melankoliasta, ei ole tietoakaan, kun perkussiot paukkuvat, rytmikitarat säksättävät, basso pomppii ja puhallinsektio töräyttää. Tervetuloa Afr…siis Suomeen!

www.helsinkicotonouensemble.com

ERIK&LUMISUDET

Erik Hokkanen ja Lumisudet

YouTube

 Teksasin Tornadoksikin tituleerattu Erik villitsee Austinin yleisöä säännöllisesti korkeaoktaanisilla esiintymisillään.

1987 kohtalo kuljetti Erikin alkukotiinsa Suomeen, jossa hänestä tuli sensaatio yhdessä yössä. Hän keikkaili festivaaleilla ja klubeissa ympäri maata paikallisten huippumuusikoiden kanssa soittaen kaikkia mahdollisia musiikkityylejä. Monille kesä 1987 on yhä suomalaisen musiikkihistorian taianomaisimpia hetkiä!
Uudet kiertueet vuosina 1988-89 tutustuttivat Erikin yhä laajemmille muusikkopiireille ja johtivat Lumisudet-yhtyeen syntymiseen. Lumisusissa soittavat Petri Hakala (mandoliini, kitara), Arto Järvelä (viulu, rumpu) ja Tapani Varis (basso, munniharppu).

www.facebook.com/Lumisudet

navarraNettisivuiltaHaraldNilsson

Navarra

YouTube
Spotify

 Vuodesta 2009 asti Navarra on saavuttanut paljon suosiota vastustamattoman energiansa sekä aidosti pohjoismaisen musiikkinsa avulla. Heidän ensimmäinen albuminsa, Nya Fönster (”Uudet Ikkunat”) oli ehdolla Manifestpriset palkinnolle Vuoden Folk Albumi kilpailussa, kuin myös paras tulokas palkinnolle Folk ja Maailman Musiikin Gaalassa vuonna 2012.

Musiikki on sekä monimutkaista sekä yksinkertaista, nopeatempoista sekä hellää, ja uudelleen kirjoitetut sanoitukset ovat saaneet monet kuuntelijat löytämään tiensä genreen missä perinteiset lyriikat usein näyttävät kummalliselta.

www.facebook.com/navarramusic

 

Choros Limoneros 2

Choros Limoneros

YouTube

 Choros Limoneros on kansainvälinen kvartetti joka soittaa brasiliaisvaikutteista instrumentaalimusiikkia. Yhtyeen musiikki on iloista ja mukaansatempaavaa, yksityiskohtaista ja vaihtelevaa, virtuoottista ja tunnelmallista.

Yhtye käyttää kansainvälisiä vaikutteitaan hyväksi, luoden omintakeisia sovituksia tunnetuista kappaleista ja säveltäen samalla omaa ohjelmistoaan. Eri tyylipiirteitä joita voi kuulla yhtyeen soitossa ovat muun muassa  samba, funk, kansanmusiikki, afro, blue, sekä jazz.

sites.google.com/site/choroslimoneros3/

Sattuma

 www.facebook.com/Sattuma
23-Mar.ukulelezaza.6x8

Remco Houtman-Janssen

YouTube

 Ukulelezaza eli Remco Houtman-Janssen luetaan yhdeksi Euroopan hienoimmista ukulelen soittajista. Hänen soittotyylinsä on pehmeää ja teknisesti korkeatasoista. Hän oli mukana perustamassa Belgian Ukulele Festivaalia.

Vuonna 2011 Zaza julkaisi soololevynsä Painting The Clouds With Sunshine. Opettajana hän on kokenut ja arvostettu. Mies vierailee nyt viidettä kertaa haapavedellä.

www.facebook.com/remcohoutmanjanssen

Sväng

 www.svang.fi
VerneriPohjola1eitietoakuvaajasta

 Verneri Pohjola

YouTube
Spotify

 Palkittu ja kiitetty Verneri Pohjola on kuulunut yli vuosikymmenen suomalaisen nykyjazzin omaleimaisimpiin taiteilijoihin. Keväällä 2015 julkaistu, odotettu kolmas Bullhorn-albumi vakiinnuttaa trumpetistin aseman voimakkaana ja visionäärisenä jazzartistina myös kansainvälisellä musiikkikentällä. Albumi on jo ehtinyt kerätä ylistäviä arvioita niin kotimaassa kuin kansainvälisissä medioissa.

