logo

Haapavesi Folk Music Festival
25.6. – 27.6.2020

 
Haapavesi Folk Music Festival

34. Haapaveden FOLK–KURSSI 22.– 26.6.2020 PERUTTU! 

Haapaveden opiston tiedote:

Tulevalle kesälle suunnitellut KesäFolk-kurssit on päätetty peruuttaa vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Aluehallintoviraston tekemän jatkopäätöksen perusteella kaikki yli 10 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat edelleen kiellettyjä, ja koulujen tilat on yhä pidettävä suljettuina 13.5.2020 saakka. Epidemiatilanteen ja rajoitustoimien uskotaan kuitenkin jatkuvan vielä kesäkuullakin.

Pahoittelemme syvästi tätä tilannetta ja toivomme, että voimme järjestää FOLK-kurssit myöhemmin ja että näemme teidät Opistolla FOLK-musiikin merkeissä.

Seuratkaa tiiviisti kurssitarjontaamme!

Ystävällisin yhteistyöterveisin,

Marika Åvist

rehtori

puh. 040 868 2282

 

115 kurssia Haapavedellä 1987-2020

Kurssit

Kurkkulaulun tyylit ja tekniikat: Sauli Heikkilä

Laaja katsaus kurkkulaulun maailmaan lähinnä tuvalaisesta näkökulmasta kaikentasoisille kiinnostuneille. Kuusi tuntia päivässä antaa mahdollisuuden rauhalliseen etenemiseen ja myös yksilöohjaukseen. Opetellaan myös pari laulua.

 

Lauluja Englannista ja muualta John Dowlandin tyyliin: Veikko Kiiver

Laulu, yhtyeet

Äänenhuoltoa, opi luonnollinen äänenkäyttö. Miten huomioidaan eri kielten ja tyylien vaatimukset laulutekniikassa? Kurssilaiset esiintyvät kirkkokonsertissa.

 

Veikko Kiiver syntyi vuonna 1961 Itä-Viron Mäetagusessa ja muutti 15-vuotiaana Tallinnaan opiskelemaan huilunsoittoa. Päätti vuonna 1987 kuoron konserttimatkalla jäädä asumaan Tukholmaan.
Suorittanut solistin ja laulupedagogin tutkinnot Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa
Konsertoi ja opettaa laulua kursseilla eri maissa.
On laulanut muun muassa Eric Ericsonin kamarikuorossa, Ruotsin Radiokuorossa ja Vox Archangeli -yhtyeessä.
Kiinnostunut erityisesti varhaisesta kirkkomusiikista.
Asuu Tukholman keskustassa.
Nauttii klassisen arkkitehtuurin kauneudesta.

Etelä-Italian laulut: Maria Mazzotta (Italia)

Salento (Apulian alueen eteläosa, Italian “kengän kanta”) on yksi Italian musiikillisesti rikkaimpia ja monimuotoisimpia alueita. Tällä pienellä maalla on useita yhteisöjä: italialainen, Arbëresh ja Grecanica. Puhuttu kieli on sekoitus paikallisia murteita, albaniaa ja kreikkaa; jokainen yhteisö kehittää omaa kieltään ja musiikkiaan.

 

Kurssi, joka on suunnattu kaikentasoisille laulajille, jakautuu kahteen teemaan:

1) Lauluäänen erilaisten mahdollisuuksien tutkiminen ja kokeilu

2) Johdanto ja analyysi eri tyyppisistä perinteisistä kappaleista

Laulu, yhtyeet: Charles Barbier

Laulu ja äänenkäyttö, improvisaatio ja laulunteko: Tero Pajunen

laulu, kitara, viulu, yhtyeet

 

Kurssilla ensisijaisena ovat laulu ja äänenkäyttö:
-tyylistä riippumaton improvisaatio ja impron kautta säveltäminen
-Bobby McFerrin-tyyppinen sanaton laulu ja ryhmässä laulaminen – circle singing
-Laulaja-lauluntekijä-tyyppinen biisinkirjoitus ja ilmaisu
-äänenkäyttö ja -huolto

 

Kitaratunneilla opiskellaan folk-tyylistä fingerstyle-soittoa ja komppausta, jota yhdistetään omaan laulamiseen

 

Viulutunneilla soitetaan yleisskandinaavista tyyliä ja perehdytään laululähtöiseen improvisaatioon.

