logo

Haapavesi Folk Music Festival
1. – 3.7.2021

 

Rajapyykki raja-aitojen kaatajaisissa

Maailman ensimmäiset kaupungit syntyivät, kun maanviljelys keksittiin hedelmällisen puolikuun alueella Lähi-Idässä, ja paikallaan oleva elämäntapa mahdollistui (näin meille koulussa opetettiin). Uusimman teorian mukaan ensimmäiset kaupungit syntyivät uskonnollisten tapahtumien ympärille syntyneiden kauppapaikkojen kehittyessä vakituisiksi asutuksiksi. Jotta tapahtumapaikalle pyhiinvaelluksia tekevät ihmiset pystyttiin ruokkimaan, aloitettiin pysyvämpi maanviljely. Mitä uskonto näinä päivinä sitten oli? Tästä on olemassa vain arvailuja, mutta esi-isiin liittyvillä patsailla ja niiden palvomisella lienee ollut suuri rooli. Kun sukupolvet vaihtuivat, muistelmat värittyivät ja palvominen muuttui abstraktimmaksi. Nykytiedolla tiedämme saavamme perinnöksi vanhemmiltamme geenejä, mutta tuolloin, yksi konkreettisimmista menneiden sukupolvien lahjoista seuraaville sukupolville oli musiikki.

Kolmanteen polveen

Haapavesi Folk Music Festival saavutti vuonna 2015 merkittävän rajapyykin, se ylennettiin oman yhteisönsä toimesta kolmannen polven tapahtumaksi. Tämä tapahtui, kun festivaalin esiintyjiin kuuluneen musiikin tohtorin ja kansanmusiikkikonkari Piia Kleemolan esikoinen, osallistui ensimmäistä kertaa folk-kursseille ja esiintyi lauantain lastenpäivässä. Piian isä, on Haapavesi Folk ry:n yksi yhdistyksen perustajajäsenistä, pitkäaikaisimpia yhdistyksen taustahahmoja ja oli myös menneen festivaaliviikon kantavia voimia. Näin myös isien hyvät teot palkitaan sukupolvia eteenpäin, niille jotka tapahtumaa rakastavat. Perspektiiviä saavutukselle toki antaa se, että tapahtumassa monissa eri kokoonpanossa esiintyneiden Arto & Antti Järvelän suvun ensimmäinen tunnettu pelimanni Juho Wirkkala sai viiden markan sakon soitettuaan viulullansa tansseja Kaustisella eräänä sunnuntai-iltana 1726. Saavutus on kuitenkin suomalaisessa tapahtumakentässä erittäin harvinainen. Juhlitaan siis kun on juhlan paikka!

”Kaiken maailman musiikkia”

Festivaali oli vuonna 2015 musiikillisesti raja-aitojen kaatajaiset. YLE:n aikoinaan maailman musiikkia kuvaamaan keksimä termi ”kaiken maailman musiikkia” toteutui festivaalin ohjelmistossa positiivisella tavalla. Festivaalitunnelmat vaihtelivat laajalla skaalalla. Lauloimme Finlandia hymniä kyyneleet silmissä Haapaveden kamariorkesterin säestyksellä kirkossa, tanssimme raivokkaasti Risto & Pekko Käpin jouhikon ja elektronisten ääninäytteiden tahtiin salissa, emmekä unohda unkarilaisen Sördöngö –orkesterin Tamburitza painotteista herkkää ja hersyvää workshoppia. Tähän lisänä Arto Järvelän traaginen kertomus tulipalosta, joka tappoi 116 metsäsuomalaista helluntaina 1822, paholaisen soittaessa kellotapulissa viululla kappaletta ”Piru kirkon tornissa” sekä viileän tunnelmalliset hetket Verneri Pohjola Quartetin kanssa. Tapahtuma loppui perinteiseen yhteistanssiin lavan edessä Helsinki-Cotonou Ensamblen rentoihin rytmeihin.

Kiitos kaikille festivaalivieraille, talkoolaisille ja yhteistyökumppaneille, nähdään taas ensi vuonna!

})(jQuery)