logo

Haapavesi Folk Music Festival
25.6. – 27.6.2020

 

Kurssit – Kesä

Haapavesi Folk Music Festival

33. Haapaveden FOLK –KURSSI 24.6. – 28.6.2019

Kurssit

Lauluja Englannista ja muualta John Dowlandin tyyliin (Veikko Kiiver)

Laulu, yhtyeet
Äänenhuoltoa, opi luonnollinen äänenkäyttö. Miten huomioidaan eri kielten ja tyylien vaatimukset laulutekniikassa? Kurssilaiset esiintyvät kirkkokonsertissa.

Veikko Kiiver syntyi vuonna 1961 Itä-Viron Mäetagusessa ja muutti 15-vuotiaana Tallinnaan opiskelemaan huilunsoittoa. Päätti vuonna 1987 kuoron konserttimatkalla jäädä asumaan Tukholmaan.
Suorittanut solistin ja laulupedagogin tutkinnot Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa
Konsertoi ja opettaa laulua kursseilla eri maissa.
On laulanut muun muassa Eric Ericsonin kamarikuorossa, Ruotsin Radiokuorossa ja Vox Archangeli -yhtyeessä.
Kiinnostunut erityisesti varhaisesta kirkkomusiikista.
Asuu Tukholman keskustassa.
Nauttii klassisen arkkitehtuurin kauneudesta.

Laulu (Amira Medunjanin/(Bosnia-Hertsegovina)

Bosnialaista sevdalinkaa ja muita lauluja Balkanilta

Laulu (Taito Hoffrén)

Lauluja meiltä ja Vienasta, runolaulu

Taito Hoffrén on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla koulutuksensa saanut suomalainen laulaja, monipuolinen muusikko ja säveltäjä. Hoffrénilla on laaja kokemus työskentelystä erilaisissa teatteriproduktioissa niin esiintyjänä kuin säveltäjänä ja äänisuunnittelijanakin

Viulu (Arto Järvelä)

Arto Järvelä on kaustislaiseen pelimannisukuun kuuluva kansanmuusikko. Hänen instrumenttejaan ovat muun muassa viulu, avainviulu, mandoliini ja jouhikko

Viulu, hardangerviulu (Jo Einar Jansen/Norja)

Norjan viuluperinne

Viulu ja laulu (Päivi Hirvonen)

Viululaulu ja pelimannisävelmiä Pohjoismaista

Viululaulu – kansanmusiikkia yhtä aikaa laulaen ja viulua soittaen. Viulua ja laulua harjoitellaan myös erikseen. Kurssilla tutustutaan viulunsoiton ja laulamisen yhdistämiseen sekä terveen äänenkäytön perusteisiin. Musiikkityylinä pohjoismainen kansanmusiikki mutta tarvittaessa käväistään myös muissa maailmankolkissa.

 

Päivi Hirvonen on perinnetietoinen ja uutta luova muusikko, säveltäjä ja pedagogi. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja tekee tällä hetkellä soolosoittoa, tarinankerrontaa ja viululaulua käsittelevää taiteellista tohtorintutkintoaan. Päivin ensimmäinen sooloalbumi julkaistiin tammikuussa 2018 saksalaisen Nordic Notes –levy-yhtiön toimesta. Sooloprojektinsa lisäksi hän vaikuttaa yhtyeissä Okra Playground ja duo LempiLempi. Päivi on toiminut opettajana jo 20 vuoden ajan. Hänet tunnetaan innostavana ja rohkaisevana pedagogina, joka opettaa viulua ja laulua kansanmusiikin kentällä ikään ja tasoon katsomatta. Tällä hetkellä hän toimii kansanmusiikin opettajana Turun konservatoriossa.

 

www.paivihirvonen.com

https://www.facebook.com/PaiviHirvonenFiddlerWithTheVoice/

5-rivinen haitari (Teija Niku)

Pohjoismaista ja balkanilaista kansanmusiikkia, ranskalaista musettea, vapaa säestys, kappaleiden sovittaminen & tulkinta, yhtyeet

Amerikan tyylit, oldtime (Chance McCoy/USA)

Viulu, clawhammer banjo, kitara, mandoliini, laulu

 

Ruotsalainen kansanmusiikki (Magnus Zetterlund/Ruotsi)

Kitara, mandoliini, yhtyeet

Koskettimilla komiasti (Timo Alakotila)

Harmooni, piano

Timo Alakotila on suomalainen muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja. Hän on taiteilijaprofessori viisivuotiskaudella 2012–2016.

