YHDISTYKSESTÄ
Haapavesi Folk ry on rekisteröity 14.02.1995
TOIMINTASUUNNITELMA JA STRATEGIA AJALLE 1.11.2024 – 31.10.2025
TOIMINTA-AJATUS
Haapavesi Folk ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Pääpaino yhdistyksen toiminnassa on 36. Haapavesi Folk Music Festival -tapahtuman järjestämisessä 26.-28.6.2025. Festivaalin yhteyteen kuuluvat 23.-27.6.2025 myös 38. Folk-kurssi.
Haapavesi Folk Music Festival eli ”Folkit” on Pohjois-Suomen merkittävin kansanmusiikkifestivaali. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1989 alkaen. Festivaalilla esiintyvät kansan- ja maailmanmusiikin ammattilaiset sekä Suomesta että ulkomailta. Ohjelmistossa painottuu yli kaiken esitetyn musiikin korkea laatu ja ammattilaisuus, mikä erottaa festivaalin muista Suomen kansanmusiikkiin painottuvista festivaaleista. Haapavesi Folk on intiimi festivaali, joka saa vuodesta toiseen erityiskiitosta ainutlaatuisesta tunnelmastaan niin yleisöltä kuin artisteiltakin. Ammattimuusikot ympäri maailmaa haluavat tulla esiintymään festivaalille. Festivaali on syntynyt Haapaveden Opiston hallinnoimien kansainvälisten Folk-kurssien yhteyteen. Kurssit ovat kesän merkittävimmät kansanmusiikin kenttäkurssit Suomessa ja erottamaton osa Haapavesi Folk Music Festival -tapahtumaviikkoa.
Haapavesi Folk Music Festivalin taiteellinen johtaja laatii joka vuosi rajallisilla resursseilla korkeatasoisen ohjelman. Pääpaino festivaalin ohjelmistossa on eri maiden kansan- ja maailmanmusiikissa. Lisäksi ohjelmaan kuuluu klassisen musiikin kirkkokonsertteja, muita musiikinlajeja mukaan lukien populaareja nimiartisteja, Lastenpäivä ja teatteria.
Kansanmusiikkifestivaaleja on Suomessa ja jopa kansainvälisesti suhteellisen vähän, ja Haapavesi Folk Music Festival kuuluu näiden parhaimmistoon. Keskittyminen korkeatasoiseen kansanmusiikkiin ja sen lähigenreihin, festivaalin hyvä maine ja sen tunnustusta saanut lämminhenkinen tunnelma toimivat tapahtuman kestävinä kilpailuetuina. Haapavesi Folk Music Festival luo kiistatonta imagollista lisäarvoa Haapaveden kaupungille, joka tunnetaan parhaiten nimenomaan festivaalista.
Yhdistys on lisäksi mukana järjestämässä Haapaveden Wanhan Musiikin tapahtumaa ja Syys-Folkkia sekä osallistuu mahdollisuuksien mukaan muiden Haapaveden tapahtumien järjestämiseen. Haapavesi Folk ry tukee muita paikallisia yhdistyksiä erilaisilla aineellisilla tai aineettomilla tavoilla kykynsä mukaan. Yhdistys järjestää mahdollisuuksien mukaan yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa konsertteja myös festivaalikauden ulkopuolella.
Festivaalin kolme taloudellista tukijalkaa ovat avustukset, lipputulot, festivaalimyyntitulot sekä yritysten kanssa tehtävä yhteistyö.
Kestävän kehityksen periaatteiden toteuttaminen on yhdistykselle tärkeää. Festivaalilla on Ekokompassi-sertifikaatti ja vuosittain päivitettävä ympäristöohjelma.
Festivaali edistää toiminnallaan eri kulttuurien kohtaamista ja jokaisen oikeutta omaan musiikkiin. Haapavesi Folk Music Festivalille voivat osallistua kaikki eri ikäpolvet ja väestöryhmät; iällä, sukupuolella tai yhteiskunnallisella asemalla ei ole merkitystä. Yhdistys on allekirjoittanut Teesit tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi musiikkialalla eli yhdistys sitoutuu parhaalla mahdollisella tavalla noudattamaan toimintaperiaatteita, jotka pyrkivät edistämään tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista musiikkialalla (musiikkiala.fi/yhdenvertainenmusiikkiala).
MISSIO
Yhdistyksen missio on kansanperinteiden pohjalta syntyneen folkmusiikin tunnetuksi tekeminen, sen harrastamisen levittäminen, asianharrastajien ja esiintyjien lähentäminen, alan tiedon ja taidon levittäminen sekä laajemman musiikkinäkemyksen tuominen alueen musiikkielämään. Näihin päämääriin yhdistys pyrkii harjoittamalla valistus-, tiedotus- ja ajanvietetoimintaa järjestämällä kursseja, konsertteja ja illanviettoja sekä julkaisemalla tätä musiikinalaa käsitteleviä tiedotteita. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä.
VIESTINTÄ JA MARKKINOINTI
Viestinnän kanavat
Markkinoinnin pääpaino on digitaalisessa markkinoinnissa. Festivaalin näyttävää visuaalista ilmettä hyödynnetään tapahtumabrändin kirkastamisessa ja festivaalin tunnettuuden lisäämisessä. Tavoitteena on tehdä festivaalin missiota, erityispiirteitä ja valittuja ydinviestejä tukevaa viestintää, joka tavoittaisi potentiaalisimpia kohderyhmiä. Erityisesti sosiaalisen median kanaville halutaan tuottaa entistä enemmän samaistuttavaa ja ihmisläheistä, osin tarinallista sisältöä, joka on samalla modernia ja ajassa kiinni. Tekemällä osallistavaa viestintää yhdistys valjastaa kanaviensa seuraajat ja folkmusiikin harrastajat osaksi orgaanista markkinointiaan.
