logo

Haapavesi Folk Music Festival
27.6. – 29.6.2019

 

Kurssi – Syksy

Haapavesi Folk Music Festival

Syys-Folk 12.-14.10. 2018

Anna Dantchev (FI/BG)

Bulgarialainen rikas lauluperinne kiehtoo laulajia ympäri maailman.

Syys-Folkeilla pääset tutustumaan monipuoliseen lauluperinteeseen suomalais-bulgarialaisen laulajan ja kouluttajan Anna Dantchevin johdolla (FM, Nordic Master in Global Music). Et tarvitse aikaisempaa kokemusta bulgarialaisesta lauluperinteestä etkä kuorolaulusta. Viikonloppukurssilla lauletaan 1-3 äänisiä lauluja Bulgarian eri etnografisilta alueilta. Tutustutaan alueiden ornamentiikkaan ja harmonioihin, lauletaan sekä soolo- että ryhmälauluja.

Anna Dantchev on monipuolinen laulaja ja pedagogi. Hän on kotoisin Haapavedeltä, ja kasvanut bulgarialaiseen lauluperinteeseen perheessään. Anna on myös opiskellut lauluperinteen hienouksia Bulgariassa laulumestareilta. Anna opettaa bulgarialaista laulua ryhmille ja yksittäisille laulajille mm. Kulttuuriosuuskunta Uulussa (Tre) sekä World Music Schoolissa (Hki).

Teija Niku

Kansanmusiikkia Pohjoismaista ja Balkanilta
5-rivinen hanuri,1- 2-3-riviset, yhtyeet

Sauli Heikkilä

Kurkkulaulun tyylit ja tekniikat

Tuvalaisesta näkökulmasta kaikentasoisille kiinnostuneille laaja katsaus kurkkulaulun maailmaan..

 

Kurkkulaulun keskeiset elementit ovat yläsävelten suodattaminen kuuluviin eli yläsävellaulu sekä eritysitekniikan avulla tehty kurkkuborduna.

 

Kurssilla opitaan tuntemaan yläsävelen käsite ja kuulemaan yläsäveliä ja suodattamaan niitä kuuluviin. Yläsävelten suodattamisen oppii jokainen.

 

Kurkkuborduna voi olla taskuhuulin tehtyä möreää kargyraa tai höömeitä. Jokainen saa käsityksen ja valmiudet jatkaa kurkkubordunan opiskelua itsenäisesti ja hyvin monet myös oppivat höömein ja kargyran perustekniikat.

 

Opettelemme myös pari tuvalaista laulua ja luomme silmäyksen myös Mongolialaiseen, hakassialaiseen ja altain tasavallan kurkkulauluun.

 

Kesällä 2018 ilmestyi kirjani Kiehtova kurkkulaulu, jonka voi ostaa kurssilla 30 eurolla tai tilata Aviador.fi-verkkokaupasta. Myös Ontrei-yhtyeen, jossa olen mukana, levy Hummaani ilmestyi kesällä. Sitä voi tilata minulta suoraan 15 euron hintaan.

 

Sauli Heikkilä

Emilia Lajunen

”Soittaa kuin kylällinen riivattuja pelimanneja”, kirjoitti Helsingin Sanomat Emilia Lajusesta.

 

Lajunen (s. 1979, Suolahti) on ammattikansanmuusikko, joka tunnetaan syvästä perinteentuntemuksesta, omaäänisestä sovitustyylistä ja intensiivistä läsnäolosta lavalla. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2007 ja toimii siellä viulunsoiton vastuuopettajana. Viulun lisäksi Lajunen soittaa avainviulua ja laulaa. Hänen ohjelmistossaan yhdistyvät suomalainen ja pohjoismainen pelimanniperinne, arkaaiset kantele- ja jouhikkosävelmät, arkkiveisut ja balladit.

 

Soolona ja yhtyeidensä kanssa Lajunen on mm. kahdesti voittanut arvostetun Konsta Jylhä -kilpailun, saanut Etno-Emman, ollut Teosto-palkinto-ehdokkaana ja menestynyt NORD08-kilpailussa. Lajusen soololevy Turkoosi polkupyörä (Texicalli, 2012) sai erinomaiset arvostelut sekä Suomessa että kansainvälisesti.