Uudistuneessa kvartetissa soittavat Suomen jazzkentän arvostetuimpiin nimiin kuluuvat pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen sekä rumpali Teppo Mäkynen. Neljä samanmielistä taiteilijaa tuovat Pohjolan tunnelmaltaan vahvoihin ja melodisiin sävellyksiin oman leimansa peittämättä musiikin vahvaa ja tunnistettavaa sointia.

www.verneripohjola.com

EvajaManurWarnerilta1

Eva & Manu

YouTube
Spotify

 Suomalais-ranskalainen duo Eva & Manu tuli tutuksi vuonna 2012 ylistetyllä esikoisalbumillaan. Levyltä julkaistu single Feet in the Water nosti yhtyeen nopeasti niin suuren yleisön kuin kriitikoidenkin suosikiksi ja kaksikko komeili ehdokkaana mm. Vuoden tulokas –kategoriassa Emma gaalassa.

Levy sisältää Cinnamon Hearts -singlen tavoin tarttuvia popmelodioita elektronisiin elementteihin taitavasti yhdistettynä. Albumilla kuullaan myös kauniita akustisia lauluja. Eva ja Manu ovat kirjoittaneet ja säveltäneet kappaleet pääosin kotistudiossaan Nurmijärvellä.

Livenä Eva & Manua vahvistaa rumpali Jooel Jons.

evamanu.com

TuomasLogrénJaSavuavaKirnu2ByCvijetaMlljak

Tuomas Logrén & Savuava kirnu

 

 

 Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikkikoulutuksen saaneet yhtyeen jäsenet tunnetaan ennakkoluulottomuudestaan ja monipuolisuudestaan: heidän meriiteistään löytyy mm. folkhenkistä räppiä, konemusiikkia, glamrockia ja kalevalaista runonlaulua.

Logrén itse toimii yhtyeen laulusolistina ja soittaa kitaraa sekä dobroa eli resonaattorikitaraa. Yhtye esiintyi tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla v. 2014.

Vuonna 2015 esiintymisiä on mm. Suomen kansanmusiikkiliiton kiertueella, Haapavesi Folkissa, Rääkkylän Kihaus Folkissa ja Kaustisella.

www.facebook.com/tuomaslogrenmusician

IsmoAlankoKimmoPohjonen

Ismo Alanko & Kimmo Pohjonen

 YouTube

 Pohjonen alanko on Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen yhteinen musiikillinen maisema, jossa miehet tutkivat ihmisäänen erilaisia ulottuvuuksia. Ääni-improvisaatioista liikkelle lähtenyt musiikki liikkuu alkukantaisista tunteenpurkauksista hallitun kaaoksen kautta lyyriseen melodisuuteen. Tuomas Norvion samplemaailma sekä Alangon ja Pohjosen omat instrumentit värittävät maisemaa jyrkillä sävyillään.

Ismo Alanko: laulu, kitara
Kimmo Pohjonen: laulu, haitari
Tuomas Norvio: samplet, äänisuunnittelu

ismoalanko.com

kimmopohjonen.com

Anna Dantchev Band Photo Mona Taponen

Anna Dantchev Band

YouTube

 Suomalais-bulgarialaisen laulajan Anna Dantchevin luotsaama helsinkiläinen maailmanmusiikkiyhtye vie kuulijansa vanhojen bulgarialaisten tarinoiden äärelle – ruusulaaksoihin, vuortenhuipuille, kehtojen ja hautojen luo.

Anna uudistaa yhtyeen kanssa rohkeasti omaa bulgarailaista perinnettään, ja ammentaa molemmista kulttuuri-identiteeteistään sekä monipuolisesta musiikillisesta kokemuksestaan aineksia ainutlaatuiseen musiikilliseen sekoitukseen. Perinteinen bulgarialainen laulu, blues, postrock ja itämaiset rytmit  sulautuvat yhdeksi ääneksi – ja kaiken keskellä on tarina.

www.facebook.com/annadantchevofficial

SenniValtonen&TimoAlakotila kuva_KimmoTähtinen

Senni Valtonen & Timo Alakotila

 

 

 Psalttamus – pelimannivirsiä!Raikasta ja innovatiivista musiikkia yli rajojen!

Kansanmuusikot yhdistelevät pelimannimusiikkia ja virsiä omintakeisesti leveällä soitinarsenaalilla omin sovituksin ja sävellyksin.Mielikuvitusrikas lopputulos vie kuulijan uuteen mielenkiintoiseen maailmaan.