Perinteistä printtimainontaa ja suoramarkkinointia toteutetaan myös edelleen tarpeen mukaan etenkin Haapaveden lähialueilla. Mahdollisuuksien mukaan lähikunnissa sekä pääkaupunkiseudulla järjestetään festivaalia markkinoivia jami/konsertti-iltoja keväällä ennen päätapahtumaa. Läsnäolo erilaisissa lähialueen tapahtumissa sekä musiikkialan ammattilaistapahtumissa on myös osa festivaalin markkinointia.
Festivaaliohjelmistoon kuuluu perjantai-iltapäivä, jonka ohjelmaan on maksuton sisäänpääsy; konsepti on osa festivaalin markkinointia uusille yleisöille. Taloudellisesti saavutettava ohjelmanumero luo mahdollisuuksia osallistua ja tutustua tapahtumaan. Festivaali viestii myös konkreettisilla valinnoillaan; esim. arvoistaan se viestii tuomalla ekologisuuden esiin tapahtuma-alueella ja sen ilmeessä.
Kansainvälistä markkinointia kasvatetaan Oulu 2026 -toiminnan sekä Älykäs kylä -hankkeen avulla. Festivaalia markkinoidaan edustamalla mahdollisuuksien mukaan myös erilaisissa kansainvälisissä ammattilaistapahtumissa kuten Womexissa. Yhdistys kuuluu European Folk Networkiin, jonka konferensseihin ja yhteismarkkinointikampanjoihin osallistutaan. Entistä kansainvälisemmän seuraajakunnan saavuttamiseksi tuotetaan myös mm. sosiaaliseen mediaan ja verkkosivuille enemmän englanninkielistä materiaalia. Festivaalin tunnettuus kansainvälisesti kasvaa myös jokaisen ulkomailta kiinnitettävän artistin myötä.
Asiakasstrategiana lähikunnat, pääkaupunkiseutu ja Pohjanmaan rannikko
Festivaalin asiakkaista suurin osa on lähiseudun asukkaita, minkä lisäksi eniten festivaalivieraita tulee Oulun seudulta ja pääkaupunkiseudulta. Haapaveden ulkopuolelta tulleista suurin osa on korkeasti koulutettuja kulttuuritietoisia 25–60-vuotiaita henkilöitä.
Festivaali haluaa lisätä kiinnostavuuttaan vielä festivaalilla käymättömien paikallisten sekä naapurikuntien asukkaiden keskuudessa. Saapumista tapahtumaan on mahdollistettu viime vuosina lähikunnista saapuvan festivaalibussin avulla, jonka liikennöinnin on tarkoitus laajentua yhä. Kauempaa saapuvien henkilöiden osallistumista pitäisi pystyä edelleen sujuvoittamaan tarjoamalla lisää majoituskapasiteettia ja erilaisista majoitusmahdollisuuksista tiedottamalla.
Valtakunnallisesti ja ulkomaita myöten tavoiteltava kohderyhmä ovat kulttuuritietoiset kansanmusiikista kiinnostuneet henkilöt. Jo valmiiksi festivaalin tuntevat henkilöt ja siellä jo mahdollisesti vierailleet henkilöt kuten festivaalin vuosittaiset vakikävijät ovat samoin festivaalin ydinkohderyhmää, jonka mielenkiintoa halutaan pitää yllä. Merkittävä kohderyhmä ovat myös lähialueiden lapsiperheet lauantain festivaalin lapsille kohdistetun iltapäiväohjelman vuoksi. Muina potentiaalisina alueellisen markkinoinnin kohdistuksina pidetään Pohjois-Pohjanmaan rannikkoa Kokkolasta Kalajoelle, Raaheen ja Ouluun, sekä pääkaupunkiseutua.
HANKKEET
Oulu 2026 – Euroopan valokeilassa
Haapavesi Folk Music Festival on yksi Oulun Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 kärkitapahtumista osana Euroopan valokeilassa -ohjelmalinjaa, johon kuuluvia alueen tapahtumia Oulu2026 tuo laajempaan tietoisuuteen Euroopassa. Haapavesi Folkin oma Euroopan valokeila -hanke saa Oulun kulttuurisäätiöltä 80.000 euroa rahoitusta vuosien 2024–2026 aikana. Projekti on aloitettu ja se huipentuu kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026.
Hankekokonaisuuksia ovat: 1) Kansainvälisen yhteistyöverkoston vahvistaminen. Festivaali kehittää ja kasvattaa kansainvälistä yhteistyöverkostoaan luoden samalla pohjaa festivaalin tulevaisuudelle. Tavoitteenamme on vahvistaa festivaalin roolia eurooppalaisessa ja kansallisessa musiikkikeskustelussa. Tässä osiossa festivaalille myös kiinnitetään tavanomaista kansainvälisempi esiintyjäkunta suorittamalla artistivaihtoja eurooppalaisten kumppanien kanssa. 2) Yhteiskunnallisen toimijuuden kehittäminen. Yhdistys haluaa tulevina vuosina kehittyä aktiiviseksi yhteiskunnalliseksi toimijaksi, vaikuttajaksi ja kulttuurisektorin toiminnasta keskustelijaksi. Vuosittain festivaalin aikana järjestetään FolkAreena, keskustelutilaisuus ajankohtaisista kulttuuriaiheista kansallisen tason asiantuntijoiden johdolla. 3) Saavutettavuuden lisääminen viestinnän ja markkinoinnin keinoin. Tavoitteena on mm. tapahtumabrändin kehittäminen ja kohderyhmien tarkastelu.