 

Lajunen soittaa mm. yhtyeissä Suo, Juuri & Juuri, Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala ja Ritva Nero.

 

Syysfolk kurssilla perehdymme Suomen ja Skandinavian muinaissuomalaiseen sekä pelimanniperinteen sävelmistöön niin taiturillisten viulupolskien kuin minimalistisempien kantele- ja jouhikkosävelmien kautta. Tarkemmin tutustumme myös keskisen Suomen viulupelimannien persoonallisiin sävelmiin, soittotyyleihin, jousituksiin sekä viulistin erilaisiin keinoihin yhdistää vaikkapa improvisatorista arkaaista meininkiä esimerkiksi pelimannisävelmiin.

Viulu, nyckelharpa

Tuomas Logren

Akustista kielisoittoa Rääkkylästä Kentuckyyn, Kaustiselta Kallioon

Musiikin maisteri Tuomas Logrén on esiintynyt kymmenissä eri maissa mm. Friggin riveissä. Hän viimeistelee toista soololevyään, jolla kuullaan Logrénin kirjoittamia suomenkielisiä lauluja. Ensimmäinen sooloalbumi Yövesi (julk. 2014) yhdisteli kansanmusiikkia ja kantria ja se sai Teosto-palkinto ja Etno-Emma -ehdokkuudet. Esiintymisten ja levytysten ohella Logrén opettaa kitaran ja muiden kielisoitinten soittoa Sibelius-Akatemiassa ja Kokkolan Centria-ammattikorkeakoulussa.

Samuli Karjalainen

Irlantilainen kansanmusiikki ja paimensoitto Teppo Revon hengessä.

Tinapilli, huilu, paimensoittimet, bodhran, kitara, buzuki, yhtyeet.

Paimensoittoa omasta päästä. Kurssilla pyritään perustamaan irkkuyhtye, johon käyvät kaikki soittimet.

Päivi Hirvonen

viulu, laulu, yhtyeet

Viululaulu – kansanmusiikkia yhtä aikaa laulaen ja viulua soittaen. Viulua ja laulua harjoitellaan myös erikseen. Kurssilla tutustutaan viulunsoiton ja laulamisen yhdistämiseen sekä terveen äänenkäytön perusteisiin. Musiikkityylinä pohjoismainen kansanmusiikki mutta tarvittaessa käväistään myös muissa maailmankolkissa.

 

Päivi Hirvonen on perinnetietoinen ja uutta luova muusikko, säveltäjä ja pedagogi. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja tekee tällä hetkellä soolosoittoa, tarinankerrontaa ja viululaulua käsittelevää taiteellista tohtorintutkintoaan. Päivin ensimmäinen sooloalbumi julkaistiin tammikuussa 2018 saksalaisen Nordic Notes –levy-yhtiön toimesta. Sooloprojektinsa lisäksi hän vaikuttaa yhtyeissä Okra Playground ja duo LempiLempi. Päivi on toiminut opettajana jo 20 vuoden ajan. Hänet tunnetaan innostavana ja rohkaisevana pedagogina, joka opettaa viulua ja laulua kansanmusiikin kentällä ikään ja tasoon katsomatta. Tällä hetkellä hän toimii kansanmusiikin opettajana Turun konservatoriossa.

 

www.paivihirvonen.com

https://www.facebook.com/PaiviHirvonenFiddlerWithTheVoice/

Seppo Sillanpää

Oldtime-banjo, mandoliini, viulu, yhtyeet

Vasta-alkajat ja edistyneemmät

Sillanpää on 70-luvun alusta lähtien folkin ja kansanmusiikin parissa  työskennellyt multi-instrumentalisti, joka on pitkällä yhtyeurallaan soittanut mm. yhtyeissä Vanha Isäntä, Pihasoittajat, Cumulus ja Band’o. Hän on kirjoittanut soitto-oppaat mandoliinille ja viululle ja toiminut   musiikinopettajana, musiikkituottajana ja toimittajana eri yhteyksissä.

Tällä hetkellä hän työskentelee päätoimisesti Yle Radio Suomen musiikkiosastolla. Seppo Sillanpään pääsoittimet ovat vaihdelleet vuosien mittaan yhtyekuvioiden myötä.