Senni Valtonen, kantele, urut, puhaltimetTimo Alakotila. piano, harmooni

www.facebook.com/timoalakotilaofficial

BajoCero7

Bajo Cero

YouTube
Spotify

 

 World-fuusion uusi sukupolvi Bajo Cero yhdistelee flamencoa ja maailman elektroakustista perintöä urbaanilla etnoasenteella.

Bändin omaleimainen soundi on hioutunut kymmenvuotisen yhteistaipaleen aikana espanjakieliseksi maailmanmusiikiksi, jossa on vaikutteita elektronisesta musiikista raskaampaan melodiseen tykitykseen, unohtamatta tarttuvia pop-vaikutteita.

Keikoillaan Bajo Cero tuo lavalle flamencotanssilla rikastetun, genrerajattoman ja energisen show’n.

fi.bajoceroband.com

emilia_hires2

Emilia Lajunen & Kare Eskola

YouTube 

 

 Pyöräilevä viulupelimanni Emilia Lajunen polkee Helsingistä Haapavedelle mukanaan viulu, avainviulu ja koko ohjelmistonsa, jossa yhdistyvät suomalainen ja pohjoismainen pelimanniperinne, arkaaiset kantele- ja jouhikkosävelmät, arkkiveisut ja balladit. Mukana polkee myös musiikkitoimittaja Kare Eskola, joka konsertissa puhuu vähän ja soittaa vielä vähemmän siitä, mitä tapahtuu kun kansanmusiikki kohtaa klassisen.

Emilia Lajunen (s. 1979, Suolahti) on arvostettu ja palkittu ammattikansanmuusikko, joka tunnetaan syvästä perinteentuntemuksesta, omaäänisestä sovitustyylistä ja intensiivistä läsnäolosta lavalla.

Emilia Lajunen, viisikielinen viulu, avainviulu, laulu
Kare Eskola, juonto

www.emilialajunen.com

Jonne_promokuva

Jonne 

YouTube
Spotify

 

 Kansainvälistä mainetta nauttivan folk metal -yhtye Korpiklaanin johtohahmon Jonne Järvelän ensimmäinen sooloalbumi julkaistiin syyskuussa 2014. Järvelä ottaa ytimekkäästi nimetyllä Jonne-albumillaan etäisyyttä Korpiklaanin metallisempaan ilmaisuun, luottaen raa’an ja riisutumman folk-tulkinnan voimaan. Jonnen sooloprojektin live-kokoonpano koostuu 11 muusikosta, joiden taustoihin vaikuttavat lukuisat muut yhtyeet.

www.facebook.com/JonneMusic

JoonasWideniusTrio

Joonas Widenius trio

YouTube
Spotify

 

 Joonas Widenius Trio julkaisi keväällä 2014 ensilevynsä kiittävin arvioiden saattelemana. Tämä erilaisia musiikillisia elementtejä suvereenisti yhdistelevä kokoonpano on soittanut yhdessä jo usean vuoden ajan, mutta aktiiviseksi trioksi se muodostui juuri uuden Guitarra – Utopia – Musica -levyn myötä. Trion jokainen muusikko on arvostettu virtuoosi alallaan ja yhdessä lavalla se näkyy ja kuuluu. Trion keulahahmo, Joonas Widenius on yksi Suomen tunnetuimmista flamencokitaristeista. Hänen soittonsa on kerännyt kiitosta niin yleisöltä kuin kriitikoilta kautta maan. Trion musiikki svengaa sulavasti jättäen kuulijansa hyvän mielen tunnelmiin vielä pitkäksi aikaa konsertin jälkeen. Kun nämä soittajat yhdistävät voimansa, lavalla kyytiä saavat flamenco, jazz, rock ja moni muu tyyli!

www.joonaswidenius.org/fi/trio

Justimus1ByJiffelMusicGroup

Justimus

YouTube
Spotify

 

 www.facebook.com/Justimusfilms
Karjasoitto_potretti

Karjasoitto

 

 

 Karjasoitto-yhtyettä innoittavat vanhakantaiset puhallinsoittimet sekä niillä soitettu musiikki. Suomesta ja Karjalasta puhallinsävelmiä on tallennettu vain hyvin vähän, joten tämä inkeriläinen kokoelma on arvokas ikkuna vanhakantaiseen paimenmusiikkiin. Se luo meille välähdyksiä myös siitä, mitä tuo tallentamatta jäänyt paimenmusiikki oli Suomessa.