Alakotila kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1978 Nurmjärven yhteiskoulusta ja suoritti vuonna 1992 musiikkiteorian opettajan tutkinnon Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa pääaineenaan sävellys. Hän opetti vuosina 1983–2014 Pop & Jazz Konservatoriossa musiikin teoriaa, säveltapailua ja pianonsoittoa ja sivutoimisena Sibelius-Akatemiassa vuosina 1989–2013 improvisointia, vapaasäestystä, pianon- ja harmooninsoittoa, säveltapailua, sovitusta, nuotintamista ja yhtyesoittoa.[3]

Vuonna 1996 Alakotila sai yhdessä Maria Kalaniemen ja Aldargaz-yhtyeen kanssa Nuoren taiteen Suomi -palkinnon. Valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan hän on saanut vuosina 2000, 2006 ja 2011 sekä platinalevyn Kyllä tukkipoika tunnetaan -levystä.[1]

Alakotila on tehnyt runsaasti levytyksiä tuottajan, säveltäjän, sovittajan ja muusikon ominaisuudessa. JPP-yhtyeen kanssa hän on tehnyt 12 levyä vuosina 1986–2014 ja Maria Kalaniemen kanssa seitsemän levyä vuosina 1990–2014. Hän on levyttänyt myös Trokan, Tango-orkesteri Unton, Karen Tweedin, Nordik Treen, Johanna Juholan, T for Threen, Luna Novan ja Terhi Puronahon kanssa.

Paimensoitto Teppo Revon hengessä,Irlantilainen kansanmusiikki (Samuli Karjalainen)

Paimensoittoa omasta päästä

Tinapilli, huilu, bodhran, kitara, yhtyeet. Kurssilla pyritään perustamaan yhtye, johon käyvät kaikki soittimet. Myös yksityistunnit!

Samuli Karjalainen on monipuolinen muusikko jolla on vahva irlantilaisen musiikin tausta. Hän on asunut ja opiskellut Irlannissa ja soittaa lukuisissa yhtyeissä sekä opettaa ympäri Suomea niin musiikkioppilaitoksissa kuin kursseillakin. Hänen luontainen uteliaisuutensa erilaisia ääniä ja kokeellisuutta kohtaan on saanut hänet laajentamaan osaamistaan myös skandinaavisen musiikin ja improvisoinnin sekä musiikkiterapian ja musiikin tuottamisen suuntaan.

Myynnissä pitkähuilua

 

 

Kielisoittimet: musiikkia Skandinaviasta, Amerikasta ja kelttiperinne (Petri Hakala)

Mandoliini, kitara, oktaavimandoliini, yhtyeet

Petri Hakala on suomalainen kansanmuusikko, joka on ollut mukana Suomen kansanmusiikkielämässä 1980-luvun puolivälistä lähtien. Soittiminaan mandoliini, oktaavimandoliini, kitara ja viulu hän on ollut mukana mm. seuraavissa yhtyeissä: Korkkijalka, Speed limit, Ottopasuuna, Maria Kalaniemi & Aldargaz, Helsinki Mandoliners, Erik Hokkanen & Lumisudet, Markku Lepistön yhtye sekä duo, Freshet, Tango Orkesteri Unto sekä Grupo Choramba.

Hakala on toiminut 1990-luvun alusta kielisoitinten tuntiopettajana Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla, Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa ja erilaisilla kansanmusiikkikursseilla sekä konsertoinut edellä mainittujen yhtyeiden kanssa Euroopassa ja Yhdysvalloissa säännöllisesti.

 

Ukulele (Tobias Elof/Tanska)

Ukulele

Kontrabasso (Oskari Hannula)

kontrabasso  kaikentasoisille soittajille, lainabasso tarjolla.Melodian soitto kontralla, jousen käyttö eri tyyleissä ja normaalikompit.

Haapaveden kamariorkesteri (Timo Hannula)

Haapaveden kirkko 28.6. klo 18.00, harjoitukset su-pe

joht. Timo Hannula,  sol. Amira Medunjanin (Bosnia-Hertsegovina):

Sibelius 4., E.Elgar,Max Bruch: Kol Nidrei sol. Hanna Kilpinen,  Klezmer:  Airola & Shaul

 

Timo Hannula on vaikuttanut vahvasti Jokilaaksojen alueen musiikkielämässä orkesterinjohtajana ja musiikkikasvattajana jo 30 vuoden ajan. Hän on ollut perustamassa mm. Haapavesi Folk -tapahtumaa sekä Wanhan Musiikin Tapahtumaa.