Hanke on jo alkanut ja sen näkyvyys kasvaa entisestään tulevana vuonna ja huipentuen kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026.
Älykäs kylä -hanke
Älykäs kylä -yhteistyöhanke toteutetaan Haapavesi-Siikalatvan seutukunnan ja Wanha Woima ry:n kanssa aikavälillä 1.9.2024–31.8.2027. Kolmivuotisessa Kulttuuriperintö eilen, tänään ja huomenna - woimaa yhteiskehittämisestä -hankkeessa haetaan yhdessä ratkaisuja toimijoita koskettaviin tapahtuma- ja koulutustoiminnan haasteisiin. Toimijoille on välttämätöntä uudistua ja kyetä tunnistamaan ne osa-alueet, joita pitää kehittää älykkäästi. Hanke jakautuu kolmeen kokonaisuuteen, jotka palvelevat seudun elinvoimaisuutta ja toimijoiden muutoskestävyyttä. 1. Silta: Osiossa korostuu tapahtumien eli Wanhan Woiman päivien ja Haapavesi Folk Music Festivalin tuotantojen kehittäminen yhteistyössä, voimat yhdistäen, sekä toisiltaan että muilta tapahtumilta oppien ja hyviä käytänteitä omaksuen. 2. Piiri: Keskiössä ovat yhteisöt. Tapahtumilla on vapaaehtoisista koostuvat talkooyhteisöt. Tapahtumat ottavat vastuuta myös alueen sosiaalisiin haasteisiin vastaamisessa ja hyvinvoinnin edistäjinä. Talkoolaishuolintaa tulee kehittää ja rakentaa siihen uusi toimintamalli. Kehitetään samoin koulutusmahdollisuuksia ja kurssitoimintaa maakunnan nuorison sekä tapahtumatuotantojen hyväksi. 3. Polku: Polku-osiossa keskiössä on polku yleisön luo, asiakaslähtöisyyden kehittäminen, tapahtumabrändin kehittäminen ja markkinointi.
Haapavesi Folk ry:n osuutta hankkeessa tulee koordinoimaan projektikoordinaattori 50 %:n työajalla.
Muu kehitystoiminta
Festivaalin lauantai-iltapäivänä vietetään Lastenpäivää. Lastenpäivä tarjoaa alueen lapsiperheille viihdyttäviä ja laadukkaita elämyksiä. Lapsille esiintyvät alansa parhaat lastenmusiikkiin erikoistuneet muusikot. Haapaveden kaupungin vetäydyttyä Lastenpäivän toiminnallisten aktiviteettien tuottamisesta konsepti on uudistamisen alla. Järjestämiseen haetaan jatkossa kumppaneita laajemminkin ja Lastenpäivää pyritään markkinoimaan vuosittaisessa lastenkulttuuritapahtumien verkostossa, johon kuuluvat mm. Haapaveden lastenkulttuuriviikko ja muut keskeiset lastentapahtumat lähikunnissa.
Yhdistys haluaa tehostaa kulttuurihyvinvoinnin eteen tehtävää työtä alueellisesti ja etenkin yhteistyössä Haapaveden kaupungin kanssa. Yhdistys kehittää Folk-kasvatus –konseptia ja jatkaa festivaalilla 2025 ilmaisen Lastenpäivän tarjoamista kaikille Haapavedellä syksyllä 2025 peruskoulunsa aloittaville lapsille. Toiminnalla edesautetaan, että aina uudet sukupolvet löytäisivät tiensä festivaalille.
VAIKUTTAMINEN JA SUHDETOIMINTA
Yhdistys on edunvalvontajärjestö Finland Festivals ry:n jäsen, ja toimii verkostossa aktiivisesti osallistuen vuotuisille jäsenpäiville, seminaareihin ja koulutustilaisuuksiin. Järjestön jäsenyyttä hyödynnetään konsultoimalla henkilökuntaa edunvalvonnallisissa kysymyksissä, verkostoitumalla sekä vaihtamalla näkemyksiä ja kokemuksia muiden jäsenfestivaalien kanssa. Muita tapahtumia myös benchmarkataan esim. vierailemalla muilla festivaaleilla, ja tilaisuuden tullen omaksutaan hyödyllisiä käytänteitä omaan toimintaan.
Oulu2026-rahoituksen avulla festivaalilla järjestetään jo toistamiseen FolkAreena -keskustelutilaisuus. Tilaisuuteen kutsutaan olennaisia sidosryhmiä ja mediaa. Tarkoitus on lobata festivaalin ja kulttuurin merkitystä ja edesauttaa tapahtuman jatkuvuutta pitkälle tulevaisuuteen.
Yhteistyötä Haapaveden kaupungin kanssa halutaan kehittää rakentavalla vuorovaikutuksella ja lobata edelleen festivaalin merkitystä kaupungille. Kaupungin vuotuinen rahallisen avustuksen jatkuminen, sekä avustussumman nostaminen entiselle tasolleen festivaalille elintärkeä, samoin kuin muun yhteistyön jatkuminen ja lisääntyminen mm. festivaalin aikana.
Tärkeä yhteistyökumppani on myös Hilla Group -mediakonserni, joka julkaisee Haapavesi-lehteä. Yhteistyötä halutaan edelleen syventää Hilla Groupin ja muiden medioiden kanssa.
Haapavesi Folk ry pyrkii olemaan kannustava ja elämässä eteenpäin rohkaiseva taustavoima paikallisille ja muuten festivaalin vaikutuspiirissä oleville nuorille ihmisille. Yhdistys pitää tärkeänä työllistää paikallisia nuoria kesätöihin ja jakaa keväisin koulustipendejä talkoissa mukana olleille valmistuville ja musiikillisesti ansioituneille nuorille.