Karjasoitto Soi! -konsertti kiinnittää nykykansanmusiikista kuin perinnemusiikistakin kiinnostuneiden huomion ja luo katsauksen erilaisiin kansanpuhaltimiin ja niiden sävykkäisiin sointeihin.

karjasoitto.wordpress.com

otra neulasilla pieni

Otra

 

 

 ”Otran pellolla kukoistaa uusi kansanmusiikki, joka on kupsakkaa kuin mummon rieska ja väkevää kuin savolainen kaski.  Kaikkiruokaisesta yhtyeestä löytyy vankkaa kokemusta niin klassisesta musiikista, progressiivisesta rockista, lattarirytmeistä kuin pop-jazzistakin. Yhtyeen jäseniä yhdistää uteliaisuus, kokeilunhalu ja intohimo musiikkiin. Näistä aineksista syntyy elävää ja vahvaa uutta musiikkia, jossa perinnemusiikki toimii voimaa antavana juurena.”

Otra: Maarit Saarenkunnas (laulu), Jaana Herlevi-Hautala (viulu, alttoviulu, laulu), Heli Haapaniemi (harmoni, laulu), Lauri Marjakangas (kitara, laulu) ja Antti Ylönen (perkussiot, laulu).

https://www.facebook.com/otraorkesteri

webkuva2_edited-1

Tradikaali

Youtube

 

 Tradikaali on nykykansanmusiikkiyhtye, joka tarjoilee esityksissään kauniita säveliä ja räiskyviä sointuja hyvällä meiningillä höystettynä. Vuonna 2013 Tradikaali palkittiin Vuoden Nuori Pelimanni-tittelillä ja voitti samana vuonna pelimannien Suomen mestaruuden Mäntsälässä.

Ajatus yhteisestä projektista syntyi viime syksynä, kun Tradikaalin saksofonisti Sanna Salonen ja Joni Stein aloittivat Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opinnot samalla vuosikurssilla. Nyt luvassa on mielenkiintoinen musiikkikokonaisuus, jossa kuullaan sekä uutta että vanhaa ohjelmistoa aina hämmentävistä tangoista polskan riemullisiin poljentoihin asti.

tradikaali.com

RitaAndTheCrawlers

Rita And The Crawlers

 

 

 Rita & The Crawlers on oululainen rockyhtye, jonka tavoite on tehdä yleisölle mieleen jääviä keikkoja ja omia valtavirrasta poikkeavia lauluja. Molemmissa on onnistuttu. Yhtyeessä on paljon musiikillista kokemusta niin rockista, kansanmusiikista kuin laulelmallisemmasta ilmaisusta.

Ritva Korhonen: laulu, Harri Lahtinen: kitara, laulu, Petri Laukka; basso, Matti Mikkonen: kitara, laulu, Juha Seilonen: rummut.

www.facebook.com/RitaAndTheCrawlers

Trokaristiretki-01

Trokaristiretki

YouTube 

 

 Viisi kaverusta löysi vuonna 2012 viinakätköille mennessään pahasti hapertuneen vuodelle 1932 päivätyn nuottivihkosen. Vihkonen sisälsi julkaisemattomia alkuperäissovituksia aikakauden tunnetuista kappaleista. Vaikka hämmennystä herätti nuotteihin tägätyt tuplabasarin iskut sekä peuramaisen vilkkaasti isketyt sähkölankakitaran lirutukset ja basistin painovoimaa uhkaava takakeno, päätti kaverukset tarttua toimeen ja saattaa kappaleet kyläläisten kuultavaksi. Tästä syntyi Trokaristiretki.

Nuottivihkonen sisälsi aikakaudella sopimattomiksi tulkittuja, jopa eläimellisiä, esiintymisriittejä, jotka aikalaiset soittomiehet tukahduttivat puristavien liivipukujensa sisään. Trokaristiretkellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin palauttaa musiikin vaatima hiki, spiritti ja sprii.

www.facebook.com/Trokaristiretki

ventodiborea

Vento di Borèa

 


 Yhteinen taival alkoi Samulin ja Krishnan satunnaisesta kohtaamisesta irlantilaisen musiikin jami-illassa ja on vähitellen muotoutunut moniulotteiseksi erilaisten vaikutteiden pelikentäksi. Neljän muusikon folkbarokki -sekoitus tuo lavalle harvinaisia soittimia vielä harvinaisemmissa yhdistelmissä. Lähes unohduksiin painuneen perinnesoittimemme uuteen kukoistukseen nostanut jouhikkovelho Ilkka Heinonen soittaa myös barokin ajan bassosoitinta violonea; resonanssikielinen etelä-eurooppalainen viola d’amore kohtaa norjalaisen serkkunsa hardanger-viulun, arkaaiset pillit soivat ajattomia säveliään ja barokkijouset ja -suolet svengaavat polskan tahdissa.