Vähäriviset haitarit (Antti Paalanen)

1-ja 2-riviset

Suomikamua ja kanadanranskalaista, 1-3 riviset, aloittelijoista pidemmälle kerinneisiin, omat sävellykset ja sovitukset, improvisaatio, soolot, duot ja bändit

 

Jouhikko (Ilkka Heinonen)

Jouhikko, yhtyeet

Ilkka Heinonen on maailmanmusiikin moniottelija välineinään kontrabasso ja jouhikko. Jouhikonsoittajana Heinonen on toiminut solistisissa tehtävissä mm. RSO:n, Caput Ensemblen ja Nefesin kanssa sekä soittaa jouhikkomusiikkiin erikoistuneen Jouhiorkesterin riveissä että duoissa Karoliina Kantelinen & Ilkka Heinonen ja Heinonen/Käppi. Heinosen bassonsoittoa voi kuulla konserteissa ja levyillä mm. yhtyeissä Ruuti, Kirjava lintu, Freilach mit Kneidlach, Hot’n’tot, Teija Niku & Grupa Balkan, Ánnámáret Ensemble, Ville Leinosen Unilehto. Syksyllä 2012 Heinonen vastasi musiikin sävellyksestä ja esittämisestä soolobassolla Tanssiteatteri Tsuumin teokseen Kehotus (kor. Ervi Sirén).

 

Klezmer-kurssi (Daniel Shaul, oboe & Laura Airola, viulu)

Kaikki soittimet

Samin sambapajat (Sami Kontola)

Samin afrobrasilialaisten rytmien työpajat ovat avoimia kaikille lähtötasosta riippumatta. Sessioiden aikana saadaan taustatietoa rytmien alkuperästä ja roolista niin musiikillisesti kuin kulttuurisesti. Ennen kaikkea soitamme paljon, toisiamme kuunnellen ja musiikista voimantuen. Omia sambasoittimia ei tarvitse, mutta saa toki ottaa mukaan.

Koulutustuokiot sisältävät yhdessä soittamisen lisäksi askellusta ja taputtamista sekä esimerkkejä rytmien merkityksistä. Kulttuurista oppimista vahvistamaan kuullaan tarinoita sekä rytmien alkuperästä, että rummuttamisen ja perkussioiden historiasta ja toki myös Sami Kontolan omista kokemuksista Rio de Janeirossa 10 vuoden ajalta.

 

Intensiivikurssilla valmistamme myös pienet ohjelmalliset numerot, jotka esitämme sellaisenaan tai tanssiin, lauluun ja soittoon yhdistettynä festivaalilla torstaina 27.6.2019.

Laulu ja äänenkäyttö, improvisaatio ja laulunteko (Tero Pajunen)

Tero Pajunen: laulu, kitara, viulu, yhtyeet

Kurssilla ensisijaisena ovat laulu ja äänenkäyttö:
-tyylistä riippumaton improvisaatio ja impron kautta säveltäminen
-Bobby McFerrin-tyyppinen sanaton laulu ja ryhmässä laulaminen – circle singing
-Laulaja-lauluntekijä-tyyppinen biisinkirjoitus ja ilmaisu
-äänenkäyttö ja -huolto

Kitaratunneilla opiskellaan folk-tyylistä fingerstyle-soittoa ja komppausta, jota yhdistetään omaan laulamiseen

Viulutunneilla soitetaan yleisskandinaavista tyyliä ja perehdytään laululähtöiseen improvisaatioon.

Viulu, kaikki soittimet

Erilliskurssit

Nykytanssia ja nykykansantanssia (Timo Saari)

Kurssilla valmistetaan pieni esitys festivaalille perjantaille
Kurssimaksu 60€, vähintään 20 kurssilaista
9- 11- vuotiaat, 120 min/pv

yli 12 v. 180 min/pv

yhteinen 90 min./pv kaikille ja tässä rakennetaan esitystä

Virtaamo

Musiikkiliikuntaa pienimmille (Terhi Kangasharju)

Mäkirinteen koulun sali

Kurssimaksu: 50e

Aikataulu:
3-4-v klo 17.00-17.45 Max 12 lasta.
5-6-v klo 18.00-18.45 Max 15 lasta.

Kursseilla valmistetaan pienet esitykset Folk-festivaalille perjantaina 30.6. klo 13.00.

 

FolkkiSeSoi -varhaisiän musiikkikasvatuskurssi (Sanna Vuolteenaho ja Hanna-Leena Tammiruusu)

Soiva taide ja Äänien taikaa

26. – 28.6

paikka: Jokilaaksojen musiikkiopisto, Haapavesi

  • Työvälineenä ääni: Äänenkäyttö, laulaminen ja ääni-improvisointi varhaisiän musiikkikasvatuksessa.
  • Äänitaide: Musiikillinen ilmaisu monilukutaitoa vahvistamassa.
  • Ryhmästä voimaa: Kokonaisvaltainen osallisuus vuorovaikutteisessa oppimisprosessissa Orff-pedagogisesta

 

Hinta pelkkä opetus 150€/170€, opetus ja täysihoito 330€/350€

Kouluttajat: Sanna Vuolteenaho, MuM (Musiikkikasvatuksen lehtori, Metropolia AMK), laulaja, äänitaiteilija, sairaala- ja hoivamuusikko.