MATKAILUN KEHITTYMINEN MAHDOLLISUUTENA
Yhdistys toteuttaa matkailullisia tavoitteita verkostoitumalla alueen ja maakunnan matkailuverkostoihin. Yhdistys on Keskipisteen matkailuyhdistyksen jäsen. Haapaveden kaupunki hallinnoi Visit Haapavesi -sivustoa, jolla myös festivaali esitellään. Sivusto palvelee kaupungin strategiaa, johon on kirjattu pyrkimys kehittää luontomatkailusta Haapaveden vetovoimatekijää. Festivaali pyrkii edesauttamaan tätä kehitystä.
Festivaalin kasvupotentiaalin esteenä on matkailupalveluiden ja erityisesti majoituspaikkojen vähyys Haapavedellä ja sen lähikunnissa. Majoituspulaan vastaa osin kotimajoitustoiminta, jossa yksityishenkilöt vuokraavat omia talojaan ja vapaa-ajan asuntojaan tapahtumien vieraille käyttöönsä. Kehitetään uusia majoitusvaihtoehtoja/mahdollisuuksia, esim. teltta-alue. Etsitään rahoitusta ja uusia innovaatioita majoitukseen.
Yhdistyksen pitkän tähtäimen matkailullisen kehittämisen pääkohderyhminä ovat lähialuematkailu ja Oulun lentokentän ja lentoliikenteen kehittymisen myötä myös kansainvälisen matkailun maltillinen kasvu Pohjois-Pohjanmaan maakunnan, Oulun Matkailu Oy:n ja Visit Finlandin yhteismarkkinointia hyödyntäen. Yhdistyksen tuottama festivaali sopii hyvin maakunnalliseen Pohjois-Pohjanmaan matkailustrategiaan. Joustavammat kulkuyhteydet mahdollistaisivat myös päiväretket festivaalille. Yhdistys jatkaa ja kehittää Festivaalibussi-konseptiaan edelleen ja pyrkii kiinnittämään lisähuomiota myös festivaalivieraiden muiden siirtymäyhteyksien parantamiseen. Saavutettavuutta tulee lisätä myös esimerkiksi Oulun lentoasemalta.
YLEINEN VISIO & TAVOITETILA
Haapavesi Folk Music Festival on korkeatasoinen, ammattimaisesti järjestetty festivaali, joka on tunnettu ja tunnustettu niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tapahtuman kävijämäärissä tapahtuu maltillista kasvua, siten että festivaalin toteutusorganisaatio ja yleisömäärä ovat tasapainossa keskenään. Ympäri Suomea sekä ulkomailta tulevaa yleisöpohjaa saadaan laajennettua.
Festivaalilla on vakaa talous ja se työllistää ympärivuotisesti ainakin kaksi työntekijää (2 htv). Yhdistys syventää yhteistyötä myös paikallisten ja muiden oppilaitosten kanssa. Tavoitteena on, että yhdistyksessä olisi vuosittain 3–5 opiskelijaa tekemässä joko opiskeluun liittyvää harjoittelua tai opinnäytetyötä.
Festivaali tunnetaan ekologisesti kestävänä ja muutoinkin kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen pyrkivänä. Festivaali on haluttu yritysten yhteistyökumppani valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti.
Haapaveden kaupunki tunnustaa festivaalin tärkeyden kaupungin imagon luonnissa ja sitoutuu entistä enemmän festivaalin järjestämiseen sekä yhteistyöhön kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi alueella.
Festivaali osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja on vahva vaikuttaja Oulun eteläisen alueen kulttuurielämässä luoden ihmisille koulutusmahdollisuuksia ja mahdollisuuden laajentaa ymmärrystään maailman kulttuurien monimuotoisuudesta. Festivaali toimii ponnahduslautana uusille esiintyjille luomalla heille esiintymismahdollisuuksia ja kivijalan heidän tulevaisuuden suunnitelmilleen.
Haapavesi Folk ry järjestää tai on mukana järjestämässä tapahtumia ympäri vuoden. Kesän Haapavesi Folk Music Festival näkyy ja kuuluu koko viikon ajan Haapaveden katunäkymässä, iltatapahtumia on eri puolilla kaupunkia, voidaan puhua siis festivaaliviikosta.
HENKILÖSTÖ JA ORGANISAATIO
Yhdistykselle on palkattu osa-aikainen toiminnanjohtaja sekä osa-aikainen taiteellinen johtaja, suunnitelman laatimisen hetkellä Salla Ahvenjärvi (toim.) ja Teija Niku (tait.). Lisäksi saadaan osa-aikaista työvoimaresurssia hankkeiden palvelukseen tulevalla kaudella. Kurssijohtajana Haapaveden opiston puolesta toimii festivaalin perustajiin kuuluva viulunsoiton opettaja ja kapellimestari Timo Hannula. Yhdistyksen jäsenet ja muut vapaaehtoiset osallistuvat järjestelyihin talkoilla.
Yhdistyksen hallitustyötä hoidetaan luottamustoimisesti. Uusi hallitus valitaan maaliskuun vuosikokouksessa. Hallituksen kokoonpano kaudella 2024–2025 :
Puheenjohtaja: Mari Rytky Varapuheenjohtaja: Jiri Björn
Sihteeri: Mari Autio Rahastonhoitaja: Markus Översti
Varsinaiset jäsenet: Juha-Matti Kurra, Janne Kollin, Saila Nikumatti, Mari Paavola
Varajäsenet: Harri Majuri, Sanna Pirttisalo, Mari Puolimatka, Tero Palo
Haapavesi Folk ry on rekisteröity 14.02.1995
TOIMINTASUUNNITELMA JA STRATEGIA AJALLE 1.11.2024 – 31.10.2025
TOIMINTA-AJATUS
Haapavesi Folk ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Pääpaino yhdistyksen toiminnassa on 36. Haapavesi Folk Music Festival -tapahtuman järjestämisessä 26.-28.6.2025. Festivaalin yhteyteen kuuluvat 23.-27.6.2025 myös 38. Folk-kurssi.