folkbaroque.wordpress.com/projects/vento-di-borea

ArttuWiskari1

Arttu Wiskari

YouTube
Spotify 

 

 Sirpaleet-menestyslevyn tuorein single on Luokkakokous-elokuvassakin kuultava Kun me diskossa suudeltiin.

Arttu Wiskarin lokakuussa julkaistu pitkäsoitto Sirpaleet on myynyt kultaa eli yli 10 000 kappaletta. Sen lisäksi albumilta julkaistu hittisingle Sirpa on ylittänyt kultarajan.

Arttu lauloi itsensä suomalaisten sydämiin kolme vuotta sitten julkaistulla, platinaa myyneellä esikoisalbumillaan Arttu Wiskari. Levyltä jäivät elämään hitit Mökkitie ja Tuntematon potilas. Viime vuonna ilmestyneeltä kakkosalbumilta Tappavan hiljainen rivarinpätkä muistetaan kappale Ikuisesti kahdestaan.

www.arttuwiskari.com

Risto & Pekko Käppi www.facebook.com/ristoristopekkokappi.com
soivasiili12

Soiva Siili (kuva: Vesa Ranta)

YouTube

 

 Oululainen lastenmusiikkiduo Soiva Siili juhlistaa 20-vuotista taivaltaan tänä vuonna. Soivan Siilin musiikki on lämmintä ja folkhenkistä.  Duon muusikot Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela säveltävät ja sanoittavat
lähes kaikki Soivan Siilin laulut. Soiva Siili esiintyy päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa lasten- ja perhetapahtumissa n. 170 esiintymisen vuosivauhdilla. Soiva Siili on esiintynyt myös ulkomailla, Kiinassa, Englannissa, Norjassa, Virossa, Luxemburgissa, Unkarissa, Italiassa ja Vienan Karjalassa.Kyösti Salmijärvi – laulu ja kitara
Markus Lampela – laulu, tinapillit, huuliharppu, irlantilainen säkkipilliwww.soivasiili.fi
louhenkorpit1

Louhen Korpit

 

Louhen korpit on oululainen historiallisten tanssien harrastajaryhmä, joka toimii Oulun interaktiiviset eläytyjät ry:n alla. Ryhmä on perustettu vuonna 2010, mutta tanssitoimintaa Oulussa on ollut jo ennen sitä. Louhen korppeihin kuuluu kymmenkunta aktiivista harrastajaa ja useita satunnaisia kävijöitä.

Folkeilla tanssien repertuaari venyy varhaiskeskiajalta 1700-luvun kautta moderniin musiikkiin sovitettuihin historiallistyyppisiin koreografioihin.

djrbiter.wix.com/louhen-korpit

droichead_promo

Droichead

Youtube

Droichead (”silta” iiriksi) on energinen irkkubändi Oulusta. Yhtyeen ohjelmisto koostuu menevästä irlantilaisesta tanssimusiikista sekä englannin- ja iirinkielisistä lauluista. Droichead yhdistää irkkujamien meiningin raikkaisiin sovituksiin, ja lopputuloksesta nauttivat sekä kuuntelijat että tanssijat.

www.facebook.com/Droichead

Haapaveden Kamariorkesteri  www.facebook.com/haapavedenkamariorkesteri
Sväng 
Laulunkielikurssin päätöskonsertti 
 Doggerland  www.facebook.com/Doggerlandband
  Bortuna
According to Rhythm
 Henna-Maija Vannemaa & Juha Yli-Kotila
 Orivesi All Stars  orivesiallstars.fi
 Timo Rautiainen  www.facebook.com/timorautiainen.neljassektori
Kirjailijaseminaari: Juha Hurme & Tomi Alatalo: Veijo Meri
Botnia Oxetti -puhallinyhtye
Arto ja Antti Järvelä  www.facebook.com/artoandantti
Wasel and The Weasels
Nelli Ikola co
Piia Kleemola co
Petri Tapio Mattson com
Experimental Cabbage
 Rapparit 
 Tomteorkestern 
  Pikkupelimannit

(lisää…)