logo

Haapavesi Folk Music Festival
25.6. – 27.6.2020

 

Aitous lyhin reitti ihmisten sydämiin

Harva pop-genreen kuuluva (Eva & Manua tituleerataan folk-pop duoksi) yhtye kuulostaa tänä päivänä yhtä kotikutoiselta. Musiikissa kuuluu myös yhtyeen naissolistin suosikilta, Norah Jonesilta, tuttu sunnuntai-iltapäivien tunnelma. Yhtyeen alkutaipaleesta, tapaamisineen ja Etelä-Ranskan matkakertomuksineen, kerrotaan Hollywoodin romanttisista komedioista varastettuja kohtauksia. Miksi yhtyeen musiikki ei sitten ole liian makeaa siirappia, joka yhden kappaleen jälkeen tainnuttaa kuulijansa vahvaan sokerihumalaan? Duon kappaleiden laulumelodia toimii minimalistisimmillaan myös tulitikkuaskilla rahinalla säestettynä, ja vaikka yhtye hyödyntää elektronista kappaleiden koristelua, keskiössä on ihmisen herkkä lauluääni. Aitous on lyhin reitti ihmisten sydämiin.

Tunturilaakson kauneus

Minkälainen musiikillinen maisema on pohjonen alanko? Sanakirjan mukaan se tarkoittaa suomalaista tunturilaaksoa, mutta Haapavesi Folk Music Festivalin yhteydessä ei tarkoiteta fyysistä paikkaa, vaan musiikillista mielentilaa. Kansanmusiikin konevelhoksikin tituleeratun Tuomas Norvion luomaa elektronisesti piirrettyä äänimaisemaa värittävät nimittäin vokaali-improvisaatioillaan Ismo Alanko (käsittämättömät kahdeksan platinalevyä ja kuusitoista kultalevyä) ja Kimmo Pohjonen (uralla uskomattomat kuusisataa kansanvälistä festivaalia ja konserttia). Norvion kotisivuilla projektia kuvataan (vapaasti suomennettuna) ”yhdistelmäksi primitiivisiä tunteiden purkauksia, kontrolloitua kaaosta ja lyyrisiä melodioita”. Luvassa on siis laulua, haitaria, laulua, kitaransoittoa, ja taas laulua sekä elektronisia ääninäytteitä.

Nuotiopiirin inhimillinen lämpö

Nyt pitäisi kirjoittaa vain päiviä sitten kuolleesta kirjailija Veijo Merestä, mutta koska kykyä uupuu, kirjoitan Juha Hurmeesta. – Juha Hurme on sikäli erinomainen valinta teatteritaiteen edustajaksi nykykansanmusiikkifestivaalille, sillä hänen teatterinsa on, verrataan häntä keneen tahansa nykyohjaajaan, eniten muinaiseen perinteeseen pohjautuvaa nykyteatteria. Hurmeen taiteeseen kuuluu vahvasti alkuperäisen tekstin erityispiirteiden esille tuominen sellaisenaan, keskittyen tarinaan, sitä mitenkään koristelematta. Tämä teatteri pohjautuu nuotiolla ensin kerrottuihin ja eläytyen esitettyyn suulliseen tarinankerrontaan. Vuosittain etenevä, suomalaisia kertojia esittelevä kirjallisuusseminaari on nyt edennyt neljänteen osaansa. Annetaan Juha Hurmeen kertoa meille Veijo Merestä, hänen teoksistaan ja miehestä itsestään. Hänellä se kyky on.

})(jQuery)