Haapavesi Folk Music Festival eli ”Folkit” on Pohjois-Suomen merkittävin kansanmusiikkifestivaali. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1989 alkaen. Festivaalilla esiintyvät kansan- ja maailmanmusiikin ammattilaiset sekä Suomesta että ulkomailta. Ohjelmistossa painottuu yli kaiken esitetyn musiikin korkea laatu ja ammattilaisuus, mikä erottaa festivaalin muista Suomen kansanmusiikkiin painottuvista festivaaleista. Haapavesi Folk on intiimi festivaali, joka saa vuodesta toiseen erityiskiitosta ainutlaatuisesta tunnelmastaan niin yleisöltä kuin artisteiltakin. Ammattimuusikot ympäri maailmaa haluavat tulla esiintymään festivaalille. Festivaali on syntynyt Haapaveden Opiston hallinnoimien kansainvälisten Folk-kurssien yhteyteen. Kurssit ovat kesän merkittävimmät kansanmusiikin kenttäkurssit Suomessa ja erottamaton osa Haapavesi Folk Music Festival -tapahtumaviikkoa.
Haapavesi Folk Music Festivalin taiteellinen johtaja laatii joka vuosi rajallisilla resursseilla korkeatasoisen ohjelman. Pääpaino festivaalin ohjelmistossa on eri maiden kansan- ja maailmanmusiikissa. Lisäksi ohjelmaan kuuluu klassisen musiikin kirkkokonsertteja, muita musiikinlajeja mukaan lukien populaareja nimiartisteja, Lastenpäivä ja teatteria.
Kansanmusiikkifestivaaleja on Suomessa ja jopa kansainvälisesti suhteellisen vähän, ja Haapavesi Folk Music Festival kuuluu näiden parhaimmistoon. Keskittyminen korkeatasoiseen kansanmusiikkiin ja sen lähigenreihin, festivaalin hyvä maine ja sen tunnustusta saanut lämminhenkinen tunnelma toimivat tapahtuman kestävinä kilpailuetuina. Haapavesi Folk Music Festival luo kiistatonta imagollista lisäarvoa Haapaveden kaupungille, joka tunnetaan parhaiten nimenomaan festivaalista.
Yhdistys on lisäksi mukana järjestämässä Haapaveden Wanhan Musiikin tapahtumaa ja Syys-Folkkia sekä osallistuu mahdollisuuksien mukaan muiden Haapaveden tapahtumien järjestämiseen. Haapavesi Folk ry tukee muita paikallisia yhdistyksiä erilaisilla aineellisilla tai aineettomilla tavoilla kykynsä mukaan. Yhdistys järjestää mahdollisuuksien mukaan yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa konsertteja myös festivaalikauden ulkopuolella.
Festivaalin kolme taloudellista tukijalkaa ovat avustukset, lipputulot, festivaalimyyntitulot sekä yritysten kanssa tehtävä yhteistyö.
Kestävän kehityksen periaatteiden toteuttaminen on yhdistykselle tärkeää. Festivaalilla on Ekokompassi-sertifikaatti ja vuosittain päivitettävä ympäristöohjelma.
Festivaali edistää toiminnallaan eri kulttuurien kohtaamista ja jokaisen oikeutta omaan musiikkiin. Haapavesi Folk Music Festivalille voivat osallistua kaikki eri ikäpolvet ja väestöryhmät; iällä, sukupuolella tai yhteiskunnallisella asemalla ei ole merkitystä. Yhdistys on allekirjoittanut Teesit tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi musiikkialalla eli yhdistys sitoutuu parhaalla mahdollisella tavalla noudattamaan toimintaperiaatteita, jotka pyrkivät edistämään tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista musiikkialalla (musiikkiala.fi/yhdenvertainenmusiikkiala).
MISSIO
Yhdistyksen missio on kansanperinteiden pohjalta syntyneen folkmusiikin tunnetuksi tekeminen, sen harrastamisen levittäminen, asianharrastajien ja esiintyjien lähentäminen, alan tiedon ja taidon levittäminen sekä laajemman musiikkinäkemyksen tuominen alueen musiikkielämään. Näihin päämääriin yhdistys pyrkii harjoittamalla valistus-, tiedotus- ja ajanvietetoimintaa järjestämällä kursseja, konsertteja ja illanviettoja sekä julkaisemalla tätä musiikinalaa käsitteleviä tiedotteita. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä.
VIESTINTÄ JA MARKKINOINTI
Viestinnän kanavat
Markkinoinnin pääpaino on digitaalisessa markkinoinnissa. Festivaalin näyttävää visuaalista ilmettä hyödynnetään tapahtumabrändin kirkastamisessa ja festivaalin tunnettuuden lisäämisessä. Tavoitteena on tehdä festivaalin missiota, erityispiirteitä ja valittuja ydinviestejä tukevaa viestintää, joka tavoittaisi potentiaalisimpia kohderyhmiä. Erityisesti sosiaalisen median kanaville halutaan tuottaa entistä enemmän samaistuttavaa ja ihmisläheistä, osin tarinallista sisältöä, joka on samalla modernia ja ajassa kiinni. Tekemällä osallistavaa viestintää yhdistys valjastaa kanaviensa seuraajat ja folkmusiikin harrastajat osaksi orgaanista markkinointiaan.