Hanna-Leena Tammiruusu, musiikkipedagogi, varhaisiän musiikkikasvatuksen lehtori ja kouluttaja.

Laulunkieli (Susanna Haavisto& Marianne Oivo)

Susanna Haavisto, näyttelijä, laulaja, ohjaaja
Marianne Oivo, piano, laulaja, säveltäjä

Jokilaaksojen musiikkiopisto

Susanna Haavisto: näyttelijä, laulaja, ohjaaja

Marianne Oivo: piano, laulaja, säveltäjä

Hinta pelkkä opetus 250€, opetus ja täysihoito 525€, väh. 10 kurssilaista.

Kurssin aikana on tarkoitus:

Etsiä ja löytää oma luonnollinen tapa laulaa. Hakea valittuun lauluun oma sisältö ja tarina. Oivaltaa, mistä laulujen TULKINNASSA pohjimmiltaan on kysymys.

Irtautua laulun esteistä:turhasta pelosta ja jännittämisestä. Oppia tie laulusta konserttiin. Laulunkieli on kielitaitoa; rohkeutta  laulaa lauluja omana itsenään ja uskallusta kuunnella toista ihmistä ”lauluapuna”.

”Silmät on sielun peili, mutta ääni on itse sielu”.

Valitse 1 suomenkielinen ( ! ) kurssilaulu. Laulu, joka merkitsee sinulle jotain erityistä. Mielellään kappale, jota et ole aiemmin itse laulanut, mutta sen tarina kiinnostaa sinua. Tärkeää on, että (mistä syystä tahansa) laulun teksti ja sen sanoma koskettavat juuri sinua. Kurssi on intensiivikurssi, eli teemme töitä 10-17. Kaikki ovat  koko kurssin ajan läsnä, koska toisten oppimimisesta opit myös itse. Kurssi tähtää torstai-illan konserttiin, joka perinteisesti avaa Folkit. Lähempänä saatte opettajiltanne kurssikirjeen, eli täsmäohjeita kurssiin valmistautumisesta

Lasten kurssi (Sami Kontola, Tero Pajunen, Piia Kleemola, Päivi Hirvonen ja Samuli Karjalainen))

Kaiken ikäiset -ja tasoiset soittajat ja soittimet tervetulleita. Opettajina ovat mm. Sami Kontola, Tero Pajunen, Piia Kleemola, Päivi Hirvonen ja Samuli Karjalainen. Muiden kurssien opettajat opettavat myös tällä kurssilla. Myös yksityistunnit mahdollisia!

Kurkkulaulun tyylit ja tekniikat (Sauli Heikkilä)

ke-pe    18t

Laaja katsaus kurkkulaulun maailmaan lähinnä tuvalaisesta näkökulmasta kaikentasoisille kiinnostuneille, Kuusi tuntia päivässä antaa mahdollisuuden rauhalliseen etenemiseen ja myös yksilöohjaukseen. Opetellaan myös pari laulua.
 

Kurssien aikataulu / opetus:

24.6. – 28.6.2019

Lisätietoja:

Kurssit:


puh. 044 7591 298

Majoitus/ruokailut:

tai puh. 040 868 2290

Kurssien maksut:

Hinnat ennen 28.4. ilmoittautuneille / 2.5. – 9.6. ilmoittautuneille
– Pelkkä opetus 180 € / 200 €
– Opetus ja täyshoito 440 € / 475 €
– Ruoka ja majoitus 260 €

Majoitus ensisijaisesti 2-3 hengen huoneessa.

Aterioiden yksittäishinnat:

– Aamupala 7 € / lapset 5 €
– Lounas 8,90 € / lapset 7 €
– Päivällinen 8.90 € / lapset 7 €

Kurssilainen voi osallistu useammankin opettajan opetukseen samalla hinnalla, jos se on lukujärjestyksen kannalta mahdollista. Erilliskurssit ovat erikseen!

Esim. viulistien kannattaa osallistua useamman viuluopettajan opetukseen, samoin laulajien omassaan. Kitaristi voi ottaa maniskan tai vaikka jonkun laulukurssin  jne.

Yksittäiset majoitusvuorokaudet:

– 40 € / vrk/hlö (sis.aamupalan ja liinavaatteet)
– Asuntovaunupaikka 50 € / viikko
Huom. Täysihoito vain kurssin ajan. Mikäli haluat majoituksen myös pe-su, hinta on 40 € / vrk/hlö
(sis. aamupalan ja liinavaatteet)

Patjamajoitusta voi kysellä

numerosta 040 7198748

 

Ilmoittaudu kurssille täältä

Kaikki muutokset mahdollisia!

Ryhmät voivat valita opettajakseen myös jonkun muun opettajan listan ukopuolelta! Toimi pian!

})(jQuery)