logo

Haapavesi Folk Music Festival
25.6. – 27.6.2020

 

Valtaa ja vallankumouksellisia

Valtaa ja vallankumouksellisia

Yksi tv-vuoden mielenkiintoisimpia ideoita oli lähettää Sami Yaffa maailmalle etsimään musiikin traditioita ja mysteeriä. Ohjelma oli piristävä poikkeus aikakautena, joka vannoo sellaisiin etuliitteisiin kuten pika-, kulutus- ja roska-. Yaffa etsi jokaisessa ohjelman jaksossa paikallisista kulttuureista musiikillisen tradition ääripäitä eli mestareita ja vallankumouksellisia. Tradition vaalijat pitäytyivät vanhassa perinteessä, klassikoissa, toki varioiden niitä omalle korvakuulolle sopiviksi. Vallankumoukselliset sen sijaan hakivat vaikutteita muista musiikkityyleistä ja kunnioittavat traditiota pitämällä sen elossa ainoalla osaamallaan tavalla, uudistamalla. Tästä samasta on kysymys Haapavesi Folk Music Festival 2015 torstai-illan tarjonnassa, jos katsomme sitä kahden eri artistikokoonpanon, eli Arto & Antti Järvelän ja Bajo Ceron näkökulmasta. Tule katsomaan, kumpi edustaa valtaa ja kumpi vallankumouksellisia.

Arttu Wiskari, uusi Gösta Sundqvist?

Mikä suomalaisen artistin puumerkki on melankolisviritteiset sanoitukset, joiden huumoriasteen määrittelee kappaletta kuunteleva yleisö? Erityisesti Gösta Sundqvistin ja hänen yhtyeensä Leevi and The Leavingsin kohdalla sanoitusten merkitys korostuu, näiden kappaleiden sanat kaikki yli 40-vuotiaat suomalaiset osaavat ulkoa. Onko sama kohtalo käymässä Arttu Wiskarille alle 40-vuotiaiden kategoriassa? Mökkitie, Tuntematon potilas ja Sirpa ovat valloittaneet radioaallot jopa ärsyttävyyteen asti. Nyt festivaaliyleisöllä on mahdollista kokea nämä pop-klassikot omakohtaisesti. Harva muuten tietää, että Arttu Wiskarin levytysura alkoi englanninkielisillä Ray Charlesin säveltämällä In The Heat Of The Night -kappaleella, joka sai huomiota ”Amerikoissa asti” bluesmusiikin kuuntelijoiden keskuudessa.

Pokaaleja pullollaan kaapit

”Soitto on ammattimaista ja tarkkaa, sävellykset kiitettävästi vailla nykykansanmusiikin sitkeimpiä konventioita ja ylipäänsä kuuntelukokemus oli kovin nautinnollinen. Kappaleet läpi levyn ovat tarkasti sovitettuja – jälki on tyylikästä ja lattealta kikkailulta on vältytty”, kirjoittaa Kansanmusiikki-lehden Teemu Arola (Lehti 3/2014) festivaalin päälavan korkkaavan Tradikaalin viime syksynä julkaistusta levystä. Jos Tradikaalin musiikki levyllä kuulostaa hyvältä, yhtyeen täytyy osata myös esiintyä sillä myös sillä saralla sillä on pokaaleja kaapit pullollaan, yhtye on voittanut mm. Vuoden Nuori Pelimanni 2013 –tittelin 2013 ja Pelimanniyhtyeiden SM-kisat Mäntsälässä. Yhtyeen harmonikansoittaja Joni Stein on myös voittanut Kultaisen Harmonikan vuonna 2013 ja Primus Ikaalisen vuonna 2014 Sata Häme Soi -festivaaleilla.

})(jQuery)