Laulu: Tellu Turkka

Kansanlaulukuoro

 

Kesän 2020 kurssilla lauletaan kuorossa.

 

Materiaalina on Tellu Turkan sävellyksiä ja trad.sovituksia 2-4 -äänisinä. Pääjuonena on kalevalamittainen runous, mutta sekaan mahtuu muutakin. Nuotinlukutaito ei ole välttämätön, mutta saattaa auttaa. Joka tapauksessa kaikki stemmat nauhoitetaan yksi kerrallaan kurssilaisten omille kännyköille tai nauhureille. Tarvittaessa biisit jaetaan myös dropboxin kautta, niin tutit kuin yksittäiset stemmat. Jos kurssilaiset haluavat, voimme tehdä pienen, liikkuvan esityksen kurssiviikon loppuun.

 

Kurssin vetäjänä toimii MuM Tellu Turkka, pitkän linjan kansanmuusikko, säveltäjä, pedagogi ja kuoronjohtaja. www.telluturkka.fi

Pelimannisävelmiä meiltä ja Pohjoismaista: Aili Järvelä

Viulu ja yhtyeet

 

Kansanmusiikkiin kasvaneen Aili Järvelän koukeroisen polun tienviittoina ovat olleet useat eri genret, joista hänen kulkuaan ovat määrittävimmin johdatelleet kansanmusiikin lisäksi pop, jazz, maailmanmusiikki sekä eri aikakausien taidemusiikki. Kaustislaislähtöinen Järvelä tunnetaan paitsi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, tämmärinä, Näppäripedagogina, Järvelän pelimannina, sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä.

 

Muusikkona Järvelää on nähty vakituisesti Aili & Folksin, New Better Spring Bandin sekä lastenmusiikkiyhtye Mutaveijareiden riveissä. Järvelä on myös toiminut edellä mainituista kahden jälkimmäisen esikoislevyn tuottajana, joista viimeisin, Mutaveijareiden ”Ympäri ämpäri!” huomioitiin Emma-ehdokkuudella lastenmusiikkikategoriassa 2017. Järvelä on tehnyt tilaustöitä mm. Taideyliopiston Sibelius-Akatemialle, Vox Aurea -kuorolle sekä pohjoismaiseen Nordic Sounds -musiikkikirjajulkaisuun. Järvelä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian Musiikkikasvatuksen aineryhmästä 2017 pääaineenaan klassinen laulu.

 

Polskaa Pohjanmaalta: Piia Kleemola

Viulu ja yhtyeet

 

Valovoimaisena esiintyjänä tunnettu viulisti Piia Kleemola (Kleemola-Välimäki) on Seinäjoella asuva ammattikansanmuusikko, joka on kotonaan niin perinteisen kuin kokeilevammankin musiikin parissa. Kleemolan erityisalue on eteläpohjalainen pelimanniviulismi, jota hän tutki vuonna 2011 Sibelius-Akatemiaan valmistuneessa musiikin tohtorin tutkinnossaan. Kleemola on kokenut muusikko ja pedagogi, joka on toiminut johtavissa rooleissa erilaisissa produktioissa myös tanssin ja teatterin parissa esittäen perinteistä kansanmusiikkia, improvisaatiota ja uutta sävellettyä musiikkia. Viulun lisäksi Kleemolan instrumentteja ovat 15-kielinen kantele, jouhikko ja laulu.

Intian viuluperinne: Jyotsna Srikanth

Etelä-Italian karnaattisen musiikin perusteet: rytmit, tala-systeemi, johdanto pääasteikoihin ja näiden ala-asteikoihin, raga-systeemi, helppoja karnaattisia lauluja, gamaka-koristelu, glissandot ja improvisaatio.
 
http://indianviolin.eu

Pelimannisävelmiä Pohjoismaista, Folkbarock: Anders Löfberg (Ruotsi)

Viulu, sello, yhtyeet

 

Anders grew up in the folk music milieu of Småland. He played the fiddle, learning primarily from his parents, and early on became familiar with dance tunes. He has a degree from the Royal College of Music in Stockholm with fiddle and cello as his principle instruments. Anders has worked with musicians such as Roger Tallroth, Annbjørg Lien, Bjarke Falgren, Darol Anger, Mike Marshall, Ryan Drickey, the Norwegian folk rock band Valkyrien Allstars, Susanne Rosenberg, Anne Hytta, Gjermund Larsen, Filip Jers and more. Anders is also a talented double bass player and has played, amongst other things, klezmer, jazz and reggae.