Kansanmusiikin pariin hän tuli viulistina ja fingerpicking- kitaristina. Vanhan Isännän riveissä mukaan tuli yhtyetoverien painostuksesta 5-kielinen bluegrass banjo ja Pihasoittajien Hannu Karlssonin ansiosta myös clawhammer banjo.
Ensimmäisen soololevynsä aikoihin Seppo keskittyi erilaisiin  mandoliinisoittimiin ja Band’o-yhtyeessä hän toimi pääosin kitaristina omien tyttärien vallatessa viulistin paikat. Nykyään aikaa kuluu eniten clawhammer banjon parissa.

Seppo kirjoittaa säännönmukaisesti omaa opetuspalstaa amerikkalaiseen Banjo Newsletter-lehteen ja on kotimaassakin kysytty banjonsoiton opettaja.

FolkkiSeSoi

Varhaisiän musiikkikasvatuskurssi

Soiva taide ja Äänien taikaa 13.-14.10.2018. La ja su 10.00-18.00

Opetus 90€

Paikka: Jokilaaksojen musiikkiopisto, Haapavesi

  • Työvälineenä ääni: Äänenkäyttö, laulaminen ja ääni-improvisointi varhaisiän musiikkikasvatuksessa.
  • Äänitaide: Musiikillinen ilmaisu monilukutaitoa vahvistamassa.
  • Ryhmästä voimaa: Kokonaisvaltainen osallisuus vuorovaikutteisessa oppimisprosessissa Orff-pedagogisesta lähestymistavasta käsin.

Kouluttajat: Sanna Vuolteenaho, MuM (Musiikkikasvatuksen lehtori, Metropolia AMK), laulaja, äänitaiteilija, sairaala- ja hoivamuusikko.

Hanna-Leena Tammiruusu, musiikkipedagogi, varhaisiän musiikkikasvatuksen lehtori ja kouluttaja.

 

Kurssien aikataulu / opetus:

pe 12.10 klo 15.00 – 21.00
Ilmoita Timolle, moneltako pääset perjantaina Haapavedelle!
la 13.10 klo 9.00 – 17.00
su 14.10 klo 9.00 – 14.00

Opetusta 15–18 tuntia/ryhmä, opetus on pääasiassa ryhmäopetusta, mutta yksityistunteja voidaan myös järjestää. Kurssi on tarkoitettu kaikenikäisille ja tasoisille oppilaille. Kaikki opettajat opettavat tarvittaessa sekä aikuisia että lapsia ja nuoria! Oppilaita opettajia kohden tarvitaan min. 7, jotta kurssi toteutuisi. Jos haluat opettajan listan ulkopuolelta, ole yhteydessä pikimmiten. Vasta-alkajat tervetuloa!

Ilmoita Timolle, moneltako pääset perjantaina Haapavedelle!

Kurssien maksut:

Opetus: aikuiset 70 € / lapset 35 € Opetus ja ruokailu: aikuiset 100 € / lapset 65 € Opetus ja täysihoito: 170 € / lapset 135 € (sis. majoituksen ja ruokailut) (ruokailu sis. pe: päivällinen, la: lounas + päivällinen, su: lounas + päätöskahvit
Aterianhinnat (muilta kuin majoittuvilta ja opetuksen + ruokailut varanneilta)
Aamupala 7 €
Lounas/Päivällinen 8,90 €

Majoitusmahdollisuus:

Majoitusmahdollisuus: 40 €/vrk/hlö. Soluasunnoissa 2-3 hengen huoneissa.
50 €/vrk/hlö. 1 hengen huoneessa. 1 hengen huone varataan mahdollisuuksien mukaan niiden rajallisuuden vuoksi. Otamme yhteyttä, mikäli varausta ei voida toteuttaa.
(majoitus sis. liinavaatteet ja aamupalan)
Lisätietoja majoituksesta, ruokailuista ym.
Ingrid Dits, , puh. 040-868 2290

Lisätietoja opetuksesta:

Timo Hannula, , puh. 044 7591 298

Ilmoittaudu kurssille täältä

Kaikki muutokset mahdollisia!

Ryhmät voivat valita opettajakseen myös jonkun muun opettajan listan ukopuolelta! Toimi pian!

})(jQuery)