Perinteistä printtimainontaa ja suoramarkkinointia toteutetaan myös edelleen tarpeen mukaan etenkin Haapaveden lähialueilla. Mahdollisuuksien mukaan lähikunnissa sekä pääkaupunkiseudulla järjestetään festivaalia markkinoivia jami/konsertti-iltoja keväällä ennen päätapahtumaa. Läsnäolo erilaisissa lähialueen tapahtumissa sekä musiikkialan ammattilaistapahtumissa on myös osa festivaalin markkinointia.
Festivaaliohjelmistoon kuuluu perjantai-iltapäivä, jonka ohjelmaan on maksuton sisäänpääsy; konsepti on osa festivaalin markkinointia uusille yleisöille. Taloudellisesti saavutettava ohjelmanumero luo mahdollisuuksia osallistua ja tutustua tapahtumaan. Festivaali viestii myös konkreettisilla valinnoillaan; esim. arvoistaan se viestii tuomalla ekologisuuden esiin tapahtuma-alueella ja sen ilmeessä.
Kansainvälistä markkinointia kasvatetaan Oulu 2026 -toiminnan sekä Älykäs kylä -hankkeen avulla. Festivaalia markkinoidaan edustamalla mahdollisuuksien mukaan myös erilaisissa kansainvälisissä ammattilaistapahtumissa kuten Womexissa. Yhdistys kuuluu European Folk Networkiin, jonka konferensseihin ja yhteismarkkinointikampanjoihin osallistutaan. Entistä kansainvälisemmän seuraajakunnan saavuttamiseksi tuotetaan myös mm. sosiaaliseen mediaan ja verkkosivuille enemmän englanninkielistä materiaalia. Festivaalin tunnettuus kansainvälisesti kasvaa myös jokaisen ulkomailta kiinnitettävän artistin myötä.
Asiakasstrategiana lähikunnat, pääkaupunkiseutu ja Pohjanmaan rannikko
Festivaalin asiakkaista suurin osa on lähiseudun asukkaita, minkä lisäksi eniten festivaalivieraita tulee Oulun seudulta ja pääkaupunkiseudulta. Haapaveden ulkopuolelta tulleista suurin osa on korkeasti koulutettuja kulttuuritietoisia 25–60-vuotiaita henkilöitä.
Festivaali haluaa lisätä kiinnostavuuttaan vielä festivaalilla käymättömien paikallisten sekä naapurikuntien asukkaiden keskuudessa. Saapumista tapahtumaan on mahdollistettu viime vuosina lähikunnista saapuvan festivaalibussin avulla, jonka liikennöinnin on tarkoitus laajentua yhä. Kauempaa saapuvien henkilöiden osallistumista pitäisi pystyä edelleen sujuvoittamaan tarjoamalla lisää majoituskapasiteettia ja erilaisista majoitusmahdollisuuksista tiedottamalla.
Valtakunnallisesti ja ulkomaita myöten tavoiteltava kohderyhmä ovat kulttuuritietoiset kansanmusiikista kiinnostuneet henkilöt. Jo valmiiksi festivaalin tuntevat henkilöt ja siellä jo mahdollisesti vierailleet henkilöt kuten festivaalin vuosittaiset vakikävijät ovat samoin festivaalin ydinkohderyhmää, jonka mielenkiintoa halutaan pitää yllä. Merkittävä kohderyhmä ovat myös lähialueiden lapsiperheet lauantain festivaalin lapsille kohdistetun iltapäiväohjelman vuoksi. Muina potentiaalisina alueellisen markkinoinnin kohdistuksina pidetään Pohjois-Pohjanmaan rannikkoa Kokkolasta Kalajoelle, Raaheen ja Ouluun, sekä pääkaupunkiseutua.
HANKKEET
Oulu 2026 – Euroopan valokeilassa
Haapavesi Folk Music Festival on yksi Oulun Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 kärkitapahtumista osana Euroopan valokeilassa -ohjelmalinjaa, johon kuuluvia alueen tapahtumia Oulu2026 tuo laajempaan tietoisuuteen Euroopassa. Haapavesi Folkin oma Euroopan valokeila -hanke saa Oulun kulttuurisäätiöltä 80.000 euroa rahoitusta vuosien 2024–2026 aikana. Projekti on aloitettu ja se huipentuu kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026.
Hankekokonaisuuksia ovat: 1) Kansainvälisen yhteistyöverkoston vahvistaminen. Festivaali kehittää ja kasvattaa kansainvälistä yhteistyöverkostoaan luoden samalla pohjaa festivaalin tulevaisuudelle. Tavoitteenamme on vahvistaa festivaalin roolia eurooppalaisessa ja kansallisessa musiikkikeskustelussa. Tässä osiossa festivaalille myös kiinnitetään tavanomaista kansainvälisempi esiintyjäkunta suorittamalla artistivaihtoja eurooppalaisten kumppanien kanssa. 2) Yhteiskunnallisen toimijuuden kehittäminen. Yhdistys haluaa tulevina vuosina kehittyä aktiiviseksi yhteiskunnalliseksi toimijaksi, vaikuttajaksi ja kulttuurisektorin toiminnasta keskustelijaksi. Vuosittain festivaalin aikana järjestetään FolkAreena, keskustelutilaisuus ajankohtaisista kulttuuriaiheista kansallisen tason asiantuntijoiden johdolla. 3) Saavutettavuuden lisääminen viestinnän ja markkinoinnin keinoin. Tavoitteena on mm. tapahtumabrändin kehittäminen ja kohderyhmien tarkastelu.