 

Amerikan tyylit, oldtime: Joseph Decosimo (USA)

Banjo, viulu, laulu, oldtime-tutti

 

Useissa kansallisissa oldtime-musiikin kilpailuissa Yhdysvalloissa palkittu viulisti-banjisti Joseph Decosimo Pohjois-Carolinasta tuntee Appalakkien musiikkiperinteen läpikotaisin niin esittäjänä, opettajana kuin tutkijanakin.

 

www.josephdecosimo.com

Tilut tiskiin!: Roope Aarnio

Kitara ja mandoliini

Melodian soitto, komppaus ja improvisaatio kielisoittimilla, harmoniaa ja hahmotustaitoja

Koskettimilla komiasti: Timo Alakotila

Harmooni, piano

 

Timo Alakotila on suomalainen muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja. Hän on taiteilijaprofessori viisivuotiskaudella 2012–2016.

 

Alakotila kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1978 Nurmjärven yhteiskoulusta ja suoritti vuonna 1992 musiikkiteorian opettajan tutkinnon Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa pääaineenaan sävellys. Hän opetti vuosina 1983–2014 Pop & Jazz Konservatoriossa musiikin teoriaa, säveltapailua ja pianonsoittoa ja sivutoimisena Sibelius-Akatemiassa vuosina 1989–2013 improvisointia, vapaasäestystä, pianon- ja harmooninsoittoa, säveltapailua, sovitusta, nuotintamista ja yhtyesoittoa.

 

Vuonna 1996 Alakotila sai yhdessä Maria Kalaniemen ja Aldargaz-yhtyeen kanssa Nuoren taiteen Suomi -palkinnon. Valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan hän on saanut vuosina 2000, 2006 ja 2011 sekä platinalevyn Kyllä tukkipoika tunnetaan -levystä.

 

Alakotila on tehnyt runsaasti levytyksiä tuottajan, säveltäjän, sovittajan ja muusikon ominaisuudessa. JPP-yhtyeen kanssa hän on tehnyt 12 levyä vuosina 1986–2014 ja Maria Kalaniemen kanssa seitsemän levyä vuosina 1990–2014. Hän on levyttänyt myös Trokan, Tango-orkesteri Unton, Karen Tweedin, Nordik Treen, Johanna Juholan, T for Threen, Luna Novan ja Terhi Puronahon kanssa.

Paimensoitto Teppo Revon hengessä, irlantilainen kansanmusiikki: Samuli Karjalainen

Paimensoittoa omasta päästä

 

Tinapilli, huilu, bodhran, kitara, yhtyeet. Kurssilla pyritään perustamaan yhtye, johon käyvät kaikki soittimet. Myös yksityistunnit!

 

Samuli Karjalainen on monipuolinen muusikko jolla on vahva irlantilaisen musiikin tausta. Hän on asunut ja opiskellut Irlannissa ja soittaa lukuisissa yhtyeissä sekä opettaa ympäri Suomea niin musiikkioppilaitoksissa kuin kursseillakin. Hänen luontainen uteliaisuutensa erilaisia ääniä ja kokeellisuutta kohtaan on saanut hänet laajentamaan osaamistaan myös skandinaavisen musiikin ja improvisoinnin sekä musiikkiterapian ja musiikin tuottamisen suuntaan.

 

Myynnissä pitkähuiluja

 

 

Ukulele: Remco Houtman Janssen ``Ukulelezaza`` (Alankomaat)

Ukulele

Haitarista humahtaa: Markku Lepistö

Vähäriviset ja 5-rivinen haitari

 

Kuortanelaissyntyinen, nykyään Pirkanmaalla Akaassa asuva harmonikkataiteilija Markku Lepistö (s.1963) on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi vuonna 2016 ja on perehtynyt erityisesti vähärivisten harmonikkojen mahdollisuuksiin sekä 1800-luvun historiallisen musiikin että omien sävellyksien esittämiseen.

Kontrabasso: Oskari Hannula

Kontrabasso kaikentasoisille soittajille, lainabasso tarjolla. Melodian soitto kontralla, jousen käyttö eri tyyleissä ja normaalikompit.

Haapaveden kamariorkesteri: Timo Hannula

Sibelius 5, J.S.Bach: Kantaatti BWV 35 Conserto 1. osa

Iro Haarla: Songbird Chapel (Suomen KE) sol. Juhani Aaltonen, saksofoni

Puccini: Tosca Cavaradossin aariat, sol. Johannes Vatjus, laulu

Ilkka Heinonen, jouhikko: Sibelius 5. teemoja 

 

Timo Hannula on vaikuttanut vahvasti Jokilaaksojen alueen musiikkielämässä orkesterinjohtajana ja musiikkikasvattajana jo 30 vuoden ajan. Hän on ollut perustamassa mm. Haapavesi Folk -tapahtumaa sekä Wanhan Musiikin Tapahtumaa.

 

Ei kurssimaksua

Jouhikko: Ilkka Heinonen

Jouhikko, yhtyeet

 

Ilkka Heinonen on maailmanmusiikin moniottelija välineinään kontrabasso ja jouhikko. Jouhikonsoittajana Heinonen on toiminut solistisissa tehtävissä mm. RSO:n, Caput Ensemblen ja Nefesin kanssa sekä soittaa jouhikkomusiikkiin erikoistuneen Jouhiorkesterin riveissä että duoissa Karoliina Kantelinen & Ilkka Heinonen ja Heinonen/Käppi. Heinosen bassonsoittoa voi kuulla konserteissa ja levyillä mm. yhtyeissä Ruuti, Kirjava lintu, Freilach mit Kneidlach, Hot’n’tot, Teija Niku & Grupa Balkan, Ánnámáret Ensemble, Ville Leinosen Unilehto. Syksyllä 2012 Heinonen vastasi musiikin sävellyksestä ja esittämisestä soolobassolla Tanssiteatteri Tsuumin teokseen Kehotus (kor. Ervi Sirén).

 

Samin sambapajat: Sami Kontola

Samin afrobrasilialaisten rytmien työpajat ovat avoimia kaikille lähtötasosta riippumatta. Sessioiden aikana saadaan taustatietoa rytmien alkuperästä ja roolista niin musiikillisesti kuin kulttuurisesti. Ennen kaikkea soitamme paljon, toisiamme kuunnellen ja musiikista voimantuen. Omia sambasoittimia ei tarvitse, mutta saa toki ottaa mukaan.

 

Koulutustuokiot sisältävät yhdessä soittamisen lisäksi askellusta ja taputtamista sekä esimerkkejä rytmien merkityksistä. Kulttuurista oppimista vahvistamaan kuullaan tarinoita sekä rytmien alkuperästä, että rummuttamisen ja perkussioiden historiasta ja toki myös Sami Kontolan omista kokemuksista Rio de Janeirossa 10 vuoden ajalta.

 

Intensiivikurssilla valmistamme myös pienet ohjelmalliset numerot, jotka esitämme sellaisenaan tai tanssiin, lauluun ja soittoon yhdistettynä festivaalilla torstaina 25.6.2020

Erilliskurssit

Nykykansantanssi

Kurssilla valmistetaan pieni esitys festivaalille perjantaille
Kurssimaksu 60€, vähintään 20 kurssilaista
9- 11- vuotiaat, 120 min/pv

yli 12 v. 180 min/pv

yhteinen 90 min./pv kaikille ja tässä rakennetaan esitystä

Virtaamo

KiddieJam- lastentanssikurssi 3-6 v

Mäkirinteen koulun sali

opetus: 50e

Aikataulu:

3-4-v     klo 10.00-10.45    Mukaan otetaan 12 lasta.
5-6-v     klo 11.00-11.45    Mukaan otetaan 15 lasta.

Tuntisisältö:

Tutustutaan tanssin maailmaan leikin kautta harjoittaen perusliikuntataitoja ja kehonhallintaa, rytmiikkaa, helppoja askelikkoja ja lapsen omaa luovuutta.

Kursseilla valmistetaan pienet esitykset Folk-festivaalille perjantaina 29.6.

Lisätietoa KiddieJamista:

http://www.oamk.fi/fi/tutkimus-ja-kehitys/hankkeet/kiddiejam/

FolkJam Virtaamo ma-to klo 18-19.00 , max. 25 kurssilaista

5e/kerta, maksetaan paikan päällä käteisenä

Laulunkieli: Susanna Haavisto & Marianne Oivo

Jokilaaksojen musiikkiopisto

Susanna Haavisto: näyttelijä, laulaja, ohjaaja

Marianne Oivo: piano, laulaja, säveltäjä

 

Hinta pelkkä opetus 250€, opetus ja täysihoito 525€, väh. 10 kurssilaista.