Hanke on jo alkanut ja sen näkyvyys kasvaa entisestään tulevana vuonna ja huipentuen kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026.
Älykäs kylä -hanke
Älykäs kylä -yhteistyöhanke toteutetaan Haapavesi-Siikalatvan seutukunnan ja Wanha Woima ry:n kanssa aikavälillä 1.9.2024–31.8.2027. Kolmivuotisessa Kulttuuriperintö eilen, tänään ja huomenna - woimaa yhteiskehittämisestä -hankkeessa haetaan yhdessä ratkaisuja toimijoita koskettaviin tapahtuma- ja koulutustoiminnan haasteisiin. Toimijoille on välttämätöntä uudistua ja kyetä tunnistamaan ne osa-alueet, joita pitää kehittää älykkäästi. Hanke jakautuu kolmeen kokonaisuuteen, jotka palvelevat seudun elinvoimaisuutta ja toimijoiden muutoskestävyyttä. 1. Silta: Osiossa korostuu tapahtumien eli Wanhan Woiman päivien ja Haapavesi Folk Music Festivalin tuotantojen kehittäminen yhteistyössä, voimat yhdistäen, sekä toisiltaan että muilta tapahtumilta oppien ja hyviä käytänteitä omaksuen. 2. Piiri: Keskiössä ovat yhteisöt. Tapahtumilla on vapaaehtoisista koostuvat talkooyhteisöt. Tapahtumat ottavat vastuuta myös alueen sosiaalisiin haasteisiin vastaamisessa ja hyvinvoinnin edistäjinä. Talkoolaishuolintaa tulee kehittää ja rakentaa siihen uusi toimintamalli. Kehitetään samoin koulutusmahdollisuuksia ja kurssitoimintaa maakunnan nuorison sekä tapahtumatuotantojen hyväksi. 3. Polku: Polku-osiossa keskiössä on polku yleisön luo, asiakaslähtöisyyden kehittäminen, tapahtumabrändin kehittäminen ja markkinointi.
Haapavesi Folk ry:n osuutta hankkeessa tulee koordinoimaan projektikoordinaattori 50 %:n työajalla.
Muu kehitystoiminta
Festivaalin lauantai-iltapäivänä vietetään Lastenpäivää. Lastenpäivä tarjoaa alueen lapsiperheille viihdyttäviä ja laadukkaita elämyksiä. Lapsille esiintyvät alansa parhaat lastenmusiikkiin erikoistuneet muusikot. Haapaveden kaupungin vetäydyttyä Lastenpäivän toiminnallisten aktiviteettien tuottamisesta konsepti on uudistamisen alla. Järjestämiseen haetaan jatkossa kumppaneita laajemminkin ja Lastenpäivää pyritään markkinoimaan vuosittaisessa lastenkulttuuritapahtumien verkostossa, johon kuuluvat mm. Haapaveden lastenkulttuuriviikko ja muut keskeiset lastentapahtumat lähikunnissa.
Yhdistys haluaa tehostaa kulttuurihyvinvoinnin eteen tehtävää työtä alueellisesti ja etenkin yhteistyössä Haapaveden kaupungin kanssa. Yhdistys kehittää Folk-kasvatus –konseptia ja jatkaa festivaalilla 2025 ilmaisen Lastenpäivän tarjoamista kaikille Haapavedellä syksyllä 2025 peruskoulunsa aloittaville lapsille. Toiminnalla edesautetaan, että aina uudet sukupolvet löytäisivät tiensä festivaalille.
VAIKUTTAMINEN JA SUHDETOIMINTA
Yhdistys on edunvalvontajärjestö Finland Festivals ry:n jäsen, ja toimii verkostossa aktiivisesti osallistuen vuotuisille jäsenpäiville, seminaareihin ja koulutustilaisuuksiin. Järjestön jäsenyyttä hyödynnetään konsultoimalla henkilökuntaa edunvalvonnallisissa kysymyksissä, verkostoitumalla sekä vaihtamalla näkemyksiä ja kokemuksia muiden jäsenfestivaalien kanssa. Muita tapahtumia myös benchmarkataan esim. vierailemalla muilla festivaaleilla, ja tilaisuuden tullen omaksutaan hyödyllisiä käytänteitä omaan toimintaan.
Oulu2026-rahoituksen avulla festivaalilla järjestetään jo toistamiseen FolkAreena -keskustelutilaisuus. Tilaisuuteen kutsutaan olennaisia sidosryhmiä ja mediaa. Tarkoitus on lobata festivaalin ja kulttuurin merkitystä ja edesauttaa tapahtuman jatkuvuutta pitkälle tulevaisuuteen.
Yhteistyötä Haapaveden kaupungin kanssa halutaan kehittää rakentavalla vuorovaikutuksella ja lobata edelleen festivaalin merkitystä kaupungille. Kaupungin vuotuinen rahallisen avustuksen jatkuminen, sekä avustussumman nostaminen entiselle tasolleen festivaalille elintärkeä, samoin kuin muun yhteistyön jatkuminen ja lisääntyminen mm. festivaalin aikana.
Tärkeä yhteistyökumppani on myös Hilla Group -mediakonserni, joka julkaisee Haapavesi-lehteä. Yhteistyötä halutaan edelleen syventää Hilla Groupin ja muiden medioiden kanssa.
Haapavesi Folk ry pyrkii olemaan kannustava ja elämässä eteenpäin rohkaiseva taustavoima paikallisille ja muuten festivaalin vaikutuspiirissä oleville nuorille ihmisille. Yhdistys pitää tärkeänä työllistää paikallisia nuoria kesätöihin ja jakaa keväisin koulustipendejä talkoissa mukana olleille valmistuville ja musiikillisesti ansioituneille nuorille.