 

Kurssin aikana on tarkoitus:

 

Etsiä ja löytää oma luonnollinen tapa laulaa. Hakea valittuun lauluun oma sisältö ja tarina. Oivaltaa, mistä laulujen TULKINNASSA pohjimmiltaan on kysymys.

 

Irtautua laulun esteistä:turhasta pelosta ja jännittämisestä. Oppia tie laulusta konserttiin. Laulunkieli on kielitaitoa; rohkeutta  laulaa lauluja omana itsenään ja uskallusta kuunnella toista ihmistä ”lauluapuna”.

 

”Silmät on sielun peili, mutta ääni on itse sielu”.

 

Valitse 1 suomenkielinen ( ! ) kurssilaulu. Laulu, joka merkitsee sinulle jotain erityistä. Mielellään kappale, jota et ole aiemmin itse laulanut, mutta sen tarina kiinnostaa sinua. Tärkeää on, että (mistä syystä tahansa) laulun teksti ja sen sanoma koskettavat juuri sinua. Kurssi on intensiivikurssi, eli teemme töitä 10-17. Kaikki ovat  koko kurssin ajan läsnä, koska toisten oppimimisesta opit myös itse. Kurssi tähtää torstai-illan konserttiin, joka perinteisesti avaa Folkit. Lähempänä saatte opettajiltanne kurssikirjeen, eli täsmäohjeita kurssiin valmistautumisesta.

Lastenkurssi

Kaikenikäiset ja -tasoiset soittajat tervetulleita millä vain soittimella. Opettajina  ovat mm. Aili Järvelä, Tero Pajunen, Piia Kleemola, Sami Kontola ja Samuli Karjalainen. Muutkin opettajat opettavat lastenkurssilaisia. Myös yksityistunnit mahdollisia!

Yksinlaulukurssi: Soile Isokoski & Kirill Kozlovski

 23.-25.7.

opetus 120e

Kurssin oppilaat ( 6 henk.) valitaan ilmoittautuneista toukokuun lopussa. Kurssilaiset lähettävät sähköisesti kaksi  pianosäestystä Timo Hannulalle, yksinlauluja tai aarioita.

Tiistaina on kaikille yhteinen luentopäivä laulamisesta ja keskiviikkona ja torstaina yksityistunnit pianistin kanssa.

 

Tiistaina luento laulamisesta, ke-to yksityistunnit.

Max 6 oppilasta

 

Kurssien maksut:

Hinnat ennen 31.4. ilmoittautuneille / 1.5. – 7.6. ilmoittautuneille
– Pelkkä opetus 180 € / 200 €
– Opetus ja täyshoito 440 € / 475 €
– Ruoka ja majoitus 260 €

Majoitus ensisijaisesti 2-3 hengen huoneessa.

Aterioiden yksittäishinnat:

– Aamupala 7 € / lapset 5 €
– Lounas 8,90 € / lapset 7 €
– Päivällinen 8.90 € / lapset 7 €

Kurssilainen voi osallistu useammankin opettajan opetukseen samalla hinnalla, jos se on lukujärjestyksen kannalta mahdollista. Erilliskurssit ovat erikseen!

Esim. viulistien kannattaa osallistua useamman viuluopettajan opetukseen, samoin laulajien omassaan. Kitaristi voi ottaa maniskan tai vaikka jonkun laulukurssin  jne.

Yksittäiset majoitusvuorokaudet:

– 40 € / vrk/hlö (sis.aamupalan ja liinavaatteet)
– Asuntovaunupaikka 50 € / viikko
Huom. Täysihoito vain kurssin ajan. Mikäli haluat majoituksen myös pe-su, hinta on 40 € / vrk/hlö
(sis. aamupalan ja liinavaatteet)

Patjamajoitusta voi kysellä

numerosta 040 7198748

 

Ilmoittaudu kurssille täältä

Kaikki muutokset mahdollisia!

Ryhmät voivat valita opettajakseen myös jonkun muun opettajan listan ukopuolelta! Toimi pian!

})(jQuery)