MATKAILUN KEHITTYMINEN MAHDOLLISUUTENA
Yhdistys toteuttaa matkailullisia tavoitteita verkostoitumalla alueen ja maakunnan matkailuverkostoihin. Yhdistys on Keskipisteen matkailuyhdistyksen jäsen. Haapaveden kaupunki hallinnoi Visit Haapavesi -sivustoa, jolla myös festivaali esitellään. Sivusto palvelee kaupungin strategiaa, johon on kirjattu pyrkimys kehittää luontomatkailusta Haapaveden vetovoimatekijää. Festivaali pyrkii edesauttamaan tätä kehitystä.
Festivaalin kasvupotentiaalin esteenä on matkailupalveluiden ja erityisesti majoituspaikkojen vähyys Haapavedellä ja sen lähikunnissa. Majoituspulaan vastaa osin kotimajoitustoiminta, jossa yksityishenkilöt vuokraavat omia talojaan ja vapaa-ajan asuntojaan tapahtumien vieraille käyttöönsä. Kehitetään uusia majoitusvaihtoehtoja/mahdollisuuksia, esim. teltta-alue. Etsitään rahoitusta ja uusia innovaatioita majoitukseen.
Yhdistyksen pitkän tähtäimen matkailullisen kehittämisen pääkohderyhminä ovat lähialuematkailu ja Oulun lentokentän ja lentoliikenteen kehittymisen myötä myös kansainvälisen matkailun maltillinen kasvu Pohjois-Pohjanmaan maakunnan, Oulun Matkailu Oy:n ja Visit Finlandin yhteismarkkinointia hyödyntäen. Yhdistyksen tuottama festivaali sopii hyvin maakunnalliseen Pohjois-Pohjanmaan matkailustrategiaan. Joustavammat kulkuyhteydet mahdollistaisivat myös päiväretket festivaalille. Yhdistys jatkaa ja kehittää Festivaalibussi-konseptiaan edelleen ja pyrkii kiinnittämään lisähuomiota myös festivaalivieraiden muiden siirtymäyhteyksien parantamiseen. Saavutettavuutta tulee lisätä myös esimerkiksi Oulun lentoasemalta.
YLEINEN VISIO & TAVOITETILA
Haapavesi Folk Music Festival on korkeatasoinen, ammattimaisesti järjestetty festivaali, joka on tunnettu ja tunnustettu niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tapahtuman kävijämäärissä tapahtuu maltillista kasvua, siten että festivaalin toteutusorganisaatio ja yleisömäärä ovat tasapainossa keskenään. Ympäri Suomea sekä ulkomailta tulevaa yleisöpohjaa saadaan laajennettua.
Festivaalilla on vakaa talous ja se työllistää ympärivuotisesti ainakin kaksi työntekijää (2 htv). Yhdistys syventää yhteistyötä myös paikallisten ja muiden oppilaitosten kanssa. Tavoitteena on, että yhdistyksessä olisi vuosittain 3–5 opiskelijaa tekemässä joko opiskeluun liittyvää harjoittelua tai opinnäytetyötä.
Festivaali tunnetaan ekologisesti kestävänä ja muutoinkin kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen pyrkivänä. Festivaali on haluttu yritysten yhteistyökumppani valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti.
Haapaveden kaupunki tunnustaa festivaalin tärkeyden kaupungin imagon luonnissa ja sitoutuu entistä enemmän festivaalin järjestämiseen sekä yhteistyöhön kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi alueella.
Festivaali osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja on vahva vaikuttaja Oulun eteläisen alueen kulttuurielämässä luoden ihmisille koulutusmahdollisuuksia ja mahdollisuuden laajentaa ymmärrystään maailman kulttuurien monimuotoisuudesta. Festivaali toimii ponnahduslautana uusille esiintyjille luomalla heille esiintymismahdollisuuksia ja kivijalan heidän tulevaisuuden suunnitelmilleen.
Haapavesi Folk ry järjestää tai on mukana järjestämässä tapahtumia ympäri vuoden. Kesän Haapavesi Folk Music Festival näkyy ja kuuluu koko viikon ajan Haapaveden katunäkymässä, iltatapahtumia on eri puolilla kaupunkia, voidaan puhua siis festivaaliviikosta.
HENKILÖSTÖ JA ORGANISAATIO
Yhdistykselle on palkattu osa-aikainen toiminnanjohtaja sekä osa-aikainen taiteellinen johtaja, suunnitelman laatimisen hetkellä Salla Ahvenjärvi (toim.) ja Teija Niku (tait.). Lisäksi saadaan osa-aikaista työvoimaresurssia hankkeiden palvelukseen tulevalla kaudella. Kurssijohtajana Haapaveden opiston puolesta toimii festivaalin perustajiin kuuluva viulunsoiton opettaja ja kapellimestari Timo Hannula. Yhdistyksen jäsenet ja muut vapaaehtoiset osallistuvat järjestelyihin talkoilla.
Yhdistyksen hallitustyötä hoidetaan luottamustoimisesti. Uusi hallitus valitaan maaliskuun vuosikokouksessa. Hallituksen kokoonpano kaudella 2024–2025 :
Puheenjohtaja: Mari Rytky Varapuheenjohtaja: Jiri Björn
Sihteeri: Mari Autio Rahastonhoitaja: Markus Översti
Varsinaiset jäsenet: Juha-Matti Kurra, Janne Kollin, Saila Nikumatti, Mari Paavola
Varajäsenet: Harri Majuri, Sanna Pirttisalo, Mari Puolimatka, Tero Palo
